Hunajainen kaura-siemen-manteligranola
Mysli kruunaa aamiaisen. Mutta Michelin-tunnustuksen arvoiseen tähtiluokan suoritukseen yltää maailman paras, rapea granola.
Mysli kruunaa aamiaisen. Mutta Michelin-tunnustuksen arvoiseen tähtiluokan suoritukseen yltää maailman paras, rapea granola.
Jos hemmottelet itseäsi viikonloppuisin käymällä brunssilla tai hotelliaamiaisella, olet varmasti maistanut paksua jogurttia rapean rouskuvalla, kullanruskealla granolalla ja tuoreilla marjoilla kuorrutettuna. Se on hyvää! Tässä meidän paras ohjeemme terveellisen omatekoisen granolan valmistukseen.
VINKKI: Granolaan voi lisätä kuivattuja marja- ja hedelmäpaloja, esimerkiksi karpaloita, rusinoita tai aprikooseja.
Itse tehty granola maistuu mahtavalle ja on helppo valmistaa. Tekemällä sen itse voit käyttää suosikkiraaka-aineitasi ja tiedät täsmälleen, mitä se sisältää. Valmisgranoloiden ainesosat vaihtelevat, ja osa niistä on niin makeita, että ne ovat pikemminkin jälkiruokia kuin aamiainen, ja ne sisältävät usein myös runsaasti epäterveellistä rasvaa.
Tässä on vinkkejä siihen, miten voit valmistaa oman granolan, mitä siihen kannattaa laittaa ja mihin sitä voi käyttää (jogurtin päälle ripottelemisen lisäksi).
Granola on rapeaa, paahdettua ripotetta, joka maistuu rahkan, jogurtin ja puuron päällä. Pääraaka-aine ovat usein kaurahiutaleet, ja niihin sekoitetaan siemeniä, kuivattuja hedelmäpaloja ja pähkinöitä. Seos makeutetaan hunajalla tai siirapilla, joukkoon lorautetaan vähän hyvää öljyä ja seos paahdetaan kullanruskeaksi ja rapeaksi.
Lue myös: Mihin manukahunaja sopii?
Olet jo oikealla tiellä. Ensinnäkin granola kannattaa tehdä itse, esimerkiksi meidän ohjeellamme. Silloin tietää tarkkaan mitä granolassa on – ja mitä siinä ei ole.
Monet valmisgranolat sisältävät palmuöljyä, joka on epäterveellistä sekä sinulle että ilmastolle. Itse tehdyssä granolassa voit jättää öljyn kokonaan pois tai käyttää esimerkiksi sydänterveellistä rapsiöljyä.
Sokerin, siirapin, hunajan ja kuivattujen hedelmien määrän voi myös itse päättää. Aamiaiseen saa halutessaan makeutta esimerkiksi tuoreista hedelmistä ja marjoista. Voit myös tehdä itse hilloketta esimerkiksi mangosta.
Vain mielikuvituksesi ja makumieltymyksesi ovat rajana sille, mitä aineita käytät. Tässä muutamia ehdotuksia.
Kyllä voi! Jos haluat välttää gluteenia, osta gluteenittomia kaurahiutaleita. Kaura ei sisällä itsessään gluteenia, mutta kaurahiutaleiden joukkoon voi joutua muita viljoja viljely-, valmistus- ja pakkausvaiheessa.
Gluteenittomissa kaurahiutaleissa on varmistettu, että joukkoon ei ole päässyt muita viljoja.
Kokeile gluteenittomaan granolaan myös hirssi- ja tattarihiutaleita.
Granolaan voi käyttää sokerin sijaan siirappia tai hunajaa. Tai sen voi makeuttaa kokonaan makeutusaineella tai hedelmäpaloilla, jos lisämakeutta hyvien aineksien lisäksi edes kaipaa.
Kokeile myös makeuttaa granola banaanilla: Muussaa 1 iso,kypsä banaani ja sekoita siihen 1 ruokalusikallinen kookosöljyä, siemeniä ja pähkinärouhetta, lisää 200 g kaurahiutaleita ja paahda granola uunissa.
Kyllä voi. Katso ohjeet alta.
3 vinkkiä
Granolan voi hyvin valmistaa myös pannulla. Etenkin pieni annos granolaa kannattaa paahtaa pannulla sen sijaan, että kuumentaisi uunin sitä varten. Lisää hedelmäpalat vasta lopussa.
Valmistus
Paahda granolaseos kuivalla pannulla keskilämmöllä. Sekoittele koko ajan. Granola on valmista, kun väri on kauniin kullanruskea. Kaada paahtunut seos leivinpaperille, levitä ohueksi kerrokseksi ja jäähdytä välillä sekoittaen.
Granolan kuuluu olla rapeaa. Piste. Siksi se pitää säilyttää ilmatiiviisti, esimerkiksi patenttikannellisessa lasitölkissä.
On kuitenkin myös tärkeää varmistaa, että granola on täysin jäähtynyt ennen kuin se pannaan purkkiin. Muuten se voi pehmentyä.
Granola säilyy 1–2 viikkoa.
AAMIAINEN
Granola kuuluu kreikkalaisen jogurtin, rahkan, puuron ja tuorepuuron päälle. Ja jos lusikoit aamiaiseksi smoothien tai vihersmoothien eli greenien vaikka lennossa matkalla töihin tai kouluun, granola sopii sattumiksi niihinkin.
Lue myös: 10 terveellistä aamiaista, jotka sisältävät runsaasti proteiinia
BRUNSSI
Paahdetut greipinpuolikkaat kruunaavat minkä tahansa brunssipöydän. Halkaise greipit, sipaise puolikkaille vaaleaa hunajaa ja paahda 200 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia, lusikoi päälle paksua jogurttia ja rapeaa granolaa ja viimeistele mintunlehdillä.
KAHVIPÖYTÄ
Painele granolaseos muffinipellin kolojen pohjalle ja reunoille ja paahda kullanruskeaksi. Irrota kupposet varovasti vasta jäähtyneenä ja täytä jäätelöllä tai rahkalla ja marjoilla ja hedelmäpaloilla.
SÄMPYLÄT
Lisää kourallinen tai pari granolaa sämpylätaikinaan. Sämpylät saavat vähän makean maun, ja ne maistuvat erinomaiselta juustolla päällystettynä iltateen kanssa.
JÄLKIRUOKA
Rapea granola viimeistelee herkullisesti nyt taas niin muodikkaan marjakiisselin tai marjoilla maustetun rahkan.
Ero on valmistustavassa. Myslin raaka-aineet vain sekoitetaan yhteen, granolassa ne lisäksi paahdetaan.
Jos osaat tehdä granolaa, osaat tehdä myös patukoita. Yksinkertaisin tapa on painella granolaseos paksummaksi kerrokseksi vuokaan ja kypsentää se matalammalla lämmöllä ja hitaammin. Leikkaa patukat heti uunista ottamisen jälkeen, mutta anna niiden jäähtyä ja jähmettyä vuoassa.
Mysli on pääsääntöisesti terveellisempää kuin granola, koska siihen ei ole lisätty öljyä, sitä ei ole paahdettu, eikä sokeriakaan ole välttämättä lisätty. Totuus kuitenkin riippuu käytetyistä aineksista. Granola voi oikein hyvin olla terveellisempää kuin mysli, johon on lisätty suklaarouhetta tai muita kaloripommeja.
Lue aina tuoteseloste ennen ostopäätöstä ja valitse paljon kaurahiutaleita sisältävä, kuitupitoinen granola.
Lue myös: Runsaskuituinen ruokavalio: Katso kuidun lähteiden TOP 10
Granolan kaloripitoisuus riippuu siinä käytetyistä aineksista. Mitä enemmän se sisältää siemeniä, pähkinöitä, hedelmäpaloja ja makeutta, sen korkeammaksi kalorien määrä kipuaa. Makeus ja paahto tekevät granolasta myös maukkaampaa.
Granolassa on paljon kaloreita. Eikä meidän ohjeemme ole mikään poikkeus. Mutta kalorit tulevat pääosin siementen ja pähkinöiden hyvästä rasvasta ja makeus hunajasta.
537 kcal sisältää 100 g KUNTO PLUSsan itse tehtyä granolaa
Jos kartat kaloreita, säästä granola viikonlopun herkkuhetkiin. Mutta jos teet granolan meidän ohjeellamme, muista piilottaa se, ettei kukaan syö sitä ennen kuin viikonlopun herkutteluhetki koittaa.
KUNTO PLUS 19/2023