Makeutusaine voi häiritä verensokeria
Kaikki makeutusaineet eivät ole niin harmittomia kuin on luultu.
Kaikki makeutusaineet eivät ole niin harmittomia kuin on luultu.
Keho pitää siitä, että verensokeri pysyy tasaisena.
Vaikka makeutusaineiden ei pitäisi vaikuttaa verensokeriin, sakariini ja sukraloosi voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kuitenkin aiheuttaa havaittavaa verensokerin vaihtelua.
Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 120 koehenkilöä, jotka eivät entuudestaan käyttäneet makeutusaineita. Heidät jaettiin kuuteen ryhmään – kahteen vertailuryhmään ja neljään testiryhmään, jotka nauttivat joko aspartaamia, sakariinia, steviaa tai sukraloosia.
Koehenkilöt saivat enintään 0,25 g makeutusainetta päivässä kolmena annoksena.
Vaikka määrä oli Yhdysvaltain elintarvikeviranomaisten maksimisuositusta pienempi, se riitti aiheuttamaan havaittavan kielteisen vaikutuksen verensokeriin niissä ryhmissä, jotka saivat sakariinia tai sukraloosia.
Selityksen uskotaan löytyvän suolistobakteereista, jotka kykenevät sulattamaan makeutusaineita, joita ruuansulatus ei muuten kykene käsittelemään.
Koska suolistobakteeristo on jokaisella omanlaisensa, tutkijat arvioivat, että sakariinin ja sukraloosin vaikutus verensokeriinkin on jokaisella niitä nauttivalla myös omanlaisensa.
Lähde: Cell