Miten leipä pysyy tuoreena?
Tuore leipä on todella herkullista. Kuivahtanut leipä taas... no, se on kuivaa. Jaamme parhaat vinkkimme leivän säilyttämiseen hyvänä mahdollisimman pitkään.
Tuore leipä on todella herkullista. Kuivahtanut leipä taas... no, se on kuivaa. Jaamme parhaat vinkkimme leivän säilyttämiseen hyvänä mahdollisimman pitkään.
Leipä kuivuu, koska se sisältää vettä, joka alkaa leipomisen jälkeen vähitellen haihtua: hiilihydraatti kiteytyy ja vesi häviää vähitellen.
Näin tapahtuu aina myös kokonaiselle ja suojatullekin leivälle, mutta prosessi on nopeampi, jos leipä on viipaloitu tai muuten alttiina ilmalle, sillä happi nopeuttaa kosteuden haihtumista.
Erilaisten leipien kuivuminen tapahtuu kuitenkin eri vauhdilla, ja nopeuteen voi vaikuttaa myös tavalla, jolla leipää säilyttää.
Jos leivonnassa on käytetty säilöntäaineita, leipä säilyy pidempään, koska ne myös säilyttävät kosteutta.
Jos leipoo itse leipää ilman säilöntäaineita, leipä homehtuu nopeammin. Silloin kannattaa jättää esille vain heti käytettävä osa ja pakastaa muu leipä tuoreeltaan. Sitten voi aina ottaa pakkasesta ”vasta leivottua” leipää tarvitsemansa määrän.
Valmiiksi viipaloidun leivän sijaan kannattaa ostaa kokonaisia leipiä ja leikata viipaleensa itse, niin leipä on paremmin suojassa ilman kuivattavalta vaikutukselta.
Sekä kaupasta ostettua että itse tehtyä leipää kannattaa säilyttää huoneenlämmössä paperipussissa tai kangasliinaan käärittynä, jotta se voi hengittää, ja unohtaa muovipussit, vaikka leipää niissä myydäänkin.
Leipää on myös hyvä säilyttää kaapissa tai leipälaatikossa suojassa suoralta auringonvalolta, sillä lämpö kiihdyttää kuivumisprosessia ja tekee leivästä pian tunkkaisen oloista.
Jos leipä pääsee kuivahtamaan, sen pintaan voi sivellä hieman vettä ja panna sen sitten uuniin muutamaksi minuutiksi, niin se tuoreutuu.
Jos leipään tulee hometta, koko leipä on syytä heittää pois – vain näkyvästi homeisten kohtien leikkaaminen pois ei riitä, sillä homeitiöt leviävät myös muualle pehmeässä leivässä.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehden numerossa 17/2023