Totta vai tarua - 5 väittämää hiestä

Tunnistaako lihansyöjän hien ominaishajusta ja paljastaako hikoilun määrä henkilön kuntotason? Kerromme viisi totuutta iholla helmeilevistä pisaroista.

Hymyilevän naisen kasvoilla kiiltelee hiki

Pitääkö paikkansa...

...että hiestä voi haistaa, mitä on tullut syötyä?

Kyllä

Hiki voi todellakin paljastaa, mitä olet syönyt. Hien hajuun voivat vaikuttaa esimerkiksi valkosipulin rikkiyhdisteet ja lihaproteiinin urea. Ruoista peräisin olevia hajuja aiheuttavia yhdisteitä voi erittyä hien lisäksi myös hengitykseen sekä virtsaan.

...että runsas hikoilu on huonon kunnon merkki?

Kyllä ja ei

Hikoilun määrä ei yksinään kerro kuntotasosta. Kovakuntoiset liikkujat voivat hikoilla hyvinkin vuolaasti, kun sisäinen termostaatti toimii tehokkaasti lämmön poistamiseksi ja kehon viilentämiseksi hikoilun avulla. Hikoilun syynä voi olla myös kiihtynyt tai ahdistunut mielentila. Tällöin hikoilun käynnistävät stressihormonit eikä hien määrä liity mitenkään kuntotasoon vaan ­tunneperäisiin syihin.

Lue myös: Hikoiletko runsaasti? Lue lääkärin neuvot hikoiluongelmiin

...että kaikki hiki haisee pahalta?

Ei

Vastaerittynyt hiki on lähes hajutonta. Apokriinisten rauhasten, joita on mm. kainaloissa, erittämän hien haju syntyy, ­kun ihon bakteerit hajottavat hien proteiineja. Tällöin muodostuu mm. voihappoa, joka on yksi syyllinen hien epämiellyttävään hajuun.

...että treenihiki ja ahdistuksesta johtuva "kylmä hiki" ovat erilaista?

Ei

Vaikka tiukassa paikassa otsalle kohoava kylmä hiki tuntuukin erilaiselta kuin treenissä pintaan nouseva hiki, kyseessä on samojen hikirauhasten samanlainen tuotos. Stressin aiheuttama kylmän hien tunne johtuu siitä, että stressihormonit adrenaliini ja noradrenaliini supistavat pintaverisuonia, ja verta kuljetaan ensisijaisesti lihaksiin. Kun iholle samalla erittyy hikeä, joka haihtuessaan viilentää ihoa, syntyy tunne kylmästä hiestä.

...että treenaamisen, kuten hot joogan, aiheuttama hikoilu on terveellistä ja puhdistaa elimistöä?

Kyllä

Hien mukana elimistöstä poistuu kuona-aineita. Iholle valuva hiki auttaa myös edistämään naarmujen ja pienten haavojen paranemista. Hien saamiseksi toden teolla pintaan on kuitenkin ratkaisevan tärkeää, että ilmankosteus on riittävä sen lisäksi, että lämpötila on normaalisti noin 35-40 astetta. Jos ilmankosteus on kovin alhainen, lämmöstä ei synny riittävän voimakasta hikoilua, vaan iholle muodostuva ohut hikikerros riittää viilentämään kehoa. Kovin korkea ilmankosteus taas saa lämmön tuntumaan liian tukahduttavalta liikkumiseen.