10 sydänystävällistä ravitsemusvinkkiä

Verensokeri tasapainoon ja sydämelle hyvä olo. 10 neuvoa.

Avokado-katkarapuleipä
  • Syö vihanneksia, jotka sisältävät hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja,kuten kaalia. Syö juurekset raakoina, tai jos suosit kypsennettyjä juureksia, syö ne kylminä. Lämpiminä ne kohottavat verensokeria nopeasti.
  • Syö enemmän vihanneksia kuin hedelmiä. Myös marjat ovat hyviä valintoja. Syö vain vähän makeita hedelmiä, kuten ananasta, rypäleitä, mangoa ja kuivattuja hedelmiä. Ajoita niiden syöminen pääaterioiden yhteyteen.
  • Rajoita sokerin käyttö minimiin. Tämä koskee myös piilosokeria, jota on esimerkiksi aamiaismuroissa, tuoremehussa ja kaakaojuomissa.
  • Vältä vaaleaa leipää, valkoista pastaa ja riisiä sekä ranskalaisia perunoita. Kylmät keitetyt perunat ja kylmä pasta ovat hieman parempia vaihtoehtoja verensokerin kannalta, sillä jäähtyessä niiden tärkkeolys muuttuu hitaammin imeytyväksi.

LUE MYÖS: Peruna – faktat kuntoon käytetyimmästä kasviksesta.

  • Syö täysjyvää ja kokojyvää joka päivä. Suosi kauraa, ohraa ja ruista, mutta pidä määrät kohtuullisina. Kokeile myös verensokerille hellempiä vaihtoehtoja, kuten kvinoaa, amaranttia ja tattaria.
  • Syö proteiinia useimmilla aterioilla. Proteiini pitää kylläisenä ja tasapainottaa verensokeria. Kananmuna, kala, äyriäiset, siipikarja, riista ja palkokasvit ovat sydänystävällisempiä valintoja kuin punainen ja esikäsitelty liha.
  • Syö rasvaista kalaa, saksanpähkinöitä, avokadoa sekä kasviöljyjä. Hyvät rasvat hillitsevät verensokerin kohoamista ja suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta.
  • Rajoita eläinrasvan syömistä varsinkin silloin, jos raaski luopua sokerista ja kuoritusta vehnäjauhosta.
  • Etikka auttaa hillitsemään verensokerin nousua aterian jälkeen.
  • Terveelliset välipalat ovat ok, kunhan ne eivät kohota liian nopeasti verensokeria. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi vihannekset ja maapähkinävoi tai skyr marjojen ja kanelin kera.