Helppo mehevä kaneli-taatelikakku

1 tuntia
148 kcal

Tekeekö mielesi mehevää kakkua? Kokeile tätä kanelia, piimää ja munia sisältävää kakkua. Kakku on kuorrutettu ganachella, mutta sen voi korvata halutessaan esimerkiksi kahvikuorrutuksella.

Kaneli-taatelikakku, reseptit

KANELLI-TAATELIKAKKU – Ohjeessa on käytetty piimää, mutta kakun voi tehdä esimerksi kauramaitoon.

© wichmann+bendtsen

Helppo piimää ja kananmunia sisältävä kaneli-taatelikakku

Tässä maailman parhaan kaneli-taatelikakun resepti – leivottu ilman sokeria ja voita.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kakku / 18 palaa

  • 400 g taateleita
  • 1 dl öljyä
  • 6 dl piimää
  • 4 munaa
  • 4 rkl kanelia
  • 3 tl soodaa
  • 400 g vehnäjauhoja

Ganache eli suklaakermakuorrutus

  • 200 g tummaa suklaata
  • 2 dl kahvikermaa

Valmista helppo kaneli-taatelikakku näin

  • Soseuta taatelit, öljy ja piimä.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon taatelisose.
  • Sekoita kuivat aineet ja lisää nuolijalla käännellen taikinaan.
  • Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 x 30 cm:n vuokaan.
  • Kypsennä 180 asteessa 35 minuuttia.
  • Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma lähes kiehumispisteeseen ja kaada sitten suklaan päälle. Sekoita kunnes suklaa sulaa ja pane jääkaappiin.
  • Levitä ganache jäähtyneen kakun pinnalle.

VINKKI! Pakasta kakku kuorruttamatta ja tee kuorrute vasta ennen kakun tarjoamista.

VINKKI! Peitä kakku leivinpaperilla, jos pinta uhkaa tummua liikaa paiston aikana.

VINKKI! Kahvikaakaon makuinen kuorrute syntyy, kun korvaat osan kuorrutteen kermasta kahvilla.


Kaneli-taatelikakun resepti

Kaneli-taatelikakku on herkullista ja helppo valmistaa ja maistuu mehevien kakkujen ystäville.

Kaneli-taatelikakun voi paistaa myös suuressa uunivuoassa suurelle seurueelle – tai suurelle kakkuja rakastavalle perheelle.

1 Miksi kaneli-taatelikakku sisältää piimää?


Kaneli-taatelikakku sisältää piimää, koska piimän happamuus reagoi soodan kanssa, jolloin rakenteesta tulee ilmavampi ja kevyempi. Se siis tekee kakusta herkullisen kuohkean. Lisäksi piimä tuo kakkuun hieman happamuutta, joka tasapainottaa kakun makeutta ja antaa sille monitahoisemman maun.

Huomaa, että ruokasooda tarvitsee happoa toimiakseen. Happo saa ruokasoodan reagoimaan ja muodostamaan hiilidioksidia, joka saa taikinan kohoamaan. Ilman happoa ruokasooda voi antaa kakulle hieman saippuamaisen maun.

Jos käytettävissä ei ole piimää tai muuta hapanmaitotuotetta, voit käyttää tavallista maitoa, johon on lisätty hieman sitruunaa. Käytä noin 1 tl sitruunamehua ½ tl ruokasoodaa kohti.

2 Voiko käyttää leivinjauhetta ruokasoodan sijaan?


Voi – eikä silloin tarvitse lisätä happoa, kuten piimää tai sitruunaa, vaan voit käyttää esimerkiksi tavallista maitoa. Leivinjauhe on ruokasoodaa, johon on lisätty happoa, joten sitä käytettäessä taikinaan ei tarvitse lisätä happoa.

Leivinjauheella taikina kuitenkin yleensä nousee vähemmän ja siitä tulee vähemmän täyteläinen, kun taas ruokasooda tekee kaneli-taatelikakusta erityisen kuohkean, herkullisen ja mehevän.

1 tl leivinjauhetta vastaa 2 tl ruokasoodaa.

3 Kaneli-taatelikakku – kokeile myös kahvikuorrutusta


Klassinen kuorrutus tällaiselle kakulle on suklaaganache, jonka resepti on yllä, tai herkullinen kahvikuorrutus, jonka voi tehdä yksinkertaisesti tomusokerista, kaakaojauheesta ja vahvasta kahvista.

4 Kuinka kauan piimää sisältävä kaneli-taatelikakku säilyy?


Piimää sisältävä kaneli-taatelikakku säilyy hyvänä yleensä 3–4 päivää, jos se säilytetään asianmukaisesti ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.

Jos kakun kuorrutuksessa on kuitenkin maitotuotteita, se on säilytettävä jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon. Se saattaa kuitenkin hieman kuivahtaa jääkaapissa.

5 Voiko kaneli-taatelikakun valmistaa etukäteen?


Kaneli-taatelikakun voi valmistaa edellisenä päivänä. Sen maku voi tällöin jopa kehittyä ja muuttua vielä paremmaksi ennen syömistä. Säilytä kakku ilmatiiviissä astiassa, jotta se pysyy tuoreena.

kaneli-taatelikakkua otetaan uunista

MEHEVÄ KANELI-TAATELIKAKKU voi olla vielä parempi, kun sen paistaa jo päivää ennen syömistä.

© iStock

6 Miten kaneli-taatelikakku pitäisi säilyttää?


Säilytä kaneli-taatelikakku ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä, jos siinä ei ole maitopohjaista kuorrutusta. Jos kakussa on tuorejuustosta tai muista maitotuotteista valmistettu kuorrutus, kakku on säilytettävä jääkaapissa.

7 Voiko kaneli-taatelikakun pakastaa?


Kyllä, kaneli-taatelikakun voi pakastaa. Sulata kakku jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.

Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa.

8 Onko kaneli terveellistä


Kanelilla uskotaan olevan joitakin terveyshyötyjä, esimerkiksi korkeaa verenpainetta alentava vaikutus. On kuitenkin epävarmaa, onko tutkimukset todennettu riittävästi – lue lisää kanelista täältä.
Kanelia tulee käyttää kohtuullisesti, sillä suuret määrät voivat olla haitallisia erityisesti kassiakanelin sisältämän kumariinin vuoksi.

9 Mitä on aito kaneli?


Aitoa kanelia eli ceyloninkanelia saadaan Cinnamomum verum -puun kuoresta. Se on väriltään vaaleampi ja maultaan miedompi ja makeampi kuin kassiakaneli, joka on yleisempi ja jota löytyy helpommin tavallisista supermarketeista.

Ceyloninkaneli sisältää myös vähemmän kumariinia, joten se on terveellisempi valinta säännölliseen käyttöön.