Vihreät pavut – ruokaa vitamiinipommeista
Vihreät pavut pursuavat proteiinia, kuitua ja vitamiineja, ja lisäksi niistä on helppo valmistaa herkullisia ruokia. Jutustamme löytyy kaikki olennainen tästä monipuolisesta palkokasvista.
Vihreät pavut pursuavat proteiinia, kuitua ja vitamiineja, ja lisäksi niistä on helppo valmistaa herkullisia ruokia. Jutustamme löytyy kaikki olennainen tästä monipuolisesta palkokasvista.
Terveellisyys näkyy! Vihreät pavut uhkuvat terveellisyyttä kesäisen vihreällä värillään, ja terveyshyötyjen lista onkin pitkä, sillä pavut ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Pavuista kannattaa nauttia vaikkei terveellisyys olisikaan ykkösperuste. Vinkkaamme erilaisia tapoja, kuinka valmistaa papuja. Maistele papuja monin tavoin ja hyödynnä kylläiseksi tekevä vähäkalorinen herkkuvihannes, joka ei kurita kukkaroakaan.
Hyvää ruokahalua!
Vihreitä papuja ei voi syödä sellaisenaan niin kuin tuoreita herneitä, koska ne sisältävät lektiini-nimistä vatsakipuja ja pahoinvointia aiheuttavaa proteiinia. Siksi tuoreet taitepavut pitää aina ensin keittää, höyryttää tai paistaa.
Vihreissä pavuissa on ravintokuitua, joka tekee hyvää ruuansulatukselle ja suoliston terveydelle. Niissä on myös mukavasti proteiinia mutta vain vähän energiaa – vatsa siis täytyy helposti ja kevyesti.
Pavut sisältävät paljon muitakin terveellisiä ainesosia.
100 grammaa vihreitä papuja sisältää vain 30 kilokaloria, mikä tekee niistä erittäin vähäkalorisen vihanneksen. Vihreät pavut sisältävät myös runsaasti proteiinia.
Alta näet vihreiden papujen koko ravintosisällön.
Kyllä voi, mutta ne on ryöpättävä ensin. Jos pavut pakastaa kiehauttamatta, ne menettävät mehukkuutensa ja rapeutensa ja muuttuvat vetisen pehmeiksi. Kiehauta tai höyrytä siis pavut nopeasti, noin 2–3 minuuttia, ja valuta sitten huolellisesti ennen pakastamista.
Ruokalistojen ranskalaistermi ”haricots verts” tarkoittaa vihreitä papuja, joskin hiukan vähemmän kypsiä kuin tavallisesti taitepapuina myytävät vihreät pavut. Ne ovat hyvin nuoria palkoja, jotka kerätään ennen kuin siemenet ehtivät juurikaan kehittyä. Ranskalainen ilmaisu kuvaa siis hyvin nuoria ja kapeita vihreitä papuja.
Vihreät pavut ovat ilmastoruokaa, sillä niiden ilmastokuormitus on alhainen. Muiden palkokasvien tapaan ne imevät ilmasta typpeä ja sitovat sitä maaperään, jossa se toimii lannoitteena myöhemmille kasveille.
Kaurapuuron kanssa pavut eivät ehkä maistu, mutta muuten niiden käyttömahdollisuudet ruuanlaitossa ovat lähes rajattomat.
PIIRAKOIHIN: Pilko pavut pienemmiksi paloiksi ja sekoita ne täytteen munamassaan esimerkiksi sipulin ja pekonin tai muiden itsellesi maistuvien täytteiden kanssa.
LISUKKEENA: Paista pannulla ensin pekonia. Valuta pekonit talouspaperin päällä ja paista pavut esimerkiksi valkosipulin kanssa. Sekoita paistetut pavut ja pekoni, kumoa ne laakeaan kulhoon ja tarjoile lämpimänä lisukkeena.
Papuja voi tarjota myös lihan kanssa, kuten tässä herkullisessa broilerireseptissä.
PAAHDETTUNA: Paahdetut pavut
ovat ranskanperunoita terveellisempiä mutta aivan yhtä herkullisia. Pane pavut muovipussiin, jossa on öljyä ja suolaa, ja kääntele huolellisesti. Levitä pavut leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 30–40 min, kunnes pavut ovat rapeita. Varo polttamasta papuja!
Tässä reseptissä pavut tarjotaan uunipaahdetun kalan kera.
PATARUOKIIN: Vihreät pavut sopivat mainiosti kasvispatoihin, koska ne pitävät hyvin kylläisenä. Kuullota esimerkiksi sipulia, vihreitä papuja, kesäkurpitsaa ja perunaa oliiviöljyssä yhdessä chilin, cayennenpippurin ja muiden mausteiden kanssa. Lisää tomaattimurskaa ja anna padan hautua, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.
PEKONISSA: Kokoa pavuista pieniä nippuja, kääri ne pekoniviipaleisiin ja asettele kääröt saumapuoli alaspäin pellille. Paista 200 asteessa 15–20 min, kunnes pavut ja pekoni ovat rapeita.
PASTARUOKIIN: Jos pasta carbonara tuntuu sellaisenaan liian rasvaiselta ja kaipaa kasviksia, kääntele mukaan pilkottuja, kypsennettyjä papuja.
SALAATTEIHIN: Pavuista syntyy helposti monenlaisia salaatteja. Keitä ja jäähdytä pavut ja lisää muita aineita maun mukaan.
Kokeile esimerkiksi näitä:
Papuja voi käyttää lähes rajattomasti erilaisissa ruuissa. Alta löydät ideoita papujen käyttöön niin lämpimissä ruuissa, keitoissa kuin salaateissakin.