Tutkimus: Ultraprosessoitu ruoka vahingoittaa kaikkia elinjärjestelmiä
Valmisruoat ovat nopea ratkaisu arjessa, mutta tutkijat varoittavat, että niiden runsaasta käytöstä voi seurata vakavia sairauksia.
Valmisruoat ovat nopea ratkaisu arjessa, mutta tutkijat varoittavat, että niiden runsaasta käytöstä voi seurata vakavia sairauksia.
Ultraprosessoitu ruoka on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä, ja nyt tutkimus osoittaa jälleen, että se lisää kroonisten sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Tämä käy ilmi aiheen laajimmasta tähänastisesta tieteellisestä katsauksesta, joka on julkaistu kolmena artikkelina The Lancet -lehdessä.
Tutkimuksessa käytiin läpi 104 pitkäaikaistutkimusta, joista 92:ssa havaittiin yhteys ultraprosessoitujen elintarvikkeiden kulutuksen ja muun muassa lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, suolistosairauksien ja masennuksen välillä.
”Tutkimus osoittaa, että ultraprosessoidut elintarvikkeet vahingoittavat kaikkia ihmiskehon tärkeimpiä elinjärjestelmiä. Todisteet viittaavat vahvasti siihen, että ihmiset eivät ole biologisesti sopeutuneet niiden kuluttamiseen”, sanoo yksi tutkijoista, Carlos Monteiro São Paulon yliopistosta.
Lue myös: Ateriasuunnitelma ilman ultraprosessoituja elintarvikkeita
Hän varoittaa, että ultraprosessoidut tuotteet ovat syrjäyttämässä tuoreita ja minimaalisesti prosessoituja elintarvikkeita ja aterioita ja ovat todellinen uhka maailmanlaajuiselle terveydelle.
Esimerkiksi Britanniassa tehty tutkimuskatsaus osoittaa, että Britanniassa lasten saamista kaloreista peräti 60 prosenttia on peräisin ultraprosessoiduista elintarvikkeista.
Tutkijat vaativat merkitsemään ultraprosessoidut elintarvikkeet selvästi niin, että kuluttajat voivat tunnistaa ne helpommin.