Grillaajan 4 tärkeintä hygieniavinkkiä
Kesäisessä herkuttelussa piilee ruokamyrkytyksen riski, jos hygieniasta ja ruoan oikeasta käsittelystä ei pidetä huolta. Katso neljä parasta hygienianeuvoa grillaukseen.
Kesäisessä herkuttelussa piilee ruokamyrkytyksen riski, jos hygieniasta ja ruoan oikeasta käsittelystä ei pidetä huolta. Katso neljä parasta hygienianeuvoa grillaukseen.
Mehukkaita pihvejä, rapsakoita kasviksia ja maukkaita makkaroita – melkeinpä kaikki maistuu paremmalta grillattuna. Kesäisessä grilliherkuttelussa piilee kuitenkin myös vaara: ruokamyrkytyksen riski kasvaa kesäisin, ja yksi niiden tyypillisimpiä aiheuttajia on kampylobakteeri.
Lue myös: Katso kaikki KUNTO PLUSsan herkulliset grillireseptit
Kesällä ruokaa laitetataan usein ulkona, ja leppoisissa lomatunnelmissa riittävä hygienia saattaa helposti jäädä vähemmälle huomiolle. Tämä voi kuitenkin helposti kostautua – esimerkiksi kampylobakteeribakteereja esiintyy raa’assa lihassa, erityisesti siipikarjassa, ja jo muutama bakteeri riittää aiheuttamaan ikäviä vatsavaivoja.
Ruoan kunnollinen kypsentäminen onkin erittäin tärkeää. Ruokavirasto neuvoo myös muun muassa pitämään raa’at ja kypsät elintarvikkeet erillään ja käyttämään eri välineitä niiden käsittelyyn.
Lue myös: Tämä on paras tapa huuhdella marjat
1. Käytä eri astioita, leikkuulautoja ja veitsiä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kasviksille.
2. Kypsennä jauheliha, sianliha ja siipikarjan liha täysin kypsäksi. Käytä varmuuden vuoksi lämpömittaria.
3. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta: pese käsiä ahkerasti ja käytä tarvittaessa käsidesiä.
4. Käytä eri grillipihtejä raa’an ja kypsän lihan nostamiseen.