Hunajainen kaura-siemen-manteligranola

30 minuuttia
537 kcal

Mysli kruunaa aamiaisen. Mutta Michelin-tunnustuksen arvoiseen tähtiluokan suoritukseen yltää maailman paras, rapea granola.

Granolaa leivinpaperin päällä uunipellillä, kulhollinen jogurttia, granolaa ja marjoja.

GRANOLA – Tässä on paras ohjeemme terveellisen granolan valmistamiseen.

© wichmann+bendtsen

Hunajainen kaura-siemen-manteligranola

Jos hemmottelet itseäsi viikonloppuisin käymällä brunssilla tai hotelliaamiaisella, olet varmasti maistanut paksua jogurttia rapean rouskuvalla, kullanruskealla granolalla ja tuoreilla marjoilla kuorrutettuna. Se on hyvää! Tässä meidän paras ohjeemme terveellisen omatekoisen granolan valmistukseen.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 grammaa

  • ¼ dl kaurahiutaleita
  • ½ g auringonkukansiemeniä
  • ½ g kurpitsansiemeniä
  • ¼ g seesaminsiemeniä
  • ¼ g manteleita
  • ¼ tl kardemummaa
  • ¼ tl kanelia
  • ¼ rkl vaaleaa hunajaa
  • ¼ hyppysellinen merisuolaa

Valmistus

  • Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
  • Levitä seos ohueksi kerrokseksi leivinpaperille.
  • Paahda 150 asteessa 20 minuuttia. Kääntele lastalla paahtamisen puolivälissä ja varmisa, ettei granola pala.
  • Anna jäähtyä täysin.
  • Säilytä kannellisessa, ilmatiiviissä astiassa.

VINKKI: Granolaan voi lisätä kuivattuja marja- ja hedelmäpaloja, esimerkiksi karpaloita, rusinoita tai aprikooseja.


Itse tehty granola maistuu mahtavalle ja on helppo valmistaa. Tekemällä sen itse voit käyttää suosikkiraaka-aineitasi ja tiedät täsmälleen, mitä se sisältää. Valmisgranoloiden ainesosat vaihtelevat, ja osa niistä on niin makeita, että ne ovat pikemminkin jälkiruokia kuin aamiainen, ja ne sisältävät usein myös runsaasti epäterveellistä rasvaa.

Tässä on vinkkejä siihen, miten voit valmistaa oman granolan, mitä siihen kannattaa laittaa ja mihin sitä voi käyttää (jogurtin päälle ripottelemisen lisäksi).

1 Mitä granola on?


Granola on rapeaa, paahdettua ripotetta, joka maistuu rahkan, jogurtin ja puuron päällä. Pääraaka-aine ovat usein kaurahiutaleet, ja niihin sekoitetaan siemeniä, kuivattuja hedelmäpaloja ja pähkinöitä. Seos makeutetaan hunajalla tai siirapilla, joukkoon lorautetaan vähän hyvää öljyä ja seos paahdetaan kullanruskeaksi ja rapeaksi.

Lue myös: Mihin manukahunaja sopii?

2 Miten granolasta saa terveellistä?


Olet jo oikealla tiellä. Ensinnäkin granola kannattaa tehdä itse, esimerkiksi meidän ohjeellamme. Silloin tietää tarkkaan mitä granolassa on – ja mitä siinä ei ole.

Monet valmisgranolat sisältävät palmuöljyä, joka on epäterveellistä sekä sinulle että ilmastolle. Itse tehdyssä granolassa voit jättää öljyn kokonaan pois tai käyttää esimerkiksi sydänterveellistä rapsiöljyä.

Sokerin, siirapin, hunajan ja kuivattujen hedelmien määrän voi myös itse päättää. Aamiaiseen saa halutessaan makeutta esimerkiksi tuoreista hedelmistä ja marjoista. Voit myös tehdä itse hilloketta esimerkiksi mangosta.

Kokeile myös näitä reseptejä

3 Mitä itse tehtyyn granolaan voi panna?


Vain mielikuvituksesi ja makumieltymyksesi ovat rajana sille, mitä aineita käytät. Tässä muutamia ehdotuksia.

Hyviä ainesosia

HYVIÄ GRANOLAN AINESOSIA – itse tehtyyn granolaan voi laittaa vaikka mitä. Esimerkiksi (vasemmalta ylhäältä alkaen): kuivattua aprikoosia, goji-marjoja, kaakaojauhetta, ruishiutaleita, chiansiemeniä, seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, tummaa siirappia, hasselpähkinöitä, taatelinpaloja, tattarihiutaleita, kookosjauhoja, rusinoita, maapähkinöitä, pellavansiemeniä, manteleita, viikunoita, kanelia, kuivattua omenaa, kaurahiutaleita, karpaloita, hunajaa, inkiväärijauhetta ja auringonkukansiemeniä.

© Thomas Dahl

8 hyvää ainesosaa

Painele granolaseos tasaisen ohueksi kerrokseksi leivinpaperille uunipellille, niin siitä tulee läpikotaisin rapeaa.

VILJATUOTTEET ovat täyttävä, täysjyväinen ja kuitupitoinen pohja granolalle

Esimerkiksi kaurahiutaleet, ruisjauho, ruishiutaleet, ohrahiutaleet, vehnänalkio, tattari tai spelttihiutaleet.

SIEMENISTÄ saa terveellistä rasvaa ja kuitua

Lisää pellavan-, seesamin-, chian-, auringonkukan- tai kurpitsan- siemeniä.

PÄHKINÄT antavat makua, ja niistä saa kuitua, proteiinia ja hyvää rasvaa

Rouhi joukkoon manteleita, hassel-, cashew-, maa- ja saksanpähkinöitä.

KUIVATUT HEDELMÄT makeuttavat ja tuovat tullessaan kuitua ja kivennäisaineita

Esimerkiksi karpalot, kuivattu omena, rusinat, aprikoosit, taatelit, viikunat ja gojimarjat.

MAUSTEET erottavat sinun granolasi muista

Esimerkiksi kaneli, kardemumma, kaakao, vanilja ja inkivääri.

RASVAA tarvitaan paahtamiseen

RASVAA tarvitaan paahtamiseen. Käytä neutraalia rapsiöljyä tai kookosöljyä.

MAKEUS pyöristää maun

Käytä vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa.

VIIMEISTELY aateloi

Tee se kaakaonibseillä, suklaarouheella tai kookoshiutaleilla.

4 Voiko granolan tehdä gluteenittomana?


Kyllä voi! Jos haluat välttää gluteenia, osta gluteenittomia kaurahiutaleita. Kaura ei sisällä itsessään gluteenia, mutta kaurahiutaleiden joukkoon voi joutua muita viljoja viljely-, valmistus- ja pakkausvaiheessa.

Gluteenittomissa kaurahiutaleissa on varmistettu, että joukkoon ei ole päässyt muita viljoja.

Kokeile gluteenittomaan granolaan myös hirssi- ja tattarihiutaleita.

5 Voiko granolaa tehdä ilman sokeria?


Granolaan voi käyttää sokerin sijaan siirappia tai hunajaa. Tai sen voi makeuttaa kokonaan makeutusaineella tai hedelmäpaloilla, jos lisämakeutta hyvien aineksien lisäksi edes kaipaa.

Kokeile myös makeuttaa granola banaanilla: Muussaa 1 iso,kypsä banaani ja sekoita siihen 1 ruokalusikallinen kookosöljyä, siemeniä ja pähkinärouhetta, lisää 200 g kaurahiutaleita ja paahda granola uunissa.

Smoothie, jossa on banaania, mangoa, greippiä, viikunaa, vadelmia, pähkinöitä, passiohedelmää, ananasta
© wichmann+bendtsen

Trooppinen, sokeriton granola

Kokeile herkullista, sokeritonta granolaa, jossa makuttajana toimii pääasiassa ananas.

Ohjeen löydät täältä

6 Voiko granolan tehdä uunissa?


Kyllä voi. Katso ohjeet alta.

3 vinkkiä

  • Levitä granolaseos mahdollisimman ohueksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille. Mitä ohuempi kerros, sen rapeampaa granolasta tulee.
  • Älä sekoita kuivattuja hedelmiä ja chiansiemeniä muiden ainesten joukkoon, vaan ripottele ne paahtumaan vasta kun aikaa on jäljellä enää 5 minuuttia.
  • Sekoita granola heti uunista ottamisen jälkeen ja sekoittele vielä jäähtymisen aikana muutaman kerran, ettei se paakkuunnu.

7 Voiko granolan paahtaa pannulla?


Granolan voi hyvin valmistaa myös pannulla. Etenkin pieni annos granolaa kannattaa paahtaa pannulla sen sijaan, että kuumentaisi uunin sitä varten. Lisää hedelmäpalat vasta lopussa.

Valmistus
Paahda granolaseos kuivalla pannulla keskilämmöllä. Sekoittele koko ajan. Granola on valmista, kun väri on kauniin kullanruskea. Kaada paahtunut seos leivinpaperille, levitä ohueksi kerrokseksi ja jäähdytä välillä sekoittaen.

8 Miten granola säilyy rapeana?


Granolan kuuluu olla rapeaa. Piste. Siksi se pitää säilyttää ilmatiiviisti, esimerkiksi patenttikannellisessa lasitölkissä.

On kuitenkin myös tärkeää varmistaa, että granola on täysin jäähtynyt ennen kuin se pannaan purkkiin. Muuten se voi pehmentyä.

Granola säilyy 1–2 viikkoa.

9 Miten granolaa voi käyttää?


AAMIAINEN
Granola kuuluu kreikkalaisen jogurtin, rahkan, puuron ja tuorepuuron päälle. Ja jos lusikoit aamiaiseksi smoothien tai vihersmoothien eli greenien vaikka lennossa matkalla töihin tai kouluun, granola sopii sattumiksi niihinkin.

Lue myös: 10 terveellistä aamiaista, jotka sisältävät runsaasti proteiinia

BRUNSSI
Paahdetut greipinpuolikkaat kruunaavat minkä tahansa brunssipöydän. Halkaise greipit, sipaise puolikkaille vaaleaa hunajaa ja paahda 200 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia, lusikoi päälle paksua jogurttia ja rapeaa granolaa ja viimeistele mintunlehdillä.

KAHVIPÖYTÄ
Painele granolaseos muffinipellin kolojen pohjalle ja reunoille ja paahda kullanruskeaksi. Irrota kupposet varovasti vasta jäähtyneenä ja täytä jäätelöllä tai rahkalla ja marjoilla ja hedelmäpaloilla.

SÄMPYLÄT
Lisää kourallinen tai pari granolaa sämpylätaikinaan. Sämpylät saavat vähän makean maun, ja ne maistuvat erinomaiselta juustolla päällystettynä iltateen kanssa.

JÄLKIRUOKA
Rapea granola viimeistelee herkullisesti nyt taas niin muodikkaan marjakiisselin tai marjoilla maustetun rahkan.

Viime silaus

Granola riittää viimeistelemään aamupalan. Mutta jos haluat nautinnosta täydellisen, panosta vielä pikkuisen enemmän ja lisää annokseen:

6 ohjetta granolalle ja granolasta

Smoothie, jossa on banaania, mangoa, greippiä, viikunaa, vadelmia, pähkinöitä, passiohedelmää, ananasta
© wichmann+bendtsen

Smoothie ja trooppinen granola

Kokeile tätä eksoottista aamusmoothieta, joka sisältää ananasta, mansikoita ja trooppista granolaa.

Ohje löytyy täältä

Jogurttia, hedelmiä ja granolaa
© wichmann+bendtsen

Hedelmäjogurtti ja granolaa

Hedelmillä höystetty jogurtti on hyvä aamupala. Vielä paremman siitä tekee granola.

Ohje löytyy täältä

Matchakulho, kiiviä, kookosta ja granolaa
© Wichmann+Bendtsen

Matchakulho

Nauti maistuva, herkullisilla lisukkeilla viimeistelty vihreä smoothie kulhosta.

Ohje löytyy täältä

Kulhossa banana split sekä jogurttia, granolaa ja marjoja.
© wichmann+bendtsen

Banana split kreikkalaisen jogurtin kanssa

Jäätelö, suklaakastike ja kermavaahto on vaihdettu kreikkalaiseen jogurttiin, granolaan ja marjoihin, joten tämä banana split sopii jopa terveelliseksi aamiaiseksi.

Ohje löytyy täältä

Neljä granolaleivosta rahkalla ja marjoilla täyttyinä.
© wichmann+bendtsen

Marja- ja rahkatäytteiset granolaleivokset

Leivokset näyttävät monimutkaisilta valmistaa, mutta itse asiassa niiden teko sujuu valmiin granolan ja muffinipellin avulla käden käänteessä.

Ohje löytyy täältä

Kulhossa rahkaa, mango-inkiväärihilloketta ja itse tehtyä granolaa.
© wichmann+bendtsen

Rahkaa, mango-inkiväärihilloketta

Kokeile vaihteeksi rahkan kanssa eksoottista mangohilloketta ja mm. kookoksesta ja manteleista tehtyä granolaa.

Ohje löytyy täältä

4 käyttöä granolalle

Mustikkaa, pinaattia ja granolaa kulhosmoothiessa
© wichmann+bendtsen

Mustikkasmoothiekulho

Herkullinen ja hehkuvan värikäs smoothiekulho käynnistää päivän superterveellisesti!

Ohje löytyy täältä

Raparperitrifle mansikan, rahkan ja granolan kera
© wichmann+bendtsen

Raparperitrifle ja rahka

Ihanan kirpsakka raparperi saa seurakseen makean mansikan, granolan ja rahkan. Voiko parempaa ollakaan? Kokeile raparperiherkkua ensi tilassa!

Ohje löytyy täältä

10 viileää välipalaa

Viileä kulho on ihanaa kesällä, niin jälkiruokana kuin välipalana. Tässä 10 herkullista viileää välipalaa.

Ohje löytyy täältä

Puolikas greippi, jonka päällä jogurttia ja granolaa.
© wichmann+bendtsen

Uunissa paahdettua greippiä jogurtin kera

Hemmottele itseäsi tällä herkullisella ja terveellisellä aamiaisella.

Ohje löytyy täältä

10 Mikä on myslin ja granolan ero?


Ero on valmistustavassa. Myslin raaka-aineet vain sekoitetaan yhteen, granolassa ne lisäksi paahdetaan.

Mysli vs. granola

Mysli – sitä ei ole paahdettu
© iStock

Mysli

on kaurahiutaleiden, siementen, pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien sekoitus.

Paahdettuja hiutaleita, siemeniä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
© iStock

Granola

sisältää myslin aineksia, jotka makeutetaan siirapilla tai hunajalla. Seoksen kaunis paahto varmistetaan lorauttamalla joukkoon hieman hyvää öljyä. Granola on rapeampaa, makeampaa ja kaloripitoisempaa kuin mysli.

11 Voiko granolasta tehdä patukoita?


Jos osaat tehdä granolaa, osaat tehdä myös patukoita. Yksinkertaisin tapa on painella granolaseos paksummaksi kerrokseksi vuokaan ja kypsentää se matalammalla lämmöllä ja hitaammin. Leikkaa patukat heti uunista ottamisen jälkeen, mutta anna niiden jäähtyä ja jähmettyä vuoassa.

Kotitekoinen FODMAP-myslipatukka
© Betina Hastoft

Kotitekoiset granolapatukat

Kun valmistaa granola- tai myslipatukat itse, tietää tarkalleen, mitä niissä on ja voi aina tarvittaessa ottaa yhden mukaan.

Ohje löytyy täältä

12 Kumpi on terveellisempää, mysli vai granola?


Mysli on pääsääntöisesti terveellisempää kuin granola, koska siihen ei ole lisätty öljyä, sitä ei ole paahdettu, eikä sokeriakaan ole välttämättä lisätty. Totuus kuitenkin riippuu käytetyistä aineksista. Granola voi oikein hyvin olla terveellisempää kuin mysli, johon on lisätty suklaarouhetta tai muita kaloripommeja.

Lue aina tuoteseloste ennen ostopäätöstä ja valitse paljon kaurahiutaleita sisältävä, kuitupitoinen granola.

Lue myös: Runsaskuituinen ruokavalio: Katso kuidun lähteiden TOP 10

13 Paljonko granolassa on kaloreita?


Granolan kaloripitoisuus riippuu siinä käytetyistä aineksista. Mitä enemmän se sisältää siemeniä, pähkinöitä, hedelmäpaloja ja makeutta, sen korkeammaksi kalorien määrä kipuaa. Makeus ja paahto tekevät granolasta myös maukkaampaa.

Granolassa on paljon kaloreita. Eikä meidän ohjeemme ole mikään poikkeus. Mutta kalorit tulevat pääosin siementen ja pähkinöiden hyvästä rasvasta ja makeus hunajasta.

537 kcal sisältää 100 g KUNTO PLUSsan itse tehtyä granolaa

Jos kartat kaloreita, säästä granola viikonlopun herkkuhetkiin. Mutta jos teet granolan meidän ohjeellamme, muista piilottaa se, ettei kukaan syö sitä ennen kuin viikonlopun herkutteluhetki koittaa.

KUNTO PLUS 19/2023