Mihin spirulina sopii?
Spirulina eli vihreä mikrolevä, jota saa jauheina ja puristeina, on oikea ravintoaineiden tehopakkaus.
Spirulina eli vihreä mikrolevä, jota saa jauheina ja puristeina, on oikea ravintoaineiden tehopakkaus.
Jos panee nettiselaimeen hakusanaksi spirulina, näytölle ilmestyy lukemattomia ylistäviä artikkeleita, joiden mukaan tästä sinivihreästä mikrolevästä saa niin paljon terveyshyötyjä, että se kannattaisi kaikkien ilman muuta ottaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota.
Sen luvataan olevan milloin oikotie painonpudotukseen, milloin ihmepiristys immuunipuolustukselle tai elämäneliksiiri estämään ryppyjä – mutta läheskään kaikkia väitteitä ei ole tutkittu ja osoitettu todeksi kaikkien tieteen sääntöjen mukaisesti.
Lue lisää mikrolevästä ja tsekkaa vinkit sen käyttöön.
Spirulina on sinivihreää mikrolevää, joka kiertyy tuoreena spiraalinmuotoisille kierteille mutta muussa muodossa näyttää luotaantyöntävältä vihreältä mössöltä.
Spirulina sisältää monia tärkeitä ravintoaineita, ja sitä voi käyttää myös ruuanlaitossa.
Yksi tieteellisesti todistettu asia on kuitenkin spirulinan huomattava ravintoainepitoisuus. Spirulinaa onkin sisällytetty jopa Nasan astronauttien muonapakkauksiin siksi, että se sisältää muun muassa runsaasti kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja B12-vitamiinia, jota muuten saa pääasiassa vain eläinperäisestä ravinnosta.
Spirulina on myös todellinen proteiinipommi: kuivatussa spirulinassa on yli 60 prosenttia proteiinia, mikä on enemmän kuin missään muussa tunnetussa ruoka-aineessa. Lisäksi se sisältää runsaasti tärkeitä omega-3-rasvahappoja, joita ei saa tavallisista kasvikunnan tuotteista.
Spirulina maistuu hieman merilevältä, mutta sen maussa on enemmän rikkiä.
Harva luonnehtii sitä suorastaan herkulliseksi, mutta sen hyvien ominaisuuksien vuoksi sille kannattaa silti antaa mahdollisuus. Sinivihreää jauhetta on helppo lisätä moniin ruokiin, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan.
Pohjoismaissa sitä myydään jauheena ja puristeina, mutta esimerkiksi Meksikossa sitä voi ostaa myös tuoreena, jolloin se on kosteaa ja pehmeää, lähes nestemäistä, ja sitä voi levittää leivälle tai sekoittaa juomiin.
Spirulinan syömisellä ei ole merkittäviä sivuvaikutuksia, mutta sen päivittäinen saanti on hyvä rajoittaa korkeintaan 5–15 grammaan, sillä spirulina sisältää myös runsaasti jodia.
Toisaalta spirulinalla on tulehdusta torjuva vaikutus, ja se sisältää runsaasti sekä kaliumia että natriumia. Jos riskinä on kohonnut verenpaine, niin voi hyvinkin kannattaa kokeilla spirulinaa suolan korvikkeena.
Spirulinan maku on mieto, joten sitä voi hyvin sekoittaa vaikka mihin.
Asiantuntija: Kööpenhaminan yliopiston emeritusprofessori Ole G. Mouritsen.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 08/2023.