Grillaajan 4 tärkeintä hygieniavinkkiä

Kesäisessä herkuttelussa piilee ruokamyrkytyksen riski, jos hygieniasta ja ruoan oikeasta käsittelystä ei pidetä huolta. Katso neljä parasta hygienianeuvoa grillaukseen.

Nainen grillaa lihaa ja kasviksia.

GRILLIRUOKA vie kielen mennessään, mutta herkkuja kokatessa on syytä muistaa myös hyvä hygienia.

© iStock

Mehukkaita pihvejä, rapsakoita kasviksia ja maukkaita makkaroita – melkeinpä kaikki maistuu paremmalta grillattuna. Kesäisessä grilliherkuttelussa piilee kuitenkin myös vaara: ruokamyrkytyksen riski kasvaa kesäisin, ja yksi niiden tyypillisimpiä aiheuttajia on kampylobakteeri.

Lue myös: Katso kaikki KUNTO PLUSsan herkulliset grillireseptit

Kesällä ruokaa laitetataan usein ulkona, ja leppoisissa lomatunnelmissa riittävä hygienia saattaa helposti jäädä vähemmälle huomiolle. Tämä voi kuitenkin helposti kostautua – esimerkiksi kampylobakteeribakteereja esiintyy raa’assa lihassa, erityisesti siipikarjassa, ja jo muutama bakteeri riittää aiheuttamaan ikäviä vatsavaivoja.

Ruoan kunnollinen kypsentäminen onkin erittäin tärkeää. Ruokavirasto neuvoo myös muun muassa pitämään raa’at ja kypsät elintarvikkeet erillään ja käyttämään eri välineitä niiden käsittelyyn.

Lue myös: Tämä on paras tapa huuhdella marjat

4 vinkkiä hyvään grillaushygieniaan:

1. Käytä eri astioita, leikkuulautoja ja veitsiä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kasviksille.

2. Kypsennä jauheliha, sianliha ja siipikarjan liha täysin kypsäksi. Käytä varmuuden vuoksi lämpömittaria.

3. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta: pese käsiä ahkerasti ja käytä tarvittaessa käsidesiä.

4. Käytä eri grillipihtejä raa’an ja kypsän lihan nostamiseen.

Grafikk over campylobacter

GRAFIKK over, hvor mange tilfælde af campylobacter, der er registreret om måneden siden 2001.

© Statens Serum Institut