Joogamattotestit – näin valitset itsellesi sopivan

Kunnon joogamatto on ehdoton varuste, jos mielii tehdä vähänkin vaativampia asanoita. Mutta millainen joogamatto on itselle sopivin? Minkä kokoinen joogamatto kannattaa hankkia? Entä mikä materiaali on paras? Kerromme joogamatoista kaiken tarpeellisen.

Nainen rullaa joogamattoa kasaan

JOOGAMATTO Oletko hurahtanut joogaan? Jos mietit oman joogamaton ostoa, katso vinkkimme ostoksille.

© iStock

Hyvä joogamatto on ehdoton varuste, jos haluaa tehdä vaativimmatkin asanat ilman pelkoa asennon hajoamisesta, kun jalat ja kädet lähtevät liukumaan. Joogamaton hankinta kannattaa myös, vaikkei jooga kuuluisikaan omaan lajivalikoimaan, sillä mattoa voi käyttää myös lihaskuntotreenissä, pilateksessa tai venyttelyssä juoksulenkin jälkeen.

Mutta tarvitsetko oman maton? Millainen matto sopisi itselle parhaiten? Mikä matto selvisi testistä voittajana? Ja onko halpa matto yhtä hyvä kuin kallis? Kattava oppaamme tarjoaa vastaukset kysymyksiin.

Joogamatto-opas – testit ja vinkit

KUNTO PLUSsan joogamattotestit

Uutta joogamattoa ostaessa kannattaa huomioida maton paksuus, materiaali, pituus ja leveys. Vaativimpia asanoita tehtäessä nämä kaikki seikat vaikuttavat siihen, miten hyvin treeni onnistuu.

KUNTO PLUS testaa jatkuvasti uusia, erilaisia joogamattoja. Matot joutuvat testeissä kunnon koetukselle asanasta toiseen, aina aurinkotervehdyksistä sotureihin. Joogamattoja arvioitaessa kiinnitetään huomiota niin kokoon, painoon, pitävyyteen, mukavuuteen kuin käytännön käytettävyteenkin.

Vuonna 2022 KUNTO PLUS testasi seuraavat seitsemän mattoa:

  • ecoYoga-joogamatto – Jute Yoga Mat
  • Athlecia-joogamatto – Palin Printed Yoga Mat
  • Sarwa-joogamatto – Leveä joogamatto
  • Lululemon-joogamatto – Take Form Yoga Mat
  • Endurance-joogamatto – Yoga Mat 6mm
  • Casall-joogamatto – Yoga Mat Natural Cork 5mm
  • Moonchild-joogamatto – Stay Grounded Yoga Mat

Mikä joogamatoista nousi testivoittajaksi? Entä mikä matto palkittiin parhaana ostoksena? Valitse "Lataa PDF" ja lue koko testi.

Vuonna 2018 KUNTO PLUS testasi seuraavat viisi joogamattoa:

  • Casall-joogamatto: Yoga Mat Position 4 mm
  • Reebok-joogamatto: Yoga Mat 4 mm
  • Liforme-joogamatto: Love Mat
  • Abilica-joogamatto: Breathe YogaMat
  • Yogiraj-joogamatto: Allround Yoga Mat 4 mmCasall

Mikä joogamatoista nousi testivoittajaksi? Entä mikä joogamatto palkittiin parhaana ostoksena? Valitse "Lataa PDF" ja lue koko testi.

Joogamattotesti 2017

Tutustu myös vuoden 2017 joogamattotestiin, jossa suosikista ei ollut epäilystäkään – tietty ominaisuus nosti sen kirkkaasti ylitse muiden.

KUNTO PLUS testasi seuraavat kahdeksan mattoa vuonna 2017:

KUNTO PLUS testasi nämä 8 joogamattoa:

  • Ablica-joogamatto – Ablica ECO
  • Adidas-joogamatto – Adidas Yoga Mat 6 mm
  • Casall-joogamatto – Casall mat Nano grip 5 mm
  • Liforme-joogamatto – Liforme yoga mat
  • Manduka-joogamatto – Manduka Prolite
  • Moshi Moshi -joogamatto – Moshi Moshi Mind Yoga mat
  • Reebok-joogamatto – Reebok Mat 6 mm
  • Titan-joogamatto – Titan

Mikä matoista selvisi voittajaksi? Ja mikä matoista antoi eniten vastinetta rahalle? Valitse "Lataa PDF"-painiketta ja lue koko juttu.

Miksi kannattaa hankkia oma joogamatto?

Sen lisäksi, että oma joogamatto on varmasti juuri itselle sopiva, se on tietysti myös käytössä hygieenisempi. Joogamaton voi toki lainata myös salilta, mutta mieti samalla kaikkea sitä kuivunutta hikeä ja kuolleita ihosoluja, jotka piilevät maton pinnassa muiden käyttäjien jäljiltä.

Omaa mattoa voi pestä niin usein kuin haluaa, joten se on todennäköisesti aina lainamattoa puhtaampi. Tarvitsetko vielä muita perusteluja?

Mikä ero: joogamatto ja jumppamatto?

Joogamatto on yleensä tavallista jumppamattoa ohuempi. Joogamaton tavallisin paksuus on 4 mm, kun taas jumppamatot ovat paksuudeltaan vähintään 1 cm.

Ero johtuu siitä, että joogassa vaadittavan tasapainon säilyttäminen voi olla vaikeaa liian paksulla matolla. Paksumpi jumppamatto taas on lihaskuntotreenissä mukavampi esimerkiksi makuulla tehtävissä harjoitteissa, jolloin selkä kaipaa alleen enemmän pehmeyttä.

Millainen on matkajoogamatto?

Jos et halua luopua joogasta reissussakaan, matkajoogamatto voi olla sinulle oiva hankinta. Matkaversio on usein paksuudeltaan 1,5 mm luokkaa, joten noin kilon painoinen matto on helppo taitella kokoon ja ottaa mukaan käsimatkatavaroihin tai matkalaukkuun. Matkaversion avulla vältät kuntosalien lainamatot.

LUE MYÖS: Joogavarusteet

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota joogamattoa ostaessa?

Jos päätät sijoittaa omaan joogamattoon, huomioi muutama tärkeä seikka ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta matto mahdollistaa vaativammatkin asanat. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset mattoa valitessa.

Onko joogamaton pinta varmasti liukumaton?

Tarkista, tuntuuko joogamaton pinta pitävältä niin, että jalat ja kädet pysyvät varmasti paikallaan kaikissa asanoissa. Pinnan pitävyys on erityisen tärkeää, jos hikoilet treenin aikana runsaasti.

Meneekö joogamatto lattiallakin rullalle?

Tarkista, että avattu matto asettuu luontevasti lattialle eikä ala rullautua päistä takaisin rullalle. Itsekseen rullautuva matto ärsyttää takuuvarmasti treenin aikana.

Onko joogamaton päällä mukava maata?

Testaa mattoa makuuasennossa ja varmista, että sen päällä on mukava maata selällään tai olla polvillaan. Näin löydät itsellesi sopivimman paksuuden.

Onko joogamatto käytössä kätevä?

Kuinka paljon joogamatto painaa? Onko se helppo rullata kokoon käytön jälkeen? Onko mukana naru tai kuminauha, jolla rullan voi kiinnittää? Ja onko matossa ja tai kantopussissa olkahihna, jotta maton kantaminen on helppoa? Mieti myös, missä käytät mattoa useimmin. Jos käytät joogamattoa pääasiassa kotona, käyttöä helpottavien yksityiskohtien puuttuminen ei välttämättä ole niin vakavaa.

Haiseeko joogamatto?

Jotkut joogamatot haisevat voimakkaasti muovilta, mikä voi häiritä niissä asanoissa, joissa ollaan kasvot lähellä mattoa.

Vinkki: Jos joogamatto haisee, pyyhi sen pinta haaleaan veteen kastetulla rätillä. Levitä matto ulos kuivumaan, mutta vältä suoraa auringovaloa, joka voi haalistaa maton värin. Puhdistus poistaa hajun ajan myötä.

Miellyttääkö joogamatto silmää?

Valitse väri ja kuvio, joka miellyttää omaa silmääsi ja saa sinut käyttämään mattoa mahdollisimman usein. Muista, että katselet mattoa treenin aikana monta kertaa.

Minkäkokoinen joogamatto on paras?

Hyvä nyrkkisääntö on valita matto, joka vastaa omaa pituuttasi ja leveyttäsi. Yleensä on hyvä, jos joogamatto on noin 10-20 cm käyttäjäänsä pidempi, sillä silloin kaikki liikkeet voi tehdä huoletta. Joillan merkeillä on myös leveämpiä joogamattoja, jotka sopivan esimerkiksi leveäharteisille.

Miten paksu joogamaton pitää olla?

Joogamatto on yleensä 4–6 mm paksu eli vain puolet siitä, mitä tavallinen jumppamatto. 4–6 mm paksu joogamatto sopii kaikkin joogan lajeihin kaiken painoisille harrastajille.

Joogassa on tärkeää olla yhteydessä alustaan. Jos matto on liian paksu – niin kuin jumppamatto – yhteys alustaan heikkenee, ja tasapaino vaikeissa asennoissa on hankalampi pitää.

Paksu matto myös painaa enemmän, mikä on miinus, jos mattoa kuljettaa edestakaisin joogatunneille ja takaisin.

Jos kärsit selkä- tai polvivaivoista, valitse matto, joka on vähintään 6 mm paksu, sillä paksumpi matto on käytössä hyvin ohutta mukavampi.

Nainen tekee alaspäin katsova koira (downward facing dog) -joogaharjoitetta ohuella joogamatolla

KUINKA PAKSU JOOGAMATTO? Joogamatto on hyvä olla ohuempi kuin tavallinen jumppamatto, niin tasapaino pysyy paremmin.

© iStock

Mikä materiaali on joogamatossa paras?

Suurin osa joogamatoista on valmistettu joko luonnonkumista tai PVC-muovista. PVC-muovi on valmistajalle edullisempi vaihtoehto, ja materiaali kestää hyvin käyttöä. PVC-muovi ei tosin hajoa luonnossa.

Luonnonkumimattojen etuna on huokoinen pinta, joka siirtää hikeä ja kosteutta pois maton pinnalta, mikä taas parantaa pitoa. Luonnonkumi on siis hyvin pitävä ja biohajoava materiaali.

Onko edullinen joogamatto yhtä hyvä kuin kallis?

Joogamaton hinta riippuu mm. materiaalista ja valmistustavasta eli esimerkiksi siitä, kuinka ympäristöystävällistä valmistus on. Jotkut edulliset matot voivat olla todella mukavia ja pinta pitävä, mutta ne eivät usein ole ympäristön kannalta paras valinta. Halvemmat matot myös yleensä kuluvat kalliimpia nopeammin.

Siksi pitkällä aikavälillä kalliimpi mutta samalla laadukkaampi matto voi itse asiassa olla parempi investointi kuin halpa. Joillakin laadukkailla joogamatoilla on elinikäinen takuu.

Miten usein joogamatto pitää pestä?

Joogamatto kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin. Vaikka matto ei näyttäisikään likaiselta, sen pintaan on silti tarttunut kuollutta ihoa, likaa ja pölyä riippumatta siitä, harrastatko hikistä bikram-joogaa vai rennompaa hatha-joogaa.

Pesutiheys riippuu kyllä osittain siitä, millaista joogaa harrastat. Hot joogan harrastajan kannattaa pestä matto jokaisen käytön jälkeen, kun taas hatha-joogan harrastajalle riittää maton pesu parin kuukauden välein.

Kuinka joogamatto puhdistetaan?

Joogamaton puhdistus onnistuu valmiilla pesuaineilla tai sitten voit tehdä oman pesuaineesi.

Helppo keino on sekoittaa hieman käsitiskiainetta kädenlämpöiseen veteen suihkepullossa, jolla on helppo suihkuttaa maton pinta. Anna aineen vaikuttaa pari minuuttia ja pyyhi pesuaine pois kostella rätillä. Mattoon jäänyt saippua tekee pinnasta todella liukkaan, joten pyyhi aine huolella pois. Jos et halua käyttää saippuaa, voit puhdista maton etikan ja veden sekoituksella. Seokseen voi laittaa myös pari tippaa eteerisiä öljyjä, jotka ovat etikan tavoin antibakteerisia ja saavat maton tuoksumaan hyvälle.

Vinkki: Anna maton kuivua avonaisena hyvin pesun jälkeen, jottei se ala haista tai homehtua.