8 ilon aihetta ikääntymisessä

Jos kuvittelet, että vanheneminen tuo mukanaan vain sairautta, vaivoja ja yksinäisyyttä, olet väärässä. Ikääntymisessä on myös paljon myönteisiä puolia, joista voi iloita eläkeiässä.

Vanhempi nainen iloitsee elämästään. Hän hymyilee ja nauttii.

IKÄÄNTYMINEN – Pidä itsesi kunnossa, sillä eläkkeellä on ihanaa!

© Ditte Capion

Vanheneminen on mainettaan hauskempaa!

Kokosimme 8 hyvää syytä nauttia eläkeläiselämästä.

Kaikki syyt muistuttavat, että itsestään kannattaa pitää huolta, jotta voi nauttia eläkkeellä olosta.

Nautitaan.

Eläkevuodet voivat olla myös laatuaikaa

Työelämän jäädessä taakse aikaa on entistä enemmän käytettävissä itselle mieluisten ihmisten ja asioiden parissa.

Vuoden 2017 Finterveys-tutkimuksen mukaan suomalaisten ikääntyneiden elämänlaatu oli parantunut. Valtaosalla suomalaisista oli psyykkisenä voimavaranaan kohtalainen (69 %) tai hyvä (14 %) mielenterveys.

Treenaaminen toimii yhä

Treeni parantaa kuntoa ihan yhtä paljon kuin nuorena.

Kehon kyky kehittää lihasvoimaa ja kestävyyttä säilyy ikääntyessäkin. Kannattaa siis ilmoittautua tanssikurssille, hiihtokouluun tai mikä nyt sitten sattuukin kiinnostamaan.

Seksi voi olla hyvää vanhanakin

Seksistä nauttiakseen ei tarvitse olla rypytön. Koska odotukset seksielämää kohtaan vähenevät iän myötä, ikääntyneet ovat varsin tyytyväisiä seksielämäänsä.

Seksuaalinen toimintakyky vähenee iän myötä oletettua vähemmän, joskin partnerin puute voi FinSex-tutkimuksen mukaan olla ongelma varsinkin naisilla.

Yksinäisyys? Ei kiitos!

Vaikka lähes joka kolmas on joskus ollut yksinäinen, jatkuvaa yksinäisyyttä potee vain 4–5 % ikääntyneistä. Yksinäisyyden torjuntaan on myös kiinnitetty paljon huomiota ja kehitetty erilaisia palveluita. Uusia ystäviä voi saada vielä vanhanakin, kunhan uskaltautuu ulos kotoa.

Saa nukkua pitkään

Piip, piip, piip. Aamuisesta herätyskellon äänestä tulee eläkkeelle jäädessä historiaa. Vihdoinkin voi herätä silloin, kun olo tuntuu levänneeltä, ja nousta ylös vasta kun on valmis siihen. Ei paha – varsinkaan illanvirkulle. Odotettavissa on paljon mukavia iltoja hyvän kirjan tai elokuvan parissa...

Elämänkokemus auttaa

Pitkään elettyään on oppinut tietämään, että asiat ratkeavat aina, tavalla tai toisella. Elämään kuuluvat niin nousut kuin laskutkin. Elämänkokemus auttaa voittamaan suuretkin haasteet, kun malttaa ottaa ne askel kerrallaan. On helpompi olla.

Matkustus on halvempaa

Kun vihdoin voi valita, milloin matkustaa välittämättä muun perheen lomista, odotettavissa on ihania lumilomia ja aurinkoisia matkoja.

Maailmassa on paljon paikkoja, jotka ovat parhaimmillaan syksyisin ja keväisin, ja kotimaassa ovat käytettävissä eläkeläisalennukset.

Työelämä on kiinnostunut sinusta

Vaikka lukulasit ovat kenties tarpeen, ei työkyky ole kadonnut. Työmarkkinoilla on
alettu ymmärtää kokemuksen arvo. Yhä useampi eläkeläinen jatkaa työntekoa eläkkeelle jäännin jälkeenkin, ainakin
osa-aikaisesti.

Lähde: Lars Linderholm mfl.

Kunto Plus nro 11/2023