Metatyö – arjen työnjako on parasta parisuhteelle

Jos kodin työt ja niiden suunnittelu tuntuu kaatuvan vain sinun vastuullesi, lue pariterapeutin vinkit tilanteen korjamiseen.

Nainen ja mies keskustelevat kodissaan ja sopivat metatyön jakamisesta.

METATYÖ – Listatkaa kaikki kodin arjen pyörittämiseen liittyvät työt sekä se, miten usein ne täytyy tehdä ja kauanko niihin kuluu aikaa – tällaisen listan pohjalta on helpompi laatia aidosti reilu työnjako.

© iStock

Metatyössä on kyse perheen ja kodin arjen pyörittämisen edellyttämästä jatkuvasta suunnittelusta ja organisoinnista, joka heteropareilla lankeaa tyypillisesti naisen vastuulle. Tällä voi olla sekä vastuunkantajan jaksamisen että parisuhteen kannalta vakavia seurauksia.

Vastuu ja päättymätön aivotyö kuormittavat ja uuvuttavat, mikä voi tukahduttaa suhteessa intohimon ja aiheuttaa katkeruutta ja etäännyttää kumppanista.

Asiaan voi onneksi vaikuttaa paljonkin. Annamme viisi käytännön vinkkiä arjen töiden uuteen jakoon – siitä hyötyvät perheessä lopulta kaikki!

Lue myös: Hoikistu ja kohenna kuntoa kävelemällä

1. Tee tilanne näkyväksi kumppanille

Ensimmäiseksi on päästävä yhteisymmärrykseen työnjaon epäreiluudesta. Voit sanoa esimerkiksi: ”Olen huomannut, että vastaan monista kotimme näkymättömistä tehtävistä. Haluan keskustella kanssasi siitä, miten jatkossa jaamme ne keskenämme.”

LUE MYÖS: Metatyö: "En aio olla koko perheen palkaton kodinhoitaja"

2. Laatikaa lista aivan kaikesta

Miten opastaisit kotiinne töihin tulevaa taloudenhoitajaa? Laatikaa kumppanisi kanssa lista kaikista mahdollisista kotitöistä – siitä tulee eittämättä pitkä. Kun kaikki tehtävät on kirjattu, on aika sopia kumpi ottaa vastuulleen minkäkin tehtävän – aina sen muistamisesta suunnitteluun ja käytännön hoitamiseen asti.

3. Tehtävien jakaminen

Töiden jakaminen kannattaa aloittaa tehtäväkokonaisuuksien määrittelystä – näitä voivat olla esimerkiksi arkipäivien ruoanlaitto, siivous, pihatyöt ja raha-asiat.

Tehtäviä jaettaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että ne menevät tasan sen mukaan, miten paljon niihin kuluu kokonaisuudessaan aikaa – pyykkiä esimerkiksi pestään monta kertaa viikossa, pensasaita leikataan kerran vuodessa.

4. Sopikaa vähimmäis-vaatimukset

Tehtävien jaon lisäksi tarvitaan yhteisymmärrystä niiden hoitamisen vähimmäisstandardeista. Miten usein kylpyhuone on siivottava?

Miten paljon syödään lihaa tai luomua? Kun molemmille on selvää, mikä taso missäkin asiassa on riittävän hyvä, toisen ei tarvitse myöskään ”vahtia” toisen työn jälkeä.

5. Laske rimaa suosiolla

Kun vähimmäisvaatimuksista on sovittu, enemmän vastuuta kantaneen tehtävänä on myös hyväksyä ne kumppanin toiminnan mittarina, vaikka tämä kokkaisi vähemmän kasvisruokaa tai pukisi lapsille eri vaatteet kuin mitä itse valitsisi.

Samalla voi oppia vaatimaan vähemmän itseltäkin.