Etenkin nämä ultraprosessoidut ruuat ovat pahasta

Ultraprosessoituja elintarvikkeita on lähes mahdotonta välttää, mutta niissäkin on eroja. Listasimme asiantuntijan avulla epäterveellisimmät tuotteet.

epäterveellistä ja ultraprosessoitua ruokaa

ULTRAPROSESSOITUA RUOKAA ON KAIKKIALLA. Tarkista ainesosaluettelo, jos haluat välttää piiloansat.

© iStock

Voi tuntua lähes mahdottomalta välttää ultraprosessoituja ruokia, ja moni syökin niitä tietämättä, mitä syö.

Mutta jotkin prosessoidut elintarvikkeet ovat muita pahempia. Ne sisältävät erityisen runsaasti lisäaineita, kuten säilöntäaineita, arominvahventeita ja emulgointiaineita.

Erityisesti niitä tulisi välttää, sanoo professori ja tutkimusjohtaja Anne Tjønneland Tanskan syöpäjärjestön tutkimuskeskuksesta:

”Kyse on siitä, että valitaan ultraprosessoiduistakin tuotteista vähiten prosessoituja. Jos ostat esimerkiksi keksejä, on parempi valita sellaisia, joissa on vain yhtä emulgointiainetta eikä kahdeksaa.”

Olemme jakaneet vältettävät ultraprosessoidut elintarvikkeet kolmeen luokkaan: ”ilmeiset”, ”terveellisiksi luullut” ja ”korvikkeet”.

1 Ilmeiset


Kaikkein pahimmat ultraprosessoidut ruoat ja juomat kuuluvat joukkoon ”ilmeiset”.

Sen lisäksi että ne ovat usein erittäin pitkälle jalostettuja eli sisältävät tyypillisesti esimerkiksi makuaineita, väriaineita ja muita lisäaineita, ne sisältävät usein myös runsaasti sokeria, suolaa ja epäterveellistä rasvaa ja niiden ravintoarvo on vähäinen.

”Ei liene mikään uutinen, että makeiset, sipsit, teollisesti valmistetut kakut, keksit jne. ovat epäterveellisiä. Niitä kannattaa tietysti ensisijaisesti välttää”, Anne Tjønneland sanoo.

Jos haluaa välttää ultraprosessoitua ruokaa ja syödä ylipäätään terveellisemmin, helpoiten se käy, kun pyrki noudattamaan yleisiä ravitsemussuosituksia.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Suomessa miehistä noin joka viides ja naisista noin joka kolmas saa suositusta enemmän lisättyä sokeria. Sen tärkeimpiin lähteisiin kuuluvat muun muassa juomat, makeiset ja viljavalmisteet.

Lisäksi punaista ja prosessoitua lihaa syödään liian paljon, ja suuri osa saadusta rasvasta on kovaa rasvaa, jota saadaan piilorasvana esimerkiksi leivonnaisista ja lihavalmisteista.

Ruokaviraston ravitsemussuosituksissa kehotetaankin muun muassa välttämään sokerin ja paljon sokeria sisältävien elintarvikkeiden jatkuvaa runsasta käyttöä, juomaan janoon pääasiassa vettä ja käyttämään mahdollisimman vähän lihavalmisteita.

Näillä ohjeilla pääsee jo pitkälle. Lisää voit lukea esimerkiksi täältä.

2 Ne, joita luulit terveellisiksi


Luulet ehkä tekevästi terveellisen valinnan, kun ostat kevyttuotteita, sokerittomia välipaloja tai proteiinipatukoita.

Mutta ole tarkkana!

Monet terveellisiksi markkinoiduista tuotteista ovat itse asiassa myös ultraprosessoituja.

”Luulet ostavasi terveellisesti. Mutta moniin tuotteisiin on lisätty paljon emulgointiaineita ja sokeria”, Anne Tjønneland selittää.

Lue ainesosaluettelo. Mitä enemmän siinä on ainesosia, joita et tunne, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tuote on ultraprosessoitu.

Valitse sen sijaan tuote, joka ei sisällä lainkaan lisäaineita tai sisältää niitä vain hyvin vähän, kuten maustamaton jogurtti, tai tee mahdollisimman paljon kotona itse.

Kokeile esimerkikiksi kotitekoisia myslipatukoita terveellisiksi välipaloiksi, jotka sisältävät runsaasti kuitua jyvistä ja siemenistä.

3 Korvikkeet


Viime vuosina kauppoihin on tullut jos jonkinlaisia kasvipohjaisia tuotteita, jotka muistuttavat maultaan ja rakenteeltaan jotakin eläinperäistä tuotetta. Ne ovat parempia ilmastolle mutta eivät välttämättä sinulle, koska ne sisältävät usein runsaasti esimerkiksi aromi-, väri-, säilöntä- ja muita lisäaineita.

Kaikki kasvis- ja vegaanituotteet eivät tietenkään ole ultraprosessoituja. Anne Tjønneland suosittelee aina tarkistamaan ainesosaluettelon.

Lue myös: Tunne lihankorvikkeet

”Jos kasvispihvi sisältää esimerkiksi vain kasviksia ja munia, se on hyvä tuote. Mutta on myös makkaroita ja muita eläinperäisiä tuotteita muistuttavia kasvipohjaisia valmisteita, jotka voivat sisältää 7–8 emulgointiainetta, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita ja liian hienoksi jauhettuja vihanneksia”, Anne Tjønneland huomauttaa. Niitä kannattaa välttää.

Hän mainitsee esimerkkinä kaurajuoman. Kun kaura jauhetaan ”maidoksi”, kuidut häviävät ja jäljelle jää sokerijuoma, joka ei lisää kylläisyyttä.