Miten elintapamme vaikuttavat jälkipolviin

Syömisemme eivät ehkä vain oma asiamme, vaan vaikuttavat jopa kolmeen seuraavaan sukupolveen.

Nuoret jutustelevat grillauksen lomassa

Grillissä tirisevä makkara, kylmä olut ja kermavaahdolla kuorrutetut mansikat kruunaavat täydellisen kesäpäivän - mutta mieluummin vain silloin tällöin.

© iStock

Jos perjantain karkkipäivä venähtää seuraavan viikon torstaille, punaviiniä tulee naukkailtua harva se ilta ja sunnuntaiherkuttelu jatkuu vielä maanantainakin, terveellisistä elämäntavoista lipsuminen voi heijastua yllättävän kauas, jopa tulevien sukupolvien terveydentilaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan äidin rasva- ja sokeripitoinen ruokavalio altistaa jälkipolvet sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle ja muille elintapasairauksille. Niin lapset, lastenlapset kuin heidän jälkeläisensäkin kärsivät menneen sukupolven huonoista elintavoista, vaikka jälkeläiset itse noudattaisivat terveellistä ruokavaliota.

St. Louisin Washingtonin yliopiston tutkijat pitävät tuloksia hyvin huolestuttavina, sillä WHO:n mukaan 40 prosenttia yli 18-vuotiaista naisista on ylipainoisia ja liikapainoisten ihmisten osuus väestöstä kasvaa jatkuvasti.

Länsimainen pikaruoka syynissä

Tutkimus tehtiin antamalla hiirille ruokaa, joka sisälsi 60 prosenttia rasvaa ja 20 prosenttia sokeria. Rasvaisen ja sokeripitoisen ruoan syöttäminen aloitettiin kuusi viikkoa ennen hiirten hedelmöittämistä ja lopetettiin, kun hiirten poikaset vierotettiin emoistaan. Tutkijoiden mukaan hiirten epäterveellinen ruokavalio on verrattavissa länsimaisella pikaruoalla elämiseen.

Hiirten poikasille ja niiden jälkeläisille syötettiin vuorostaan terveellistä ruokaa, mutta tästä huolimatta alkuperäisten hiirten jälkeläisillä esiintyi insuliiniresistenssiä, joka ennakoi diabeteksen puhkeamista, korkeita kolesteroliarvoja sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Tutkimusta johtaneen Kelle H. Moleyn mukaan ihmisten kohdalla tilanne vaikuttaa erityisen hälyttävältä. Lasten ruokavalio mukailee nimittäin yleensä vanhempien ruokailutottumuksia, jolloin äidin haitalliset elämäntavat ja niistä aiheutuvat elintapasairaudet siirtyvät vielä suoraviivaisemmin jälkipolville.