Parhaat terveelliset suolaiset piirakat – ohjeet täältä

1 tuntia
430 kcal

Suolainen piirakka maistuu kaikille, ainakin jos täytteet ovat kohdallaan. Tässä broileri-parsakaalipiirakan ohje ja monta vinkkiä joiden avulla voit kehitellä omat suosikkireseptisi.

Suolainen broileri-parsakaalipiirakka

SUOLAINEN PIIRAKKA – on hyvää ruokaa. Broileri-parsakaalipiirakalla on hyvät mahdollisuudet nousta kestosuosikiksi.

© wichmann+bendtsen

Broileri-parsakaalipiirakka

Herkullinen suolainen piirakka on helppo valmistaa myös siinä tapauksessa, että tekee piirakkataikinankin alusta asti itse. Vaikka piirakkapohjaan tuleekin kunnolla voita, tämä broileri-parsakaalipiirakka on terveelllinen ja melko vähäkalorinen. Täytettä on helppo muunnella – tässä ohjeessa olemme käyttäneet broileria ja parsakaalia.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 Annosta

Piirakkapohja

  • 25 g voita
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g grahamjauhoja
  • ⅓ dl kylmää vettä
  • ½ tl merisuolaa

Munamaito

  • munaa
  • 1 dl maitoa
  • ½ tl merisuolaa
  • mustapippuria

Täyte

  • 150 g broilerin rintafileitä
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 125 g parsakaalia

Koristeeksi

  • ¼ punasipulia
  • tuoretta timjamia

Näin teet broileri-parsakaalipiirakan

  • Kuumenna uusi 180 asteeseen.
  • Nypi rasva ja jauhot nopeasti murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää vesi ja suola ja sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa. Taikinaa on helpompi käsitellä, jos se saa levätä 30 minuuttia kylmässä.
  • Painele taikina halkaisijltaan 22 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Pistele pohja haarukalla, jotta taikina ei kohoa uunissa, ja esipaista 180 asteessa 15 min.
  • Paloittele broilerinfile ja paista palat kypsiksi pannulla öljyssä – noin 5 minuuttia.
  • Irrota parsakaalin kukinnot ja pilko kanta.
  • Sekoita munat, maito, suola ja pippuri.
  • Levitä parsakaali ja broileri piirakkapohjalle, kaada munamaito päälle ja kypsennä täytteen kanssa vielä 35 minuuttia.

VINKKI

  • Viimeistele piirakka punasipulilla ja timjamisilpulla ja tarjoa lisäksi salaattia.

  • Ota eväspiirakan palat hyvissä ajoin huoneenlämpöön jos mikroaaltouunia ei ole käytettävissä.


Suolainen piirakka on ihana illallinen. Suolaisiin piirakoihin on monta hyvää syytä ihastua. Rapea pohja ja reunat, täyteläinen, kuuma ja pehmeä täyte ja ruskistunut pinta. Ah!

Suolainen piirakka on aivan parasta hävikkiruokaa. Täytteeseen voi laittaa melkein mitä ikinä jääkaapista löytyy. Lisäksi uuniruoka antaa omaa aikaa: kun laitat piirakan uuniin, sinulla on runsas puoli tuntia aikaa. Jee! Ja jos piirakkaa sattuisi jäämään pala tai pari, on seuraavan päivän lounaskin jo hoidettu!

Jos pidät suolaisista piirakoista, sat meiltä lukuisia vinkkejä, joilla suolaisten piirakoiden valmistaminen käy entistä helpommin ja miten niistä saa terveellisen ja täysipainoisen aterian, jonka kalorit eivä yllä korkeuksiin. Yhdessä tunnissa valmistat broileri-parsakaalipiirakan ja teet pohjankin itse. Jos on kiire, aikaa mene vähemmän, kun käytät valmista piirakkataikinaa ja kypsää broileria. Joka tapauksessa piirakka on varma hitti.

Lue lisää aiheesta suolaiset piirakat täältä

1 Terveellisemmät vaihtoehdot


Kaikki kalorit eivät ole samanarvoisia vaikka niitä olisikin ateriassa saman verran. Katso tästä vinkit terveellisempiin kaloreihin.

Lue myös: Siemennäkkileivän ohje

Terveellinen suolainen piirakka

ENEMMÄN KUITUA

  • Täysjyväjauhot lisäävät piirakkaan kuitua ja tekevät siitä täyttävämmän. Korvaa osa vehnäjauhoista hiivaleipäjauhoilla, grahamjauhoilla, kaurahiutaleilla tai sämpyläjauhosekoituksilla. Karkeat jauhot imevät enemmän kosteutta, huomioi se piirakkataikinan nesteen määrässä.
  • Herneet sisältävät paljon kuitua. Lisää niitä kourallinen tai pari täytteeseen.

ENEMMÄN PROTEIINIA

  • Raejuusto lisää täytteen proteiinisisältöä huomattavasti, vaikka munamassassa jo itsessään on paljon hyvää proteiinia.

  • Broileri on lihansyöjälle hyvä proteiinin lähde myös piirakan täytteessä. Piirakan täytteeseen uppoavat myös edellisillan aterialta tähteeksi jäänyt liha tai leikkeleet.

  • Palkokasvit, kuten kikherneet, linssit ja pavut, ovat erinomaisia kasviproteiinin lähteitä.

PAREMPAA RASVAA

  • Kylmäpuristettu oliiviöljy on rasvoiltaan perinteisen piirakkapohjan voita parempi vaihtoehto. Korvaa osa voista oliiviöljyllä tai neutraalilla rapsiöljyllä.

  • Rasvaton maito sopii piirakan täytteeseen yhtä hyvin kuin rasvaisemmat vaihtoehdot. Lisää täyteläistä makua saat rohkeammalla maustamisella.

  • Ilmakuivattua kinkkua tarvitsee vähemmän kuin pekonia saman umamin maun aikaansaamiseen.

5 hyvää vaihtokauppaa

Voi, kerma ja pekoni sinkoavat suolaisen piirakan kalorimäärän korkeuksiin. Katso tästä korvaavat keveämmät vaihtoehdot.

Voitaikina ➡️ filotaikina piirakkapohjaksi

Voitaikinassa on yksi neljäsosa rasvaa. Filotaikinakin on lehtevä, kuten voitaikina. Henkäyksenohuista filotaikina-arkeista saa kerrostamalla superrapean piirakkapohjan, ilman voitaikinan kaloreita. Filotaikinassa on vain 0,7 g rasvaa 100 grammassa taikinaa.

Kerma ➡️ maito piirakan täytteeseen

Säästyt kerman kaloreilta, kun vaihdat kerman tai ruokakerman maitoon ja lisäät täyteläisyyttä maustamalla täytteen rohkeammin yrteillä ja erilaisilla maustesekoituksilla.

Pekoni ➡️ ilmakuivattu kinkku piirakan täytteeseen

Ilmakuivatussa kinkussa on vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin pekonissa. Ja ohuenohuita viipaleita riittää vähempikin. Paahda kinkku pannulla rapeaksi, niin maku tulee vielä paremmin esiin.

Salaattijuusto ➡️ raejuusto piirakan täytteeseen

Raejuusto sopii erinomaisesti piirakan täytteeseen, sillä siinä on paljon vähemmän kaloreita kuin salaattijuustossa tai fetassa ja raejuusto antaa täytteelle juuri oikeanlaisen, pehmeän ja täyteläisen rakenteen. Kokeile myös maustettuja vaihtoehtoja.

Pelkkää piirakkaa ➡️ salaattia piirakan seuraksi

Vihanneksissa on taatusti vähemmän kaloreita kuin piirakassa. Tee piirakan seuraksi raikas, täyttävä, rapea ja värikäs salaatti esimerkiksi kaalista, palkokasveista, suippokaalista, lehtikaalista, edamamepavuista, paahdetuista kikherneistä ja paprikasta.

Hyviä salaattireseptejä

2 Näin tehdään gluteeniton piirakkapohja


Gluteenia karttavankaan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Kaupan pakastealtaasta löytyy hyvä valikoima gluteenittomia lehti-, pizza- ja piirakkataikinoita, ja myös omatekoinen gluteeniton pohja onnistuu siinä missä tavallinenkin.

Tässä ohjeessa vehnäjauhot on korvattu gluteenittomilla kaurahiutaleilla ja mantelijauholla, ja psylliumjauhe korvaa sitkon taikinassa.

Gluteeniton suolainen piirakka

GLUTEENITON SUOLAINEN PIIRAKKA – gluteeniton pohja ja täytteenä tomaattia, sipulia, pinaattia, raejuustoa ja oreganoa.

© wichmann+bendtsen

Gluteeniton suolainen piirakkapohja

Valmistus

  1. Sekoita kaikki ainekset, anna taikinan seistä 10 minuuttia ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Pistele pohja haarukalla.
  3. Esipaista 175 asteessa kiertoilmalla 10–15 minuuttia.
  4. Lisää täyte ja kypsennä vielä 30 minuuttia.

3 Täytevinkkejä suolaisiin piirakoihin


  • LIHAA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
    Pienikin määrä kanaa, paistia, kinkkua, jauhelihaa tai porsaanfilettä antaa piirakkaan paljon makua.

  • KALA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
    Lohi ja muut rasvaiset kalat sopivat täytteeseen sellaisenaan sekä kylmä- tai lämminsavustettuna.

  • KASVIKSIA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
    Joudut ehkä hieman höyryttämään pitkän kypsennysajan vaativia kasviksia etukäteen, mutta kerää piirakkaan oikea värien ilotulitus. Muista keitetty peruna ja käytä parsakaalista ja kukkakaalista myös varsi.

  • PALKOKASVEJA SUOLAISEN PIIRAKAN TÄYTTEEKSI
    Kokeile kidneypapuja, valkopapuja, kikherneitä ja linssejä.

4 Piirakat ja paistokset – reseptejä


Piirakka- ja paistosreseptejä

Kinkku-kasvispiirakka

Kinkku-kasvispiirakka

Kevyempi versio quiche lorrainesta.

Katso ohje täältä

Pinaatti-tomaattimunakas

Pinaatti-tomaattiuunimunakas

Herkullinen ja terveellinen munakas valmistuu 25 minuutissa!

Katso ohje täältä

Basilikalla ryyditetty tomaatti-sienipaistos

Basilikalla ryyditetty tomaatti-sienipaistos

Päivällinen.

Katso ohje täältä

Raparperipiirakkaa ja rahkakastiketta

Raparperipiirakkaa ja rahkakastiketta

Tarjoa vieraille keikausraparperipiirakkaa ja rahkakastiketta.

Katso ohje täältä

Kurpitsapiiras

Kurpitsapiirakka

Kertakaikkisen herkullinen jälkiruoka kurpitsasta! Mmm!

Katso ohje täältä

5 Onnistuuko suolainen kasvispiirakka?


Kyllä onnistuu. Jos löydät hyvän ohjeen, jätä vain pois ne ainekset, joista et välitä, ja korvaa ne hyvillä, täyttävillä kasviproteiinin lähteillä.

Kasvissyöjälle sopivia proteiinin lähteitä:

  • kikherneet, linssit ja pavut
  • tofu
  • seitan, vöner
  • härkis
  • quorn
  • mifu
  • nyhtökaura
  • herneet
  • parsakaali
  • portobellosienet

6 Onnistuuko vegaaninen suolainen piirakka?


Perinteiseen piirakkapohjaan tulee voita ja täytteeseen munia, maitoa ja yleensä myös juustoa. Vegaani joutuu vähän näkemään vaivaa ja käyttämään ohessa annettuja konsteja välttää eläinperäisiä aineksia. Seuraavilla vinkeillä onnistuu myös vegaaninen suolainen piirakka:

  • Korvaa voi kasvirasvalla tai öljyllä.
  • Korvaa täytteen muna kikherneistä ja perunasta tehdyllä jauheella, joka sekoitetaanveteen, tai papumehulla eli aquafaballa (= säilykepapujen tai kikherneiden lientä), peruna- tai juuressoseella. Täyte, jossa ei ole munaa kypsyy yleensä vähän nopeammin.
  • Korvaa juusto vegaanijuustolla tai hiivahiutaleilla.
  • Korvaa maito tai kerma kasvimaidolla tai kasviskermalla.

7 Valmistaikina


Valmis piirakkataikina on hyvä olla varalla pakastimessa, niin voit tehdä piirakan aina kun täytteitä jää sopivasti yli muusta, tai tekee muuten vaan mieli herkutella. Anna taikinan sulaa jääkaapissa, painele se vuokaan, esipaista, pilko täytteet ja lisää ne ja munamassa ja laita piirakka uuniin.

Suosi taikinoita jossa on perunaa, ruista tai kaurahiutaleita, niin saat piirakkaan enemmän makua ja kuitua.

8 Paras piirakkavuoka


  • Metallinen piirakkavuoka johtaa lämpöä parhaiten ja pohjasta tulee rapeampi kuin jos käytät lasi- tai posliinivuokaa.
  • Hifistelijä valitsee vuoan, jonka pohja ja reunat on rei'itetty ja saa pohjasta vieläkin rapsakamman.
  • Kaunis vuoka on mukava nostaa pöytään sellaisenaan, mutta perinteisin tapa on kypsentää piirakka irtopohjavuoassa ja nostaa se sitten tarjoiluvadille.

9 Miten piirakan pohjasta saa rapean?


Pehmeä, taikinamainen, täytteestä kosteutta imenyt piirakan pohja ei houkuttele. Näillä tempuilla pohjasta tulee rapea.

  • Sitkoproteiinit tekevät vehnäjauhosta leivontaan sopivan jauhon. Puolikarkeissa vehnäjauhoissa on paljon proteiinia, josta muodostuu pullaan tai leipään hyvä sitko. Karkeammat erikoisvehnäjauhot, joissa on vähemmän proteiinia, sopivat parhaiten piirakkapohjaan, sillä pohja saakin jäädä matalaksi ja rapeaksi.

  • Lasisessa piirakkavuoassa pohja tahtoo jäädä kalvakaksi. Pinnoitettu vuoka johtaa paremmin lämpöä. Keraaminen, paksu vuoka vaatii vähän pitemmän paistoajan.

  • Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen.

  • Esipaista pohjaa 10–15 minuuttia painon kanssa, ota sitten paino pois ja kypsennä vielä 10 minuuttia ennen kuin lisäät täytteen, niin pohja ei ainakaan jää raa'aksi.

  • Voitele esipaistettu pohja munalla ja odota hetki ennen kuin lisäät täytteen. Pohjan pinnalle ehtii hyytyä munasta suojaava kalvo, joka estää täytteen kosteuden imeytymisen pohjaan ja pitää sen rapeana. Jos pohja jää helposti liian vaaleaksi vaikka piirakan pinta jo ruskistuu kauniisti, kypsennä piirakka alemmalla tasolla.

10 Miten voi estää piirakkapohjaa pullistumasta paistettaessa?


Pohjan kohoamisen saa estettyä kahdella konstilla. Käytä vaikka molempia.

PISTELE PIIRAKKAPOHJA HAARUKALLA

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja pistele se sitten kauttaaltaan haarukalla kunnolla läpi, vuokaan saakka. Ilma, joka muuten muodostuisi pohjan ja taikinan väliin ja kohottaisi taikinaa, pääsee purkautumaan reikien kautta ulos.

PIIRAKKAPOHJAN ESIPAISTAMINEN kuivattuja papuja pitämässä pohja muodossaan.

ESIPAISTA PAINON KANSSA

Leivontatermi, johon harvemmin törmää, on "sokea leivonta". Sillä tarkoitetaan paistamista ilman täytettä, joko kokonaan tai aluksi. Pohjan voi paistaa kypsäksi asti "sokeasti" ja sitten täyttää täytteellä, jota ei pannakaan uuniin. Tai kun halutaan, että pohja ehtii varmasti kypsyä, esipaistetaan se ennen täytteen lisäämistä.

Leikkaa ensin leivinpaperista pohjan ja reunojen kokoinen pala ja pane se vuokaan tai- kinan päälle. Täytä sitten pohja kuivatuilla herneillä tai pavuilla. Himoleipojan keittiöstä saattaa myös löytyä keraamiset paistokuulat. Esipaista pohjaa 10–15 minuuttia, ota sitten painot ja leivinpaperi pois ja kypsennä vielä 10 minuuttia. 500 g pussi herneitä riittää pikkuvuokaan, isompaan niitä tarvitaan kaksi. Painoa voi käyttää yhä uudestaan.

11 Miten voi estää reunojen valumisen esipaistettaessa?


Kuivatut pavut tai herneet painona vuoassa estävät taikinan valumisen vuoan reunoilta pohjalle samalla kun ne pitävät pohjan matalana. Ilma niitä taikina pääsee lämmetessään valumaan alas.

Jos et keksi mitä käyttäisit painona, kokeile näitä konsteja:

  1. Nosta taikinan reunat vähän ylemmäs kuin tarvitsisikaan, jotta niillä on vähän varaa pudota. Pane piirakkavuoka vartiksi jääkaappiin sen jälkeen kun olet painellut taikinan vuoan pohjalle ja reunoille. Kylmä, jäykkä taikina lähtee vähän hitaammin liukuun.
  2. Rullaa alumiinifoliosta paksu makkara ja paina se vasten vuoan reunoja estämään taikinan liukuminen.

12 Piirakkataikinan valmistaminen


Täydellinen pirakkataikina syntyy neljästä aineksesta, jauhoista, vedestä, suolasta ja rasvasta käsin koskematta, jolloin se ei pääse lämpenemään.

Makeaan murotaikinaan lisätään sokeria, mutta muuten muropohja tehdään samalla tavalla.

MURUPOHJA PIIRAKALLE Kun jauho-rasvamuru näyttää parmesaaniraasteelta, se on sopivaa.

Valmistus

  1. Hakkaa rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi veitsellä tai käytä tehosekoitinta. Pieni taikina on helpointa nyppiä käsin, mutta yritä olla nopea, ettei rasva lämpene, sillä silloin taikina menettää osan rapeuttaan.
  2. Kun rasva-jauhoseos on murumainen lisää suola ja neste ja sekoita taikina nopeasti. Älä vaivaa taikinaa, pyöräytä se vain palloksi.
  3. Anna taikinan levätä kylmässä 30 minuuttia, niin sen käsiteltävyys paranee. Kauli taikina levyksi ja nosta se kaulimen avulla vuokaan tai painele se sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja esipaista pohja, lisää täyte ja paista kypsäksi.

13 Kestääkö suolainen piirakka pakastamista?


Kyllä. Pakasta suolainen piirakka kokonaisena tai jos aterialta jää yli, annoksina. Pohja ehkä vähän pehmenee lämmitettäessä, mutta ei kovin paljoa.

Hyvä idea on pakastaa esipaistettu piirakkapohja, täyttää se ja kypsentää. Silloin piirakkapohja ei pääse imemään liikaa kosteutta täytteestä.

14 Kuinka pitkään suolaista piirakkaa paistetaan?


Nyrkkisääntö on, että esipaistetun piirakan kypsyminen kestää 30–40 minuuttia. Kokeile haarukalla että täytemassa on hyytynyt ennen kuin otat piirakan uunista, jos epäilet sen kypsyyttä. Jatka kypsentämistä 5 minuuttia ja kokeile uudelleen. Älä kuitenkaan paista piirakkaa kuivaksi.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 4/2023