Marenki – rapeaa, makeaa ja suussasulavaa

140 minuuttia
388 kcal

Rapea marenki, herkullinen vaniljarahka ja makeat, kypsät nektariinit ovat herkullinen yhdistelmä. Kokeile ohjettamme ja tutustu samalla marenkivinkkeihin.

Marenki, vaniljarahkaa ja hedelmää.

MARENKI – Marenki sopii jälkiruoaksi ja kahvipöytään. Mantelimarenki on niin herkullista, että voit tarjota sen ihan sellaisenaan.

© wichmann+bendtsen

Munanvalkuaista ja sokeria. Marenki koostuu vain näistä kahdesta raaka-aineesta. Marenki ovat pyörryttävän makeaa ja hauraampaa kuin hienoin posliini. Marenkitorttu on ihana kahvipöydän herkku tai juhlallinen jälkiruoka.

Ohjeillamme valmistat itse ihanan makeaa marenkia. Kokeile vaikka mantelimarenkia vaniljarahkan ja nektariinien kanssa.

Mantelimarenki, vaniljarahkaa ja marinoitua nektariinia

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

Vaniljarahka

  • 1 vaniljatangon siemenet
  • 2 dl rahkaa
  • 1 tl seljankukkamehutiivistettä

Marinoidut nektariinit

  • 2 rkl seljankukkamehutiivistettä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 nektariinia
  • 1 vaniljatanko

Mantelimarenki

  • 2 munanvalkuaista
  • 1 ripaus merisuolaa
  • 50 g sokeria
  • 50 g manteleita

Koristeluun

  • lakritsijauhetta
  • ketunleipää, minttua tai sitruunamelissaa

Valmistus

  • Halkaise puolet vaniljatangosta ja raaputa siemenet rahkan joukkoon. Lisää mehu ja sekoita.
  • Sekoita marinadin mehut ja lisää vaniljatanko, josta raaputit siemenet rahkaan.
  • Lohko nektariinit ja upota lohkot marinadiin. Pane vaniljarahka ja nektariinit jääkaappiin pariksi tunniksi.
  • Erottele valkuaiset puhtaaseen, kuivaan, mielellään metalliseen kulhoon. Ripauta joukkoon vähän suolaa ja vaahdota puolikovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto pysyy kulhossa vaikka kääntäisit sen ylösalaisin.
  • Rouhi mantelit ja kääntele rouhe varovasti valkuaisvaahdon joukkoon.
  • Lusikoi vaahto neljäksi ympyräksi leivinpaperille. Jätä marenkiin huippuja.
  • Kypsennä marenkeja 175 asteessa noin 20 minuuttia ja jäähdytä ritilällä.
  • Lusikoi marenkipohjille vaniljarahkaa ja asettele nektariinit päälle. Ripottele lakritsijauhetta ja viimeistele annokset ketunleivillä, punajuuren versoilla, sitruunamelissalla, mintulla tms.

VINKKI! Jos pidät raikkaan ja makean yhdistelmästä, vaihda nektariinit marjoihin tai unohda marinointi.


1 Miten marenki vatkataan?


  1. Käytä huoneenlämpöisiä valkuaisia.
  2. Erota valkuainen keltuaisesta vaikka kahvikuppiin ja kumoa se sitten vasta isompaan metallikulhoon. Jos keltuaista lurahtaa joukkoon, etkä saa sitä kaikkea pois, käytä muna johonkin muuhun. Lisää ripaus suolaa. Suola pyöristää hieman marengin makeutta ja sitoo proteiinia.
  3. Vatkaa ensin pienellä nopeudella ja lisää nopeutta sitten kun näet, että massaan alkaa muodostua pieniä kuplia. Vaahdota valkuaisia, kunnes alkaa syntyä vaahtohuippuja – ei kauempaa.
  4. Lisää sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes sokeri on sulanut vaahtoon. Marenkitaikinaa ei voi vatkata liikaa.
  5. Kääntele etikka, väri- ja makuaineet nuolijalla varovasti, mutta nopeasti vaahdon joukkoon.
Vatkain

MARENKIA ON VATKATTU TARPEEKSI kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että marenkia valuu pois.

© gettyimages

Riittävä vaahdotus

Vaahto on valmista kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Varaudu vatkaamaan ainakin 10 minuuttia, ehkä kauemminkin.

Testaa onko vaahto valmista kokeilemalla pysyykö se kulhossa kun kallistat sitä. Tai koukkaa vispilällä vaahtoa ja katso pysyykö se vispilän päällä korkeana kekona.

2 Miksi vaahdosta ei tule kovaa?


Valkuaiset ovat herkkiä. Jos ne eivät vaahdotu, vatkauskulhossa on todennäköisesti ollut jotakin ylimääräistä.

Ei vähääkään keltuaista. Valkuaisten joukkoon ei saa eksyä tippaakaan keltuaista. Erottele valkuaiset yksi kerrallaan pieneen astiaan ja siitä vatkauskulhoon. Jos yhden valkuaisen joukkoon eksyy keltuaista, niin koko valkuaiserä ei mene pilalle.
Ei rasvaa eikä vettä, kiitos. Vatkauskulhon ja vispilöiden tulee olla täysin kuivia ja puhtaita. Rasvatahra tai astianpesuaineen jäämä voi estää kovan vaahdon muodostumisen. Keltuaiset voi vaahdottaa valkuaisten jälkeen pesemättä vispilöitä välillä.

3 Milloin marenki on valmista?


5 marengin paistovinkkiä

  1. Marenki on herkkää lämpötilan vaihteluille. Älä avaa uuninluukkua tai säädä paistolämpötilaa.
  2. Rapea marenki kypsyy pitkään miedossa uuninlämmössä. Jos haluat tehdä marenkia, joka on sisältä pehmeää ja sitkeää, kypsennä se nopeammin korkeammassa lämpötilassa.
  3. Marenki on kypsää kun se on päältä rapeaa ja irtoaa helposti leivinpaperista.
  4. Sammuta uuni ja jätä marenki pellille kaikessa rauhassa odottamaan uunin jäähtymistä. Liian nopea lämpötilan vaihtelu voi säikäyttää marengin lysähtämään kasaan.
  5. Siirrä marenki säilytysastiaan vasta kun se on täysin jäähtynyt, ettei herkku mene rikki.

Välineet

Sähkövatkain

Sähkövatkain

Sähkövatkain on hyvä marengin vaahdottamisessa. Vispilälläkin kova vaahto onnistuu, mutta se vaatii melkoisia käsivoimia, sillä vaahdon pitää olla kovaa ja sitkeää.

Teräskulho

Teräskulho

Teräskulho on varmempi vaahdotusastia kuin muovikulho, sillä muovin pehmeään pintaan on voinut jäädä aavistus rasvaa. Marenki onnistuu vain puhtaassa kulhossa.

Leivinpaperi

Leivinpaperi

Leivinpaperi tarvitaan ehdottomasti paistuvan marengin alle. Vähänkään rasvainen tai likainen pelti voi tehdä marengille tepposet.

Pursotinpussi

Pursotinpussi ja tylla

Pursotinpussi ja tylla eivät ole välttämättömiä. Yhtä hyvin marenkimassan voi huolettomasti lusikoida leivinpaperille, mutta tietenkin uritetulla tyllalla pursottamalla syntyy huoliteltu, kaunis marenki.

4 Marengin säilyttäminen


Marenki säilyy kuivassa, ilmatiiviissä säilytysrasiassa useampia viikkoja.

Miten marenki säilyy parhaiten?

Marenki imee herkästi kosteutta jopa ilmasta. Kostuessaan marengit sitkistyvät ja tarttuvat toisiinsa.

Säilytä marengit tiiviissä rasiassa mieluiten niin, että ne eivät ole kosketuksissa toistensa kanssa. Älä ainakaan ravistele rasiaa.

Siksi myös pavlova ja muut marenkiherkut täytetään mielellään vasta juuri ennen tarjoilua.

5 Marenkipohjan tekeminen etukäteen


Marengin voi hyvin tehdä etukäteen, mutta säilytyksessä pitää olla tarkkana. Älä jätä marenkia keittiön työtasolle, sillä se imee kosteutta ilmasta. Jääkaappi ei myöskään ole oikea paikka marengille.

Säilytä valmis marenki uunissa luukku suljettuna tai isossa kakkurasiassa. Jos säilytysastia on korkea, laita pitkät paperisuikaleet marengin alle ja nosta pohja niiden avulla ylös.

6 Etikka marengissa


Etikkaa ei välttämättä tarvita marengissa. Mutta jos ohjeessa on etikkaa, sen tarkoitus on tehdä marenkivaadosta hieman sitkeämpää ja antaa marengille kiiltoa. Etikan happo myös auttaa pysyvän vaahdon aikaansaamisessa. Etikka ei maistu valmiissa marengissa.

  • Sopiva etikkamäärä on noin 1⁄2–1 tl kolmea valkuaista kohti.

7 Sokeriton marenki


Sokeriton marenki onnistuu Sukrinista. Sukrin on sataprosenttista erytritolia eli sokerialkoholia, jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Erytritoli on tavalliseen sokeriin verrattuna hieman vähemmän makeaa.

Sen makeus on noin 60–80 prosenttia sakkaroosin eli tavallisen sokerin makeudesta. Marengin voi tehdä myös taatelista. Väri ei ole valkea, eikä marenki niin ilmava kuin sokerimarenki, mutta jotain sinne päin.

Manteli-taatelimarenki mango-vadelmakuorrutteella: Ohje

Ilman sokeria – mango-vadelmakuorrutteella

MARENKI ILMAN SOKERIA – Kokeile KUNTO PLUSsan sokeritonta mantelimarenkia, joka on kuorrutettu ihanalla mango-vadelmakuorrutteella.

© David Frenkiel

Onko marenki gluteenitonta?

KYLLÄ – marenki, jossa on vain valkuaista ja sokeria, on yksi niistä leivonnaisista, joista keliaakikko tai viljaallergikko voi rauhassa nauttia. Sama pätee myös marenkiin, johon on lisätty pähkinää tai mantelia.

Onko marenki laktoositonta??

KYLLÄ – marengissa ei ole laktoosia, niinpä se sopii hyvin laktoosiintolerantille. Laktoosia voi kuitenkin olla täytteen raakaaineissa, ja tavalliset kermat ja rahkat pitääkin vaihtaa laktoosittomiin.

8 Marenki tomusokerista


Tomusokerimarengista tulee pinnaltaan hieman tasaisempaa. Tomusokerin käytössä on se hyvä puoli, että ei tarvitse miettiä, onko varmasti vatkannut vaahtoa tarpeeksi kauan, jotta kaikki sokerikiteet ovat sulaneet.

9 Näin tehdään italialainen, ranskalainen ja sveitsiläinen marenki


Koristele marjoilla

3 tapaa – 3 erilaista marenkia

Marenkia voi tehdä kolmella eri tavalla. Niiden nimet ovat ranskalainen, sveitsiläinen ja italialainen marenki. Näin ne eroavat toisistaan:

Italialainen marenki 🇮🇹

on haastavin tehdä ja vaatii lämpömittarin. Ensin tehdään siirappi sokerista ja vedestä – tai käytetään valmista glukoosisiirappia. Glukoosisiirappi lämmitetään 116-asteiseksi ja lisätään valkuaisvaahdon joukkoon vähitellen, ohuena nauhana.

Lopputulos on hyvin koossapysyvä vaahto, joka pitää muotonsa ja siksi se sopiikin erittäin hyvin esimerkiksi sitruunatortun päälle pursotettavaksi. Italialaisen marengin pinnan huiput voi kevyesti ruskistaa tohottimella, marenki itsessään on jo kypsää. Vaahdottamista jatketaan niin kauan, että marenki jäähtyy.

Ranskalainen marenki 🇫🇷

on helpoin tehdä ja sitä käytetäänkin useimmissa ohjeissa. Ensin vaahdotetaan valkuaisia vähän aikaa ja sitten lisätään sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten.

Sveitsiläinen marenki 🇨🇭

vaahdotetaan vesihauteessa. Vatkaamisen aikana sokeri sulaa valkuaisten joukkoon. Sveitsiläisen marengin haasteena on löytää lämpötila, jossa sokeri sulaa, mutta valkuaiset eivät vielä kypsy. Marenkimassaa vatkataan, kunnes se on noin 60-asteista.

Sveitsiläinen marenki on tiiviimpää kuin ranskalainen, ja se kypsyy vaahdotettaessa. Leivinpaperille pursotetun sveitsiläisen marengin voi kuivattaa huoneenlämmössä.

Näin saat vaihtelua marenkiin

Makuvaihtoehtoja

  • Hasselpähkinät antavat marenkiin mukavan makean maun. Pähkinät voi paahtaa kuivalla pannulla ennen rouhimista.

  • Suklaarouhe ja sulatettu suklaa sopivat suklaan ystävälle. Kääntele jo hieman jäähtynyt suklaasula huolimattomiksi raidoiksi vaahdon joukkoon.

  • Lakritsijauhe antaa marengille ruskean värin ja kivan lakritsin maun. Sekoita jauhe sokeriin.

  • Kookoshiutaleet antavat marenkiin makua ja vähän pureskeltavaa.

  • Suolakaramelli rouskuu mukavasti hampaissa ja antaa marenkiin makua. Sekoita karamellirouhe nuolijalla vaahtoon.

Väriä marenkiin

Muutama tippa elintarvikeväriä antaa marenkiin pehmeän pastellivärin. Jos nestemäistä väriä käyttää liikaa, se liuottaa vaahdon liian juoksevaksi ja pilaa marengin.

Pastavärit ovat geelimäisiä värejä, joilla voi värjätä marenkivaahtoa. Niillä voi myös maalata ohuella siveltimellä valmista marenkia. Värit ovat voimakkaita ja tummiin sävyihin voi sekoittaa vaaleaa ja tehdä omanlaisensa sävyn.

10 Marenkireseptejä


Tässä 3 herkullista marenkiohjetta

Ilman sokeria
© David Frenkiel

Sokeriton mantelimarenki taateleista mango-vadelmatäytteellä

Näissä marengeissa ei ole muruakaan sokeria. Makeus tulee taateleista, manteleista ja vadelmista sekä mangosta. Nam!

Katso ohje täältä

Marenkipohja
© wichmann+bendtsen

Rahkavaahtoa ja marjoa marenkipohjalla

Kesäisen marjaisa makea nautinto! Tosi helppo valmistaa! Marenkilevyn voi tehdä valmiiksi etukäteen tai ostaa valmiina.

Katso ohje täältä

Marenkimunat
© wichmann+bendtsen

Mangososeella täytetyt marenkimunat

Jos tykkäät marengista, kokeile huippuhelppoja "paistettuja munia" mangokeltuaisella. Kun paistat marengit valmiiksi etukäteen, jälkiruoka valmistuu muutamassa minuutissa.

Katso ohje täältä

11 Marengin kalorit


Sokeri nostaa marengin kalorit korkealle.

Sokeri nostaa marengin kalorit korkealle. Siksi oikean täytteen valinta on tärkeää.

Laskimme kalorit ohjeemme mantelimarengille sekä ilman täytettä että vaniljarahkalla tai kermavaahdolla täytettynä.

KUNTOPLUSsan mantelimarengin kalorit/annos

  • Mantelimarenki ilman täytettä 262 kcal
  • mantelimarenki vaniljarahkalla ja nektariinilla 388 kcal.
  • mantelimarenki kermavaahdolla ja nektariinilla 724 kcal.

Kuinka monta desilitraa on 200 g sokeria? Katso KUNTO PLUSsan muuntotaulukko tästä.

12 Onko marenki kauhean epäterveellistä?


Marenkia ei voi väittää terveelliseksi, koska siinä on paljon sokeria. Mutta marengissa ei ole voita eikä jauhoja. Kevyesti täytetty marenki on kuitenkin kermakakkua tai viineriä parempi vaihtoehto sillä siinä ei ole voin tai kerman tyydyttynyttä rasvaa.

Eikä marenkia syödä terveellisyyden vaan nautinnon takia. Eikä sillä herkutella joka päivä. Silloin kun syöt marenkia, tee se hyvällä omallatunnolla ja nauti, sillä muuten koko ihanuus menee hukkaan.

4 VINKKIÄ, JOILLA MARENGISTA TULEE TERVEELLISEMPI

  • Lisää marenkimassaan manteli- tai pähkinärouhetta.
  • Vaihda kermavaahtotäytteet ohjeemme vaniljarahkaan.
  • Tarjoa marengin kanssa herkullisia, kauniita ja terveellisiä marjoja. Marenkiin sopivat mansikat, vadelmat, mustikat, karhunvatukat ja herukat. Niiden kirpeä makeus on hyvä kontrasti makealle marengille.
  • Viimeistele marenki yrteillä, esimerkiksi mintulla tai sitruunamelissalla. Pirteän maun lisäksi ne antavat annokseen kauniin vihreän säväyksen.

Rakastatko kakkujen leipomista? Katso ohjeemme tästä

13 Sopivatko marenki ja ärtyvän suolen oireyhtymä yhteen?


KYLLÄ – tavallinen sokeri, eli sakkaroosi on sallittu FODMAP-ruokavaliossa, jossa rajoitetaan hitaasti imeytyviä, suolessa fermentoituvia hiilihydraatteja. Vältä sokerin liikakäyttöä, sillä se voi kuitenkin heikentää vastustuskykyä ja lisätä lihavuuden, sydänsairauksien ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 10/2023.