Parhaat terveelliset suolaiset piirakat – ohjeet täältä
Suolainen piirakka maistuu kaikille, ainakin jos täytteet ovat kohdallaan. Tässä broileri-parsakaalipiirakan ohje ja monta vinkkiä joiden avulla voit kehitellä omat suosikkireseptisi.
Suolainen piirakka maistuu kaikille, ainakin jos täytteet ovat kohdallaan. Tässä broileri-parsakaalipiirakan ohje ja monta vinkkiä joiden avulla voit kehitellä omat suosikkireseptisi.
Herkullinen suolainen piirakka on helppo valmistaa myös siinä tapauksessa, että tekee piirakkataikinankin alusta asti itse. Vaikka piirakkapohjaan tuleekin kunnolla voita, tämä broileri-parsakaalipiirakka on terveelllinen ja melko vähäkalorinen. Täytettä on helppo muunnella – tässä ohjeessa olemme käyttäneet broileria ja parsakaalia.
VINKKI
Viimeistele piirakka punasipulilla ja timjamisilpulla ja tarjoa lisäksi salaattia.
Ota eväspiirakan palat hyvissä ajoin huoneenlämpöön jos mikroaaltouunia ei ole käytettävissä.
Suolainen piirakka on ihana illallinen. Suolaisiin piirakoihin on monta hyvää syytä ihastua. Rapea pohja ja reunat, täyteläinen, kuuma ja pehmeä täyte ja ruskistunut pinta. Ah!
Suolainen piirakka on aivan parasta hävikkiruokaa. Täytteeseen voi laittaa melkein mitä ikinä jääkaapista löytyy. Lisäksi uuniruoka antaa omaa aikaa: kun laitat piirakan uuniin, sinulla on runsas puoli tuntia aikaa. Jee! Ja jos piirakkaa sattuisi jäämään pala tai pari, on seuraavan päivän lounaskin jo hoidettu!
Jos pidät suolaisista piirakoista, sat meiltä lukuisia vinkkejä, joilla suolaisten piirakoiden valmistaminen käy entistä helpommin ja miten niistä saa terveellisen ja täysipainoisen aterian, jonka kalorit eivä yllä korkeuksiin. Yhdessä tunnissa valmistat broileri-parsakaalipiirakan ja teet pohjankin itse. Jos on kiire, aikaa mene vähemmän, kun käytät valmista piirakkataikinaa ja kypsää broileria. Joka tapauksessa piirakka on varma hitti.
Kaikki kalorit eivät ole samanarvoisia vaikka niitä olisikin ateriassa saman verran. Katso tästä vinkit terveellisempiin kaloreihin.
Lue myös: Siemennäkkileivän ohje
Gluteenia karttavankaan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Kaupan pakastealtaasta löytyy hyvä valikoima gluteenittomia lehti-, pizza- ja piirakkataikinoita, ja myös omatekoinen gluteeniton pohja onnistuu siinä missä tavallinenkin.
Tässä ohjeessa vehnäjauhot on korvattu gluteenittomilla kaurahiutaleilla ja mantelijauholla, ja psylliumjauhe korvaa sitkon taikinassa.
LIHAA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
Pienikin määrä kanaa, paistia, kinkkua, jauhelihaa tai porsaanfilettä antaa piirakkaan paljon makua.
KALA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
Lohi ja muut rasvaiset kalat sopivat täytteeseen sellaisenaan sekä kylmä- tai lämminsavustettuna.
KASVIKSIA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
Joudut ehkä hieman höyryttämään pitkän kypsennysajan vaativia kasviksia etukäteen, mutta kerää piirakkaan oikea värien ilotulitus. Muista keitetty peruna ja käytä parsakaalista ja kukkakaalista myös varsi.
PALKOKASVEJA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
Kokeile kidneypapuja, valkopapuja, kikherneitä ja linssejä.
Kyllä onnistuu. Jos löydät hyvän ohjeen, jätä vain pois ne ainekset, joista et välitä, ja korvaa ne hyvillä, täyttävillä kasviproteiinin lähteillä.
Kasvissyöjälle sopivia proteiinin lähteitä:
Perinteiseen piirakkapohjaan tulee voita ja täytteeseen munia, maitoa ja yleensä myös juustoa. Vegaani joutuu vähän näkemään vaivaa ja käyttämään ohessa annettuja konsteja välttää eläinperäisiä aineksia. Seuraavilla vinkeillä onnistuu myös vegaaninen suolainen piirakka:
Valmis piirakkataikina on hyvä olla varalla pakastimessa, niin voit tehdä piirakan aina kun täytteitä jää sopivasti yli muusta, tai tekee muuten vaan mieli herkutella. Anna taikinan sulaa jääkaapissa, painele se vuokaan, esipaista, pilko täytteet ja lisää ne ja munamassa ja laita piirakka uuniin.
Suosi taikinoita jossa on perunaa, ruista tai kaurahiutaleita, niin saat piirakkaan enemmän makua ja kuitua.
Pehmeä, taikinamainen, täytteestä kosteutta imenyt piirakan pohja ei houkuttele. Näillä tempuilla pohjasta tulee rapea.
Sitkoproteiinit tekevät vehnäjauhosta leivontaan sopivan jauhon. Puolikarkeissa vehnäjauhoissa on paljon proteiinia, josta muodostuu pullaan tai leipään hyvä sitko. Karkeammat erikoisvehnäjauhot, joissa on vähemmän proteiinia, sopivat parhaiten piirakkapohjaan, sillä pohja saakin jäädä matalaksi ja rapeaksi.
Lasisessa piirakkavuoassa pohja tahtoo jäädä kalvakaksi. Pinnoitettu vuoka johtaa paremmin lämpöä. Keraaminen, paksu vuoka vaatii vähän pitemmän paistoajan.
Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen.
Esipaista pohjaa 10–15 minuuttia painon kanssa, ota sitten paino pois ja kypsennä vielä 10 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen, niin pohja ei ainakaan jää raa'aksi.
Voitele esipaistettu pohja munalla ja odota hetki ennen kuin lisäät täytteen. Pohjan pinnalle ehtii hyytyä munasta suojaava kalvo, joka estää täytteen kosteuden imeytymisen pohjaan ja pitää sen rapeana. Jos pohja jää helposti liian vaaleaksi vaikka piirakan pinta jo ruskistuu kauniisti, kypsennä piirakka alemmalla tasolla.
Pohjan kohoamisen saa estettyä kahdella konstilla. Käytä vaikka molempia.
Kuivatut pavut tai herneet painona vuoassa estävät taikinan valumisen vuoan reunoilta pohjalle samalla kun ne pitävät pohjan matalana. Ilma niitä taikina pääsee lämmetessään valumaan alas.
Jos et keksi mitä käyttäisit painona, kokeile näitä konsteja:
Täydellinen pirakkataikina syntyy neljästä aineksesta, jauhoista, vedestä, suolasta ja rasvasta käsin koskematta, jolloin se ei pääse lämpenemään.
Makeaan murotaikinaan lisätään sokeria, mutta muuten muropohja tehdään samalla tavalla.
Kyllä. Pakasta suolainen piirakka kokonaisena tai jos aterialta jää yli, annoksina. Pohja ehkä vähän pehmenee lämmitettäessä, mutta ei kovin paljoa.
Hyvä idea on pakastaa esipaistettu piirakkapohja, täyttää se ja kypsentää. Silloin piirakkapohja ei pääse imemään liikaa kosteutta täytteestä.
Nyrkkisääntö on, että esipaistetun piirakan kypsyminen kestää 30–40 minuuttia. Kokeile haarukalla että täytemassa on hyytynyt ennen kuin otat piirakan uunista, jos epäilet sen kypsyyttä. Jatka kypsentämistä 5 minuuttia ja kokeile uudelleen. Älä kuitenkaan paista piirakkaa kuivaksi.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 4/2023