Voiko verenpaine olla liian matala?

Korkeasta verenpaineesta puhutaan paljon, mutta voiko verenpaine olla myös liian matala? Ja onko se vaarallista?

Verenpaineen mittaus

VERENPAINE – Korkeaa tai matalaa verenpainetta ei välttämättä huomaa. Mittaaminen on kuitenkin helppoa.

© iStock

Kyllä voi, vaikka yleensä puhutaan vain korkean verenpaineen riskeistä. Monilla terveillä henkilöillä verenpaine voi olla tavallista matalampi ilman, että siitä on mitään haittaa. Matalasta paineesta saattaa päinvastoin olla hyötyä, sillä tällöin esimerkiksi valtimotaudin vaara on tavallista pienempi.

Matalan verenpaineen määrittely on hieman hankalaa, sillä verenpaine vaihtelee yksilöllisesti, mutta yleensä verenpainetta pidetään normaalina, kun se on alle 130/85. Yleensä verenpaine nousee iän myötä. Nuorilla verenpaine voi olla 105/65 ilman, että siitä on haittaa, mutta iäkkäämmillä verenpaineen yläarvon pitäisi olla vähinään 110.

Matala verenpaine ilmenee yleensä huimauksena seisomaan noustessa. Huimaus johtuu aivojen hapenpuutteesta, kun sydän ei pumppaa tarpeeksi verta aivoihin. Ilmiö ei yleensä ole vaarallinen, ja huimausta voidaan ehkäistä nousemalla makuulta tai istumasta ylös vähitellen ja rauhallisesti.

LUE MYÖS: Mikä on normaali verenpaine?

Miten verenpaineen saa alemmas?

SYÖ TERVEELLISESTI

Sydänystävällistä ruokaa ovat vihannekset, täysjyvävilja, kuidut, pavut, hedelmät, marjat, kala ja vähärasvaiset maitotuotteet. Käytä vain niukasti suolaa.

PIDÄ KILOT KURISSA

Ylipaino nostaa verenpainetta. Ylimääräiset kilot tuottavat myös lisäkuormitusta sydämelle.

LIIKU

Kaikki fyysinen aktiivisuus on hyväksi sydämelle. Liikunnan ei tarvitse olla hikistä rääkkiä, vaan jo kävely- tai pyörälenkki tekee hyvää. Toki verenpaine pysyy kurissa sitä paremmin, mitä tehokkaammin liikut.

LOPETA TUPAKOINTI

Tupakan nikotiini nostaa verenpainetta kutistamalla elimistön pieniä verisuonia. Lisäksi se saa sydämen lyömään tavallista nopeammin.

Lähde: ylilääkäri G. Gislason