Tätä ultraprosessoitua ruokaa voit syödä huoletta

Meitä on kovasti varoteltu ultraprosessoiduista ruuista, mutta pitääkö kaikkea ultraprosessoitua varoa? Kysyimme asiantuntijalta, joka päästää ainakin yhden tuotteen pannasta.

Nainen kaupassa ei osaa päättää, mitä ostaisi

TERVEELLISINÄKIN PIDETYT ELINTARVIKKEET voidaan joskus luokitella ultraprosessoiduksi, mutta niitä ei aina tarvtse sen takia välttää.

© iStock

Karkki. Limsa. Sipsit. Jäätelö. Pikanuudelit. Aamiaisvalmisteet...

Ultraprosessoitujen ruokien lista on pitkä, ja moni listalla oleva tuote on jo ennestään tiedetty epäterveelliseksi.

Mutta monesti esimerkiksi ruisleipä luokitellaan ultraprosessoiduksi, mikä hämmentää, sillä ruisleipäähän on aina hehkutettu superterveellisenä kuidun lähteenä, joka on meille vain hyväksi.

Tarkoittaako tämä sitä, että ultraprosessoitua ruisleipää pitäisi välttää? Tai että on terveellisempää syödä kotitekoista kermakakkua kuin teollisesti valmistettua kuitupitoista leipää?

Kysymykseen vastaa professori ja tutkimusjohtaja Anne Tjønneland Tanskan syöpäyhdistyksen tutkimuskeskuksesta.

Ruisleipä on edelleen terveellistä

”Ruisleivästä ei tarvitse luopua. Ruisleipä on aina ollut terveellistä, ja se on sitä edelleen”, professori sanoo.

Hän toteaa, että suurin osa kaupoissa myytävistä ruisleivistä on terveellistä, vaikka niihin onkin lisätty joitakin lisäaineita.

Ruisleipä on nimittäin hyvä vitamiinien, kivennäisaineiden ja täysjyvän lähde.

Täysjyvävilja lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä.

Ruisleipä on siis terveellinen valinta, vaikka se luokiteltaisiin ultraprosessoiduksi.

”Ultraprosessoitu ruisleipä on hieman vähemmän terveellistä, mutta se on silti terveellistä.”
— Professori, tutkimusjohtaja Anne Tjønneland

Näkkärikin kelpaa

Myös näkkileivän voi nähdä joskus ultraprosessoitujen ruokien listalla.

Syy on se, että näkkileipä voi sisältää lisäaineita, joiden vuoksi se luokitellaan ultraprosessoiduksi ruuaksi.

Tuotteen valmistustapa ja ainesosat ratkaisevat, ja kauppojen hyllyiltä löytyy varmasti näkkäreitä, joissa ei ole juuri lisäaineita käytetty.

Tällöin näkkileipä sisältää vain jauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa – ja mahdollisesti siemeniä ja jyviä.

Anne Tjønneland on sitä mieltä, että jos leivässä on käytetty esimerkiksi vain yhtä emulgointiainetta, se ei ole niin paha, sillä kuidut ja täysjyvä kompensoivat sen.

Hän kuitenkin suosittelee edelleen valitsemaan tuotteen, jossa on mahdollisimman vähän teollisia ainesosia.

Tarkista tuotteen ainesosaluettelo

Anne Tjønneland kehottaa tarkistamaan tuotteen ainesosaluettelon kaupassa ennen ostamista.

”Katso, sisältääkö harkitsemasi tuote lisäaineita, kuten emulgointiaineita, tai muita sellaisia ainesosia, kuten sokeria, joita et itse käyttäisi, jos valmistaisit ruisleipää tai näkkileipää omassa keittiössäsi.”

”Kun näitä ainesosia lisätään ruisleipään, se muuttuu ultraprosessoiduksi, mutta se ei tee siitä välttämättä epäterveellisempää kuin esimerkiksi itse leipomasi kakku.”
— Professori, tutkimusjohtaja Anne Tjønneland