Totta ja tarua gluteenista

Tarkista täältä, mitä gluteenilla on syntilistallaan, ja mitkä puheet ovat pelkkää panettelua.

torstai 18. lokakuuta 2012 teksti KUNTOPLUS

Gluteeni on vehnässä, rukiissa ja ohrassa tai niiden risteytetyissä lajikkeissa esiintyvä proteiini eli valkuaisaine.

Keliakia eli gluteeni-intoleranssi tai Herter-Heubnerin tauti on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Gluteeni tulehduttaa keliaakikon ohutsuolen limakalvon ja vaurioittaa suolinukkaa niin, että ravintoaineiden imeytyminen heikkenee.

Gluteeniherkkyys eli gluteenisensitiivisyys tarkoittaa sitä, että henkilö saa maha-suolikanavan oireita gluteenipitoisista viljoista vaikka hänellä ei ole keliakiaa.

 

 • Ylipaino: TARUA

  Gluteeni voi turvottaa mahaa, mutta se ei lihota. Toki lihoa voi syömällä viljaa, mutta se ei ole gluteenin syy.

 

 • Tyypin 1 diabetes: TAVALLAAN TOTTA JA TAVALLAAN TARUA Gluteeni ei aiheuta diabetesta.  Hoitamaton  keliakia (gluteeni-intoleranssi, Herter-Heubnerin tauti) voi kohottaa riskiä sairastua siihen.

 

 • Syöpä: TOTTA

  Ihmiset, joilla on hoitamaton keliakia, sairastuvat neljä kertaa muita useammin imusolmuke- ja ruokatorven syöpiin. Gluteeni ei kuitenkaan lisää syöpäriskiä, jos siihen ei ole intoleranssia.

 

 • Epilepsia: EHKÄ

  Keliakiaa sairastavat saattavat sairastua epilepsiaan muita herkemmin.

 

 • Osteoporoosi: TOTTA

  Hoitamaton keliakia aiheuttaa luuston haurastumista, sillä kalsium ja D-vitamiini eivät imeydy elimistöön tehokkaasti. Murtumariski on normaalia korkeampi, sillä gluteenittomasta ruokavaliosta puuttuu yleensä kalsiumia ja D-vitamiinia.

 

 • Lapsettomuus: TUSKIN

  Keliakiaa sairastavat ovat yhtä hedelmällisiä kuin muutkin. Keliakiaa sairastavilla naisilla saattaa kuitenkin olla hieman muita korkeampi keskenmenoriski. Tästä ei kuitenkaan ole varmaa tieteellistä dokumentaatiota.

 

 • MS-tauti: TARUA

  MS-tauti on aivan toinen autoimmuunisairaus eikä sillä ole havaittu olevan mitään mitään yhteyttä keliakiaan.

 

 • Reuma: TAVALLAAN TARUA

  Keliakiasta kärsivillä on usein lihas- ja nivelkipuja, mutta kyse ei ole reumasta eikä gluteeni vaikuta reumasairauksiin. Ruotsalaistutkimus osoittaa kuitenkin, että reumaa sairastavat voivat paremmin, kun he syövät gluteenitonta vegaaniruokaa eli välttävät sekä gluteenia että eläinkunnan tuotteita.

 LUE MYÖS: Mistä nivelrikko johtuu?

 • Astma: EHKÄ

  Keliakiaa sairastavilla on noin 60 prosenttia suurempi riski sairastua astmaan kuin muilla, osoitetaan eräässä ruotsalaistutkimuksessa. Syy on vielä epäselvä. Tietyn tyyppisen astman takana on hengitysteihin joutunut jauhopöly, ei erityisesti gluteeni. Sitä kutsutaan "leipurin astmaksi", sillä siitä kärsivät erityisesti leipomotyöntekijät.

 

 • ADHD: TARUA

  Tutkimuksissa ei ole ainakaan tähän mennessä pystytty löytämään yhteyttä gluteenin ja ADHD:n välille.

 

 • Migreeni, ahdistus ja masennus: EHKÄ

  Professori Alessio Fasano, joka johtaa keliakian tutkimuslaitosta Marylandin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa sanoo:
  – Vasta nyt alamme ymmärtää edes hiukan, miten gluteeni vaikuttaa aivoihin. Klinikallamme tapaan gluteeniherkkiä ihmisiä, jotka kärsivät näistä kaikista sairauksista. Heidän oireensa ovat aitoja, mutta vielä emme osaa sanoa, onko gluteenilla jotain merkitystä sairastumisen kannalta.

 

 • Autismi: TUSKIN

  Useissa tutkimuksissa on todettu, ettei gluteeni voi aiheuttaa autismia. Marylandin yliopiston keliakin tutkimusyksikön johtaja Alessio Fasano ei kuitenkaan ole varma:
  – Nyt menossa olevan tutkimuksemme mukaan potilaamme voivat paremmin gluteenittomalla ruokavaliolla, hän kertoo.


 • Sydän- ja verisuonitaudit: TOTTA

  Jos sairastat keliakiaa, sinulla on 22 prosenttia muita suurempi riski saada veritulppia ja muita sydän- ja verisuonitauteja, osoittaa ruotsalaistutkimus.
  – Todennäköisesti riski on koholla riippumatta siitä sisältääkö ruokavalio gluteenia vai ei, kertoo gluteenitutkija Jonas Ludvigsson.
  Tähän asti on luultu, että keliaakikoilla on matala kolesteroli, sillä rasva ei imeydy heidän suolistossaan niin tehokkaasti kuin muilla.

Kestätkö gluteenia? Lue gluteeniherkkyyden oireista täältä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee