Marenki – rapeaa, makeaa ja suussasulavaa
Rapea marenki, herkullinen vaniljarahka ja makeat, kypsät nektariinit ovat herkullinen yhdistelmä. Kokeile ohjettamme ja tutustu samalla marenkivinkkeihin.
Rapea marenki, herkullinen vaniljarahka ja makeat, kypsät nektariinit ovat herkullinen yhdistelmä. Kokeile ohjettamme ja tutustu samalla marenkivinkkeihin.
Munanvalkuaista ja sokeria. Marenki koostuu vain näistä kahdesta raaka-aineesta. Marenki ovat pyörryttävän makeaa ja hauraampaa kuin hienoin posliini. Marenkitorttu on ihana kahvipöydän herkku tai juhlallinen jälkiruoka.
Ohjeillamme valmistat itse ihanan makeaa marenkia. Kokeile vaikka mantelimarenkia vaniljarahkan ja nektariinien kanssa.
Valkuaiset ovat herkkiä. Jos ne eivät vaahdotu, vatkauskulhossa on todennäköisesti ollut jotakin ylimääräistä.
Ei vähääkään keltuaista. Valkuaisten joukkoon ei saa eksyä tippaakaan keltuaista. Erottele valkuaiset yksi kerrallaan pieneen astiaan ja siitä vatkauskulhoon. Jos yhden valkuaisen joukkoon eksyy keltuaista, niin koko valkuaiserä ei mene pilalle.
Ei rasvaa eikä vettä, kiitos. Vatkauskulhon ja vispilöiden tulee olla täysin kuivia ja puhtaita. Rasvatahra tai astianpesuaineen jäämä voi estää kovan vaahdon muodostumisen. Keltuaiset voi vaahdottaa valkuaisten jälkeen pesemättä vispilöitä välillä.
Marenki säilyy kuivassa, ilmatiiviissä säilytysrasiassa useampia viikkoja.
Marenki imee herkästi kosteutta jopa ilmasta. Kostuessaan marengit sitkistyvät ja tarttuvat toisiinsa.
Säilytä marengit tiiviissä rasiassa mieluiten niin, että ne eivät ole kosketuksissa toistensa kanssa. Älä ainakaan ravistele rasiaa.
Siksi myös pavlova ja muut marenkiherkut täytetään mielellään vasta juuri ennen tarjoilua.
Marengin voi hyvin tehdä etukäteen, mutta säilytyksessä pitää olla tarkkana. Älä jätä marenkia keittiön työtasolle, sillä se imee kosteutta ilmasta. Jääkaappi ei myöskään ole oikea paikka marengille.
Säilytä valmis marenki uunissa luukku suljettuna tai isossa kakkurasiassa. Jos säilytysastia on korkea, laita pitkät paperisuikaleet marengin alle ja nosta pohja niiden avulla ylös.
Etikkaa ei välttämättä tarvita marengissa. Mutta jos ohjeessa on etikkaa, sen tarkoitus on tehdä marenkivaadosta hieman sitkeämpää ja antaa marengille kiiltoa. Etikan happo myös auttaa pysyvän vaahdon aikaansaamisessa. Etikka ei maistu valmiissa marengissa.
Sokeriton marenki onnistuu Sukrinista. Sukrin on sataprosenttista erytritolia eli sokerialkoholia, jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Erytritoli on tavalliseen sokeriin verrattuna hieman vähemmän makeaa.
Sen makeus on noin 60–80 prosenttia sakkaroosin eli tavallisen sokerin makeudesta. Marengin voi tehdä myös taatelista. Väri ei ole valkea, eikä marenki niin ilmava kuin sokerimarenki, mutta jotain sinne päin.
Manteli-taatelimarenki mango-vadelmakuorrutteella: Ohje
KYLLÄ – marenki, jossa on vain valkuaista ja sokeria, on yksi niistä leivonnaisista, joista keliaakikko tai viljaallergikko voi rauhassa nauttia. Sama pätee myös marenkiin, johon on lisätty pähkinää tai mantelia.
KYLLÄ – marengissa ei ole laktoosia, niinpä se sopii hyvin laktoosiintolerantille. Laktoosia voi kuitenkin olla täytteen raakaaineissa, ja tavalliset kermat ja rahkat pitääkin vaihtaa laktoosittomiin.
Tomusokerimarengista tulee pinnaltaan hieman tasaisempaa. Tomusokerin käytössä on se hyvä puoli, että ei tarvitse miettiä, onko varmasti vatkannut vaahtoa tarpeeksi kauan, jotta kaikki sokerikiteet ovat sulaneet.
Muutama tippa elintarvikeväriä antaa marenkiin pehmeän pastellivärin. Jos nestemäistä väriä käyttää liikaa, se liuottaa vaahdon liian juoksevaksi ja pilaa marengin.
Pastavärit ovat geelimäisiä värejä, joilla voi värjätä marenkivaahtoa. Niillä voi myös maalata ohuella siveltimellä valmista marenkia. Värit ovat voimakkaita ja tummiin sävyihin voi sekoittaa vaaleaa ja tehdä omanlaisensa sävyn.
Sokeri nostaa marengin kalorit korkealle.
Sokeri nostaa marengin kalorit korkealle. Siksi oikean täytteen valinta on tärkeää.
Laskimme kalorit ohjeemme mantelimarengille sekä ilman täytettä että vaniljarahkalla tai kermavaahdolla täytettynä.
KUNTOPLUSsan mantelimarengin kalorit/annos
Kuinka monta desilitraa on 200 g sokeria? Katso KUNTO PLUSsan muuntotaulukko tästä.
Marenkia ei voi väittää terveelliseksi, koska siinä on paljon sokeria. Mutta marengissa ei ole voita eikä jauhoja. Kevyesti täytetty marenki on kuitenkin kermakakkua tai viineriä parempi vaihtoehto sillä siinä ei ole voin tai kerman tyydyttynyttä rasvaa.
Eikä marenkia syödä terveellisyyden vaan nautinnon takia. Eikä sillä herkutella joka päivä. Silloin kun syöt marenkia, tee se hyvällä omallatunnolla ja nauti, sillä muuten koko ihanuus menee hukkaan.
KYLLÄ – tavallinen sokeri, eli sakkaroosi on sallittu FODMAP-ruokavaliossa, jossa rajoitetaan hitaasti imeytyviä, suolessa fermentoituvia hiilihydraatteja. Vältä sokerin liikakäyttöä, sillä se voi kuitenkin heikentää vastustuskykyä ja lisätä lihavuuden, sydänsairauksien ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 10/2023.