8 väitettä syömisestä ja aineenvaihdunnasta: Totta vai tarua?

Chili vauhdittaa rasvanpolttoa, sokeri hidastaa aineenvaihduntaa ja koko systeemi romahtaa ilman jodia. Oletuksia kyllä riittää, mutta mikä on totta ja mikä tarua aineenvaihdunnan ja ravinnon yhteydestä puhuttaessa?

Nainen omena yhdessä kädessä ja suklaata toisessa

AINEENVAIHDUNTA – Hidas aineenvaihdunta kysyy laihduttajalta pitkää pinnaa.

Kaikilla on aineenvaihdunta, yhdellä hidas, toisella nopea. Useimpien aineenvaihdunta toimii normaalisti, mutta joillakin se toimii liian hitaasti tai nopeasti.

Noin 5–10 prosenttia ihmisistä kärsii aineenvaihdunnan ongelmista jossain vaiheessa elämäänsä. Naisilla riski pulmiin on miehiä suurempi, ja riski myös kasvaa iän myötä. Joillekin ongelma on ohimenevä ja johtuu esimerkiksi raskaudesta. Jotkut taas tarvitsevat sen hoitoon elinikäisen lääkityksen.

Jopa joka 6. naiselle kehittyy lääkehoitoa vaativa aineenvaihduntasairaus.

Mistä aineenvaihduntasairaudet tunnistaa?

Aineenvaihduntasairauksien oireet riippuvat siitä, onko aineenvaihdunta liian tehokasta vai liian heikkoa. Ne voivat olla kaikkea levottomista jaloista ja rytmihäiriöistä painonnousuun tai -laskuun, keskittymisvaikeuksiin, ummetukseen ja hedelmättömyyteen.

Lisäksi on oireita, joiden luullaan automaattisesti tarkoittavan aineenvaihduntasairautta. Yleisesti kuvitellaan, että aineenvaihdunta on liian nopea, jos on tyyppiä, joka voi syödä vaikka kuinka paljon lihomatta. Se ei kuitenkaan välttämättä liity lainkaan aineenvaihduntaan, vaan energiankulutus voi olla suurta aivan muista syistä.

Aineenvaihduntaan on vaikea vaikuttaa

Aineenvaihdunta ja rasvanpoltto (energiankulutus) eivät ole sama asia: aineenvaihdunta viittaa energian biokemiallisiin muutoksiin – siis muun muassa hormonitoiminnan vaikutuksiin – kun taas rasvanpoltol la (energiankulutuksella) viitataan yleensä lihasten käyttämään energiaan.

Elimistön rasvanpolttokyky voi muuttua elämän aikana muun muassa elintapojen vaikutuksesta, mutta aineenvaihduntaan omilla valinnoilla on vähemmän vaikutusta. Koska aineenvaihdunta vaikuttaa ihmisen painoon, siihen on vuosien mittaan suuntautunut suurta kiinnostusta.

Kalorilaskuri – päivän kaloritarve

Eikö olisikin helppoa, jos aineenvaihduntaa voisi säätää vilkkaammaksi tai hitaammaksi tarpeen mukaan? Verkossa ja terveysoppaissa jaetaan viljalti erilaisia neuvoja ja kikkoja, joilla muka on vaikutusta aineenvaihduntaan mutta joiden teho on kyseenalainen. Tässä artikkelissa käymme läpi näitä luuloja ja niiden todenperäisyyttä.

8 luuloa aineenvaihdunnasta

1 Jos aineenvaihdunta on hidas, ei laihdu


OSITTAIN TOTTA.

Aineenvaihdunta voi olla hiukan tai paljon keskimääräistä hitaampaa, ja sillä on vaikutusta laihduttamiseen.

Keskimääräisen aineenvaihdunnan omaavan on nyrkkisäännön mukaan mahdollista laihtua kilo viikossa. Hitaasta aineenvaihdunnasta kärsivälle kilo viikossa on epärealistinen tavoite, vaikka olisi lääkitykselläkin.

Hitaan aineenvaihdunnan omaava laihtuu arviolta neljä kertaa hitaammin. Siksi se on vaikeaa – vaikeampaa kuin useimmilla muilla – muttei kuitenkaan mahdotonta. Hidas laihtuminen syö ikävästi motivaatiota, ja mikäli aineenvaihdunnan hitaus aiheut- taa muita ongelmia, ei painonhallinta välttämättä ole hoidettavien asioiden listan kärjessä.

Jos aineenvaihduntasi on hidas ja haaveilet hoikemmasta kehosta, on viisainta seurata muutosta mittanauhalla vaa'an sijaan. Myös rasvaprosentin mittaus voi motivoida laihduttamaan, ja siinä ravitsemusterapeutilta voi saada apua.

LUE MYÖS: Näin mittaat vyötärönympäryksen oikein – onko vyötärösi alla 80 cm?

2 Chili vauhdittaa ruuansulatusta


TARUA.

Moni on kuullut väitteen, että chili vauhdittaa milloin mitäkin elimistön toimintoa, mutta aineenvaihduntaan se ei vaikuta. Chili voi kohottaa sykettä hetkeksi ja saada sydämen lyömään ylimääräistä, mikä EHKÄ pikkuriikkisen lisää rasvanpolttoa.

Vaikutus kuitenkin häviää, kun chiliin tottuu. Chiliä voi siis syödä, jos siitä pitää, mutta ei aineenvaihdunnan vuoksi.

3 Jodinpuute vaikuttaa aineenvaihduntaan


TOTTA.

Aineenvaihduntahormonien T4 ja T3 numerot viittaavat jodimolekyylien määrään, jonka niiden rakenne tarvitsee toimiakseen. Jodinpuute todella vaikuttaa aineenvaihduntaan haitallisesti.

Jos jodia ei saa riittävästi, aineenvaihdunta toimii hitaasti ja voi kehittyä struuma, jossa kilpirauhanen kasvaa kaulalla silmin nähden suuremmaksi.

Jodinpuute on kuitenkin harvinaista, koska ruokasuolaan lisätään jodia. Sormisuolassa ja muissa trendisuoloissa ei jodia välttämättä ole, joten niitä käyttävän on syytä varmistaa, että saa riittävästi jodia muulla tavalla. Merilevä, kala ja äyriäiset ovat yleensä myös hyviä jodin lähteitä.

Pino leipäviipaleita

GLUTEENI ei yleensä ole aineenvaihduntaongelmien takana.

© iStock

4 Gluteeni haittaa aineenvaihduntaa


TARUA (useimmille).

Gluteeni on saanut viime vuosina huonon maineen, mutta tutkimus kertoo totuuden: gluteeni haittaa aineenvaihduntaa silloin, jos sairastaa keliakiaa, mutta vain silloin, ei muuten.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvasta hashimoton taudista eli kroonisesta kilpirauhastulehduksesta kärsivillä on kuitenkin muita suurempi riski sairastua keliakiaan.

LUE MYÖS: Pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon

Muuten gluteeni ei tiettävästi ole haitaksi aineenvaihduntasairaudesta kärsivällekään. Jos arvelet, ettei vatsasi siedä gluteenia, voit vähentää vehnäjauhoa sisältävien tuotteiden käyttöä, mutta älä poista gluteenia ruokavaliosta kokonaan ennen kuin olet keskustellut lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa.

5 Sokeri on pahasta aineenvaihdunnalle


TARUA.

Sokerin haitallisuudesta aineenvaihdunnalle ei ole näyttöä. Sokerissa on tosin tyhjiä kaloreita, ja se voi korvata terveellisempää ruokaa, joten painonhallinnassa sokeria on syytä välttää.

6 Paastodieetit hidastavat aineenvaihduntaa


OSITTAIN TOTTA.

Jos laihtuu ruuasta tinkimällä, keho alkaa säästää energiaa ja kasvattaa nälän tunnetta. Ras- vanpoltto siis vähenee, mutta jatkuu taas, kun dieetti loppuu.

Aineenvaihduntahormonit eivät kuitenkaan toivu niin nopeasti. Siksi aineenvaihduntahäiriöstä kärsivät – tai muutkaan – eivät saisi laihtumista tavoitellessaan menettää lihasmassaa, sillä lihasmassan menetys vähentää energiankulutusta.

LUE MYÖS: 9 väittämää paastosta – onko paastoaminen terveellistä vai haitallista?

Keskustele siis lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen kuin ryhdyt paastodieetille, jos tarvitset jo valmiiksi lääkitystä aineenvaihduntasairauteen.

Kaalinkerät, joista toinen on leikattu paloiksi

KAALI ei hidasta aineenvaihduntaa, vaikka jotkut niin uskovatkin, koska kaalissa on goitrogeenisiä aineita.

7 Goitrogeenisiä ruoka-aineita pitää välttää


TARUA.

Goitrogeenisia aineita, joita on esimerkiksi soijassa, kaalissa ja pinaatissa, pitää välttää, jos vatsa ei niitä siedä, mutta aineenvaihdunta viis veisaa niistä.

Näiden aineiden, joihin kuuluu mm. flavonoideja, arvellaan suurina määrinä vaikuttavan joihinkin aineenvaihduntalääkkeisiin, mikäli samalla kärsii jodin puutteesta, mutta käytännössä tästä ei tarvitse olla huolissaan.

8 Tulehdusta hillitsevä ruokavalio edistää aineenvaihduntaa


OSITTAIN TOTTA.

Aineenvaihduntasairaus voi joko lihottaa tai laihduttaa. Aineenvaihduntasairaudesta kärsiviä kehotetaankin syömään terveellisesti ja yksi väline siihen on tulehdusta hillitsevä ruokavalio.

Se noudattaa sekä pohjoismaisia että Välimeren ruokavalion periaatteita, ja uusia tutkimuksiakin siitä tehdään jatkuvasti. Jotkut toki pitävät sitä kalliina ja huomauttavat, ettei se ota huomioon ympäristöä eikä kausiruokia.

LUE MYÖS: Nujerra matala asteinen tulehdus ruokakolmion avulla

Tulehdusta hillitsevästi voi syödä, jos jaksaa ja voi, mutta se ei välttämättä ole muita terveellisiä ruokavalioita parempi. Ravitsemusterapeutti voi auttaa löytämään sopivan ruokavalion.

Mitä pitäisi syödä?

Hidas aineenvaihdunta, mutta haluaisit laihtua:

  • Syö 1 200–1 500 kcal päivässä.
  • Aloita dieetti ateriankorvausjuomilla.
  • Syö usein pieniä annoksia, lisää kasvisten ja väharasvaisen proteiinin määrää.
  • Liiku päivittäin ja lisää liikuntaa vähitellen.

Kokeile KUNTO PLUSsan räätälöityä laihdutusohjelmaa

Vilkas aineenvaihdunta ja haluaisit lisää painoa

  • Syö reilusti terveellisiä rasvoja, esimerkiksi rasvaista kalaa, avokadoa ja kasviöljyjä.
  • Syö riittävästi hiilihydraattia, jossa on kohtuullisesti mutta ei liikaa kuitua.
  • Vähennä kovatehoista liikuntaa.
  • Syö tai juo vähän ennen kuin menet nukkumaan.

LUE MYÖS: Tahaton laihtuminen: Miksi laihdun vaikken laihduta?