Vaihdevuodet: 9 hyvää puolta vaihdevuosissa

Harva odottaa innolla, että vaihdevuodet alkaisivat, vaikka ne tuovat mukanaan monia hyviä asioita.

Vaihdevuosi-ikäinen nainen makaa vatsallaan lattialla

VAIHDEVUODET Enemmän aikaa itselle, ei mielialojen heilahtelua, ei kuukuatisia. Hyviä syitä hymyillä!

© Jakob Helbig

Vaihdevuodet hirvittävät monia. Osittain tämä liittyy niiden mukanaan tuomiin oireisiin ja osittain siihen, että silloin on selvää, että emme ole enää nuoria. Mutta koska kelloa ei saa käännettyä taaksepäin, on turha jäädä suremaan tilannetta.

Läheskään kaikki eivät saa pahoja vaihdevuosioireita. 25 % ei kärsi juuri minkäänlaisista vaihdevuosioireista. Esimerkiksi yöhikoilua voi lievittää.

Kannattaakin keskittyä siihen hyvään, mitä vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan.

1. Seksiä, uintia, saunaa

Seksiä, uintia, saunaa tai rannalle menoa ei tarvitse enää suunnitella kuukautiskierron mukaan, koska kuukautisista ei tarvitse enää murehtia.

LUE MYOS: Miksi saunominen on terveellistä

2. Valkoiset housut jalkaan

Valkoisia housuja ja kalliita alusvaatteita voi käyttää milloin vain kuukautistahroja pelkäämättä.

3. Ehkäisyn tarve päättyy

Et voi enää tulla raskaaksi, joten ehkäisyn voi lopettaa. Enää ei tarvitse alkaa ähräämään kumien tai pessaarin tai muiden systeemien kanssa.

4. Ei enää kuukautissuojia

Säästät pitkän pennin ja luontokin tykkää, kun et enää tarvitse epäekologisia kuukautissuojia.

5. Mieliala tasaantuu

Jos PMS-oireet ovat olleet riesanasi, nyt sekä sinä että lähipiirisi voitte iloita tasaisemmista mielialoistasi.

6. Omaa aikaa

Jos sinulla on lapsia, he ovat varmasti nyt jo itsenäisiä aikuisia. Nyt sinulla on aikaa omille harrastuksille, joten harrasta liikuntaa, tapaa ystäviä, opiskele uutta kieltä, aloita käsityöt, lue kirjoja tai mitä ikinä mielesi tekeekään.

7. Nauti elämästä

Olet luultavasti nyt paremmassa taloudellisessa tilanteessa kuin nuorempana. Käytä siis hieman rahaa itseesi! Mene vaikka hierojalle, kampaajalle tai kosmetologille. Käykää kumppanin ja/tai ystävien kanssa ravintoloissa, konserteissa ja kunnon lomilla. Nyt on aika nauttia.

8. Herkkätunteisuus vähenee

Saatat huomata, että et itke enää yhtä helposti kuin aiemmin. Progesteronitasosi on nyt miltei yhtä alhainen kuin miehillä, mikä vaikuttaa itkuherkkyyteen. Ei siis enää valtoimenaan virtaavia kyyneleitä!

9. Rautaa riittää

Noin 40 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista on raudanpuutetta runsaiden kuukautisten vuoksi. Vaihdevuosien jälkeen tätä ongelmaa ei enää ole.

Lue myös: Mitä tarkoittaa boomeri?