Pähkinät lihottavat luultua vähemmän

Pähkinäpussin energiasisältö johtaa harhaan, sanovat tutkijat. Katso miten paljon pähkinöitä voit syödä päivässä.

Ojennettu käsi, jossa on pähkinöitä.

PÄHKINÄT – Pähkinöiden energiasisältö johtaa harhaan, arvioivat norjalaistutkijat.

© iStock

Moni jarruttelee pähkinöiden syömistä, koska tietää niiden sisältävän runsaasti energiaa. Niin suuri varovaisuus ei ehkä ole lainkaan tarpeen.

Norjalaisessa tutkimuskatsauksessa, joka kattoi 60 tieteellistä tutkimusta ravintotekijöistä, ruoka-aineista ja painosta, havaittiin, että pähkinöitä voi syödä jopa 50 g päivässä lihomatta. Tämä vastaa noin kahta kourallista pähkinöitä.

Pitää pitkään kylläisenä

Miten on mahdollista, että pähkinät eivät lihota, vaikka niissä on n. 300 kcal/50 g?

Tähän voi olla useampiakin selityksiä. Pähkinät tekevät helposti kylläiseksi, ja jos niitä syö paljon, muu syöminen ehkä vähenee. Lisäksi pähkinöissä on paljon proteiinia, jonka sulattamiseen elimistöltä kuluu enemmän energiaa kuin muiden ruoka-aineiden sulattamisessa. Jos syö 300 kcal:n annoksen pähkinöitä, määrästä 75 kcal kuluu ruoansulatuksessa. Pähkinöissä on myös terveellistä rasvaa, josta osa poistuu sulamatta ulosteen mukana sen sijaan, että rasva jäisi elimistöön varastoon. Mainiota!

Lue myös: 8 väitettä syömisestä ja aineenvaihdunnasta: Totta vai tarua?

Pähkinöiden 3 superominaisuutta

Pitää aivot terävinä

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että pähkinät hyödyttävät aivojen kognitiivista toimintaa, mm. muistia.

Espanjalaisessa, 2 200 raskaana olevaa naista koskeneessa tutkimuksessa havaittiin, että eniten pähkinöitä ensimmäisellä raskauskolmanneksella syöneet saivat älykkäimmät lapset. Erityisesti saksanpähkinät vaikuttavat olevan hyväksi aivoille.

Auttaa verenkiertoa

Kuitu ja terveellinen rasva tekevät pähkinöistä hyvää sydänruokaa. Ne laskevat haitallisen ldl-kolesterolin määrää veressä, joten suonten kalkkeutumisen ja veritulppien riski laskee.

Yli 800 000 ihmistä koskenut tutkimus osoittaa, että jos syö vähintään 20 g pähkinöitä päivässä, on 30 % pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Suolisto kiittää

Pähkinöiden ravintokuitu on hyväksi maha-suolikanavalle. Kuitu sekä edistää ruuansulatusta että ruokkii suoliston hyviä bakteereja.

Italialaistutkimuksessa vuodelta 2020 havaittiin, että päivittäinen annos saksanpähkinöitä 8 viikon ajan paransi koehenkilöiden suolistobakteeristoa.

Molekyylien, joita syntyy kun bakteerit sulattavat pähkinöitä, arvioidaan hyödyttävän suoliston soluja, jotka muun muassa vahvistavat vastustuskykyä.