Mistä tietää, vaivaako proteiininpuute?

Pohjoismaissa proteiininpuute on harvoin ongelma, mutta joissakin tapauksissa sekin on riskinä. Pidä silmällä näitä viittä oiretta.

Nainen tekee lihaskuntotreeniä - tarvitsee ehkä lisää proteiinia välttääkseen proteiininpuutteen

PROTEIININPUUTE – Jos treeni ei tunnu kehittävän, syynä voi olla proteiininpuute.

© SATS

Proteiininpuute on tärkeää ehkäistä, sillä proteiini on jokaiselle elintärkeää elimistön rakennusainetta. Se on ravintoaine, jonka ansiosta lihakset pysyvät vahvoina ja kroppa kunnossa.

Yli 65-vuotiaiden on erityisen tärkeää pitää huolta riittävästä proteiinin saannista, sillä iän karttuessa lihasmassa alkaa luonnostaan heiketä, joten toimintakyvyn ylläpitämiseksi ruokavalioon on lisättävä entistä enemmän esimerkiksi lihaa, kalaa, maitotuotteita tai palkokasveja, jottei proteiininpuute vaivaa.

Proteiininpuute voi uhata, jos liikkuu paljon eikä syö oikein. Lue alta lisää, niin voit selvittää, kärsitkö itse proteiininpuutteesta.

Proteiininpuute – ota faktat haltuun:

1 Proteiininpuute voi oireilla näillä 5 tavalla


Proteiininpuute – oireet

Ohentuneet hiukset

Proteiininpuute saa hiukset katkeilemaan helpommin, ja kun tukka ei uusiudu niin kuin ennen, se ohenee ja latistuu.

Hauraat kynnet

Proteiininpuute voi näkyä myös kynsissä: Kynnet lohkeilevat helpommin ja kasvavat aiempaa hitaammin, eikä niitä enää tarvitse leikata niin usein.

Kuiva iho

Proteiininpuute kuivattaa kasvojen ja vartalon ihoa, mikä voi aiheuttaa kutinaa ja tehdä ihosta elottoman näköisen.

Kiputilat

Proteiininpuute voi aiheuttaa lihaksissa ja nivelissä selittämätöntä kipua tai arkuutta.

Harjoittelu ei tuo tulosta

Proteiininpuute voi estää kunnon kohentumisen, vaikka harjoittelumäärät olisivat kasvaneet, tai fyysinen suoritustaso voi jopa laskea.

2 Mitkä ovat hyviä proteiininlähteitä?


Proteiininpuute ei uhkaa, kun saat proteiinia pitkin päivää.

Laadultaan parasta proteiinia saa eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta, siipikarjasta, kananmunista ja maitotuotteista, mutta onneksi on myös olemassa runsaasti hyviä kasviperäisiä proteiininlähteitä, kuten palkokasvit, kaura- ja soijatuotteet, kvinoa, pähkinät ja täysjyväviljat. Kasviperäisiä vaihtoehtoja on vain syötävä määrällisesti eläinperäisiä enemmän proteiinintarpeen täyttämiseksi.

Riippumatta siitä, syökö eläin- vai kasviproteiinia, proteiininsaanti olisi parasta jakaa tasaisesti päivän eri aterioille, jotta elimistöllä olisi aina uutta työstettävää pitkin päivää. Jos kaikki ravinteet pakataan yhteen ateriaan, ruuansulatus ei pysty kerralla hyödyntämään niitä kaikkia, jolloin osa ravinteista menee hukkaan ja jää elimistöltä saamatta.

Lue myös: Spirulina - todellinen proteiinipommi

Hyviä eläinperäisiä proteiinin lähteitä

Proteiinin osuus 100 grammasta
Lähde: DTU-elintarviketietokanta

Hyviä kasviperäisiä proteiinin lähteitä

Kuivatut soijapavut – hyvä lisä aterioille proteiininpuutteesta kärsiville

KUIVATUT SOIJAPAVUT – sisältävät 35,8 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti, joten ne ovat oivallinen proteiininlähde, jota syömällä proteiininpuute ei uhkaa.

© gettyimages

3 Näin paljon proteiinia tarvitset


  • Perusterve ja normaalikuntoinen työikäinen tarvitsee 0,8–1 grammaa proteiinia painokiloa kohden päivässä.
  • 65 vuotta täyttänyt tarvitsee 1–1,3 grammaa proteiinia painokiloa kohden päivässä.
  • Jos tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa kovalla treenillä, proteiinia tarvitaan jopa 1,4–1,6 grammaa painokiloa kohden päivässä.

Laske oma proteiinintarpeesi

4 Proteiininpuute uhkaa erityisesti naisia


Yleinen ohje terveelliseen ruokavalioon on syödä enemmän vihanneksia ja rasvaisten liharuokien sijaan kevyemmin esimerkiksi salaattia. Siinä piilee kuitenkin salakavala terveysriski, jos ei huomaa samalla varmistaa proteiininsaantiaan esimerkiksi kalalla, maitotuotteilla tai palkokasveilla.

Toinen sudenkuoppa terveissä elämäntavoissa piilee proteiininsaannin osalta siinä, jos haluaa karistaa ylimääräisä kiloja lisäämällä fyysistä harjoittelua ja vähentämällä kaloriensaantiaan esimerkiksi julistamalla pannaan rasvaiset juustot ja pähkinät. Silloin voi tulla huomaamatta vähennettyä ruokavaliosta kalorien lisäksi myös proteiinia, minkä vuoksi kiloja voi kyllä karista mutta lihasvoimaa ei tulekaan lisää.

Ihan niin kuin kokonaista taloa ei voi rakentaa ilman riittävää määrää tiiliä, ei vahvaa ja tervettä elimistöä voi rakentaa ilman riittävää määrää proteiinia – ja kun ryhtyy treenaamaan, proteiinia tarvitaan jopa vielä tavallista enemmän.

Lähde: kliininen ravitsemusterapeutti S. Albrechtsen
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsan numerossa 7/2023.