Mitä tarkoittaa boomeri?
Olemme kaikki erilaisia, mutta jos olet syntynyt vuosina 1946–1964 (tai tunnet jonkun, joka on), niin tunnistat takuulla vähintään yhden kohdan listastamme boomereiden tunnusmerkeistä.
Olemme kaikki erilaisia, mutta jos olet syntynyt vuosina 1946–1964 (tai tunnet jonkun, joka on), niin tunnistat takuulla vähintään yhden kohdan listastamme boomereiden tunnusmerkeistä.
Käytätkö usein keltaista itkunauruhymiötä? Jos käytät, saatat hyvinkin olla niin sanottu boomeri. Olemme kaikki erilaisia, mutta jos olet syntynyt vuosina 1946–1964 (tai tunnet jonkun, joka on), niin tunnistat takuulla vähintään yhden kohdan listastamme boomereiden tunnusmerkeistä.
Mistä nimitys tulee? Kuka ja millainen on boomeri? Näin tunnistat boomerin!
Sana boomer(i) on lyhenne englanninkielisestä ilmauksesta ”baby boomer”, joka vastaa suunnilleen toisen maailmansodan jälkeen syntyneitä suuria ikäluokkia.
Sinänsä pelkästään samoina vuosina syntyminen ei toki tee ihmisistä esimerkiksi luonteeltaan samanlaisia, mutta samassa yhteiskunnallisessa ympäristössä kasvaminen luonnollisesti vaikuttaa esimerkiksi ihmisten arvoihin, kulutustottumuksiin ja käsityksiin politiikasta.
Boomereiksi kutsutaan usein myös suurten ikäluokkien jälkeenkin syntyneitä aina suunnilleen nuorimpiin milleniaaleihin asti – vaikka loppujen lopuksi ”boomerius” on varsin häilyvä ja enemmän asenteisiin ja mielipiteisiin kuin fyysiseen ikään liittyvä käsite.
Vanhempien sukupolvien nähdään eläneen etuoikeuksien maailmassa, ja heitä pidetään usein itsekeskeisinä niin kulutustottumuksiltaan kuin yhteiskunnallisen toiminnan osalta.
Ajatellaan, ettei boomereilla ole enää käsitystä nykyaikaisista työmarkkinoista, koska heidän työelämänsä on rakentunut aivan erilaisissa olosuhteissa kuin mitkä nykyään vallitsevat: nykyisin ei vain enää riitä, että päättää jotain, käärii hihat ja tekee kovasti töitä, vaikka se kuinka olisi toiminut aiemmin.
Toisaalta taas sitten jotkut boomerit ovat sitä mieltä, että nuoremmat sukupolvet ovat pelkkiä pilalle hemmoteltu- ja curling-lapsia, jotka ovat liian laiskoja hakeutumaan vakituisiin työpaikkoiin ja keskittyvät vain trendiruokiensa kuvaamiseen someen.
Tokaisu ”Ok, boomer” on ironinen tapa ylenkatsoa jonkun ajattelua ja olemusta toisen iän perusteella, ja se tarkoittaa suunnilleen: ”Mitä sinä muka tästä tiedät? Sinun ajatuksesi ovat vanhentuneita ja peräisin etuoikeuksien maailmasta.”
Ilmaisua käytetään esimerkiksi Twitterissä ja TikTokissa.
Eri sukupolvet eivät ole kai koskaan kunnolla ymmärtäneet toisiaan. Onneksi yksilöt sentään tulevat toimeen. Sukupolvien leimaaminen tietynlaisiksi vain syntymävuosien perusteella on melko hedelmätöntä.
Alla on yhdysvaltalainen aikajana vuosista ja sukupolvien nimityksistä.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsan numerossa 5/2023.