Miksi seksin jälkeen voi tuntua kipua

Pitääkö olla huolissaan, jos seksin jälkeen tuntuu kipua? Todennäköisesti ei. Alapäässä voi tuntua seksin jälkeen arkuutta monestakin syystä.

Pari harrastaa seksiä

Pitkä esileikki voi ehkäistä seksin aikaista ja jälkeistä kipua.

© iStock

Pitäkää kivut loitolla panostamalla esileikkiin

Vaikka seksi onkin ihanaa, monet naiset saattavat kärsiä kivuista yhdynnän jälkeen. Epämukavaan oloon tai kipuihin alapäässä voi olla monia syitä, joista useimmat ovat varsin harmittomia.

Moni ei tule ehkä ajatelleeksi sitä, miten tärkeää yhdynnässä on se, että emätin on kunnolla valmis koitokseen eli laajentunut, "joustava" ja kostunut. Jos emätin on kuiva, vaurioiden ja kipujen riski kasvaa – ja myös yhdyntä tuntuu kivuliaammalta.

Tavallisin yhdynnän jälkeisen kivun syy on se, että yhdyntä on aloitettu ennen kuin emätin on ollut kunnolla valmis. Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan on käyttää enemmän aikaa esileikkiin, jolloin emätin ehtii kostua ja myös hieman laajentua. Toinen keino on käyttää liukuvoidetta, mikä vähentää kipua yhdynnän aikana ja varsinkin sen jälkeen.

Liukuvoide voi olla hyvä ratkaisu myös silloin, jos nainen käyttää e-pillereitä tai muuta lääkitystä, joka vaikuttaa elimistön hormonitoimintaan. Silloin kuivuus voi vaivata, vaikka olo olisikin kiihottunut.

LUE MYÖS: Näin puhallatte uutta kipinää seksielämään

Muita seksin jälkeisen kivun syitä

Alapään kivut voivat juontua myös hiivatulehduksesta tai sukupuolitaudista, joita epäiltäessä kannattaa asia varmistaa lääkärin vastaanotolla – mitä pikemmin, sen parempi.

Jos kipu jatkuu yhdynnän jälkeen yli vuorokauden tai jos yhdynnän jälkeen esiintyy verenvuotoa, se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta, kuten esimerkiksi kystasta. Tässäkin tapauksessa kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä lääkäriin.