Helppo mehevä kaneli-taatelikakku
Tekeekö mielesi mehevää kakkua? Kokeile tätä kanelia, piimää ja munia sisältävää kakkua. Kakku on kuorrutettu ganachella, mutta sen voi korvata halutessaan esimerkiksi kahvikuorrutuksella.
Tekeekö mielesi mehevää kakkua? Kokeile tätä kanelia, piimää ja munia sisältävää kakkua. Kakku on kuorrutettu ganachella, mutta sen voi korvata halutessaan esimerkiksi kahvikuorrutuksella.
Tässä maailman parhaan kaneli-taatelikakun resepti – leivottu ilman sokeria ja voita.
VINKKI! Pakasta kakku kuorruttamatta ja tee kuorrute vasta ennen kakun tarjoamista.
VINKKI! Peitä kakku leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa paiston aikana.
VINKKI! Kahvikaakaon makuinen kuorrute syntyy, kun korvaat osan kuorrutteen kermasta kahvilla.
Kaneli-taatelikakku on herkullista ja helppo valmistaa ja maistuu mehevien kakkujen ystäville.
Kaneli-taatelikakun voi paistaa myös suuressa uunivuoassa suurelle seurueelle – tai suurelle kakkuja rakastavalle perheelle.
Kaneli-taatelikakku sisältää piimää, koska piimän happamuus reagoi soodan kanssa, jolloin rakenteesta tulee ilmavampi ja kevyempi. Se siis tekee kakusta herkullisen kuohkean. Lisäksi piimä tuo kakkuun hieman happamuutta, joka tasapainottaa kakun makeutta ja antaa sille monitahoisemman maun.
Huomaa, että ruokasooda tarvitsee happoa toimiakseen. Happo saa ruokasoodan reagoimaan ja muodostamaan hiilidioksidia, joka saa taikinan kohoamaan. Ilman happoa ruokasooda voi antaa kakulle hieman saippuamaisen maun.
Jos käytettävissä ei ole piimää tai muuta hapanmaitotuotetta, voit käyttää tavallista maitoa, johon on lisätty hieman sitruunaa. Käytä noin 1 tl sitruunamehua ½ tl ruokasoodaa kohti.
Voi – eikä silloin tarvitse lisätä happoa, kuten piimää tai sitruunaa, vaan voit käyttää esimerkiksi tavallista maitoa. Leivinjauhe on ruokasoodaa, johon on lisätty happoa, joten sitä käytettäessä taikinaan ei tarvitse lisätä happoa.
Leivinjauheella taikina kuitenkin yleensä nousee vähemmän ja siitä tulee vähemmän täyteläinen, kun taas ruokasooda tekee kaneli-taatelikakusta erityisen kuohkean, herkullisen ja mehevän.
1 tl leivinjauhetta vastaa 2 tl ruokasoodaa.
Klassinen kuorrutus tällaiselle kakulle on suklaaganache, jonka resepti on yllä, tai herkullinen kahvikuorrutus, jonka voi tehdä yksinkertaisesti tomusokerista, kaakaojauheesta ja vahvasta kahvista.
Piimää sisältävä kaneli-taatelikakku säilyy hyvänä yleensä 3–4 päivää, jos se säilytetään asianmukaisesti ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.
Jos kakun kuorrutuksessa on kuitenkin maitotuotteita, se on säilytettävä jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon. Se saattaa kuitenkin hieman kuivahtaa jääkaapissa.
Kaneli-taatelikakun voi valmistaa edellisenä päivänä. Sen maku voi tällöin jopa kehittyä ja muuttua vielä paremmaksi ennen syömistä. Säilytä kakku ilmatiiviissä astiassa, jotta se pysyy tuoreena.
Säilytä kaneli-taatelikakku ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä, jos siinä ei ole maitopohjaista kuorrutusta. Jos kakussa on tuorejuustosta tai muista maitotuotteista valmistettu kuorrutus, kakku on säilytettävä jääkaapissa.
Kyllä, kaneli-taatelikakun voi pakastaa. Sulata kakku jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.
Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa.
Kanelilla uskotaan olevan joitakin terveyshyötyjä, esimerkiksi korkeaa verenpainetta alentava vaikutus. On kuitenkin epävarmaa, onko tutkimukset todennettu riittävästi – lue lisää kanelista täältä.
Kanelia tulee käyttää kohtuullisesti, sillä suuret määrät voivat olla haitallisia erityisesti kassiakanelin sisältämän kumariinin vuoksi.
Aitoa kanelia eli ceyloninkanelia saadaan Cinnamomum verum -puun kuoresta. Se on väriltään vaaleampi ja maultaan miedompi ja makeampi kuin kassiakaneli, joka on yleisempi ja jota löytyy helpommin tavallisista supermarketeista.
Ceyloninkaneli sisältää myös vähemmän kumariinia, joten se on terveellisempi valinta säännölliseen käyttöön.