Totta ja tarua alkoholista

Viini ei lihota. Kahvi selvittää pään nopeasti. Alkoholiin liittyy runsaasti erilaisia luuloja ja oletuksia, mutta mitkä niistä pitävät paikkansa ja mitkä voi unohtaa saman tien? Totuus löytyy tästä jutusta.

Ihmiset skoolaavat puna- ja valkoviinilaseilla

Alkoholiin liittyy runsaasti erilaisia luuloja. Lue alta, mitkä alkoholiin liittyvät väitteet pitävät paikkansa.

© iStock

Usein kuulee sanottavan, että punaviini on hyväksi sydämelle. Mutta tiesitkö, että väite pitää itse asiassa paikkansa vain vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten kohdalla? Alkoholiin liittyy monenlaisia luuloja – tarkista, onko itselläsi faktat hallussa vai sorrutko kaiken maailman harhaluuloihin.

Viini ei lihota

Väite ei valitettavasti pidä paikkaansa. Viinissä on energiaa aivan kuten muissakin alkoholijuomissa. Esimerkiksi 100 grammaa kohti gin tonicissa on energiaa 59 kcal, keskioluessa 43 kcal ja punaviinissä 70 kcal. Yleensä eniten energiaa on drinkeissä. Energiamäärän lisäksi painonhallinnassa kannattaa huomioida muutkin seikat. Tutkimusten mukaan viiniä aterialla juovat syövät enemmän kuin olutta juovat. Tässä ratkaiseva tekijä on oletettavasti kylläisyyden tunne, johon juomat vaikuttavat.

Juominen ehkäisee raskaaksituloa

Holtiton juominen heikentää tutkitusti sekä miesten että naisten hedelmällisyyttä. Jos lapsensaanti on toivelistalla, alkoholista ei toki tarvitse täysin luopua, sillä annos silloin tällöin ei vielä estä raskaaksituloa.

Kahvi selvittää pään nopeasti

Ei pidä paikkaansa. Elimistöön joutunut alkoholi metaboloituu tiettyä vauhtia, eikä siihen vaikuta se, käykö lenkillä, seisooko päällään tai juoko kupin kahvia.

Alkoholiannos palaa tunnissa

65-kiloisen naisen elimistö polttaa yhden alkoholiannoksen noin 1 tunnissa 45 minuutissa, ja 80-kiloisen miehen tunnissa ja 15 minuutissa. Alkoholin palaminen alkaa vasta 45 minuutin päästä nauttimisesta. Myöskään sauna, liikunta tai kahvinjuonti eivät nopeuta palamisprosessia.

Miehet kestävät enemmän alkoholia

Pitää paikkansa. Alkoholi kulkeutuu kehon nesteiden mukana, ja lihaskudoksessa on enemmän nestettä kuin rasvassa. Miehet ovat yleensä naisia kookkaampia ja lihaksikkaampia, mistä johtuen miesten veren alkoholipitoisuus on pienempi kuin saman verran juoneiden naisten.

Alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin tyhjään vatsaan juotuna

Totta. Kun alkoholia juo tyhjään vatsaan, se päätyy nopeammin verenkiertoon. Alkoholipitoisuus veressä on viinilasillisen jälkeen suurimmillaan 15–30 minuutin kuluttua tyhjään vatsaan juotuna, mutta nousee 90 minuuttiin, jos syö samaan aikaan viinin juomisen kanssa.

Alkoholi tuhoaa aivosoluja

Kyllä – ainakin, jos juo suuria määriä. Alhainen tai kohtuullinen alkoholin kulutus ei todennäköisesti tuhoa aivosoluja, mutta jos juo 5–10 annosta päivässä pitkän aikaa, alkoholi vaikuttaa moniin elimistön toimintoihin, myös aivoihin.

Krapula paranee juomalla lisää alkoholia

Väärin. Ei pidä paikkaansa, että krapulasta pääsisi nopeiten eroon juomalla lisää alkoholia. Päinvastoin jos on tullut juotua runsaasti, kannattaa pitää alkoholinkäytössä pidempi tauko.

Lasi punaviiniä takaa paremmat yöunet

Tarua. Unen laatu huononee, kun elimistö joutuu polttamaan alkoholia. Juuri ennen nukkumaanmenoa juotu lasillinen voi lyhentää aamu-unia, ja normaalit unen vaiheet ja niiden rytmi saattavat kärsiä.

Alkoholin edut lisääntyvät iän myötä

Sydän- ja verisuonitaudit alkavat vaivata miehiä noin 40–45 vuoden iästä lähtien ja naisia vaihdevuosien jälkeen. Punaviinin sydämelle suotuisat vaikutukset alkavat siis vasta kypsässä iässä. Nuori henkilö saa osakseen vain alkoholin haittavaikutukset.

Alkoholi voi helpottaa stressiä

Alkoholi voi lievittää stressiä raskaan päivän jälkeen, koska se edistää rauhoittavan dopamiinin eritystä. Tutkimusten mukaan stressaantuneena tulee kuitenkin helposti nauttineeksi reilusti alkoholia, mikä saattaa laukaista huonon kierteen.

Asiantuntija: M. Grønbæk, Tanskan kansanterveyden laitos