Joogavarusteet

Joogaharjoituksiin tarvitaan aina alusta. Tunneilla voidaan käyttää myös muita varusteita. Esittelemme, mitä varusteita joogaohjaajat käyttävät.

keskiviikko 23. tammikuuta 2013 teksti KUNTO PLUS

Joogamatto

Joogamatto on yksi joogatunnin tärkeimmistä varusteista. Toiset pitävät ohuesta, toiset paksummasta matosta. Matto eristää lattian kylmyyttä ja estää liukastumiset harjoituksissa. Maton valintaan vaikuttavat myös joogaharjoitukset: mitä kuumempi joogassa tulee, sitä paremmin maton tulee suojata liukastumista vastaan.

Esimerkiksi hatha-joogassa ei todennäköisesti hikoile niin paljon kuin dynaamisessa astanga-joogassa. Kun etsii sopivaa joogamattoa, kannattaa tarkistaa, pysyykö se paikallaan lattialla tukevasti. Maton liukuminen tai rypistyminen harjoituksen aikana voi olla todella häiritsevää ja jopa vaarallista.

Matto-ostoksilla kannattaa käyttää myös nenäänsä. Jumppamatot saattavat haiskahtaa todella voimakkaasti muovilta, mikä voi olla ikävää hengitysharjoitusten aikana. Maton paksuuden valinta riippuu yksilöllistä eroista. Selkävaivoista kärsivät ja ne, joista on hankalaa istua kovalla lattialla, valitsevat mielellään paksumman maton.

TESTISSÄ joogamatot: Mikä joogamatto voitti KUNTO PLUSsan testin?

Villamatto

Villasta tai puuvillasta kudottua mattoa käytetään meditoinnin ja rentoutuksen aikana. Se eristää lattiasta hohkavaa kylmyyttä ja auttaa pitämään kehon lämpimänä.

Liukumattomat sukat

Joogaharjoituksessa kontaktin alustaan on tärkeää olla pitävä ja hyvä. Koska ohjaajan täytyy nähdä ohjattavien jalkojen asennot korjatakseen mahdollisia virheasentoja, joogassa ei käytetä kenkiä. Siksi monien varpaita palelee, joten
liukumattomat sukat ovat hyvä hankinta. Sukat pitävät lämpimänä ja ohjaaja näkee silti jalkojen asennot. Liukuesteet sukissa antavat varmuutta ja turvallisuutta. Sukkien tulee olla niin sanotut varvassukat, jotta varpaitakin voi liikutella vapaasti.

Peitto

Peittoa voidaan käyttää tunnin lopussa tehtävien meditaatioharjoitusten aikana. Mikä tahansa materiaali käy, kunhan peitto pitää sopivan lämpimänä eikä kutita, sillä kutina ja vilu voivat häiritä harjoitusta. Peitto ei saa kuitenkaan olla liian paksu ja kuuma.

Tukitiili

Joogaan tarkoitettua tukitiiltä käytetään apuna haastavissa asanoissa eli jooga-asennoissa. Tukitiilet valmistetaan muovista, korkkipuusta tai bambusta. Luonnonmateriaalista valmistetut tukitiilet ovat ehkä kauniimpia, mutta muovista valmistetut tukitiilet ovat kevyempiä ja siksi helpompia kuljettaa treenikassissa.

Joogavyö tai -remmi

Vyötä käytetään apuna, jos kädet eivät ylety. Remmi voidaan esimerkiksi kietaista jalkaterän ympärille, ja saada siten aikaan oikea asento ja venytys. Hyvän vyön tulisi olla joustamaton ja jämäkkä. Nailonremmejä kannattaa välttää, sillä ne luistavat helposti. Hyvä vaihtoehto joogakauppojen vöille on kylpytakin vyö. Sopiva vyön mitta on noin 2 ½ metriä.

Joogapaita

Joogapaidan tulee olla mukava ja pehmeä ja pitää sopivan lämpimänä esimerkiksi meditaatioharjoituksissa. Paitoja valmistetaan silkkisen pehmeästä bambukuidusta. Hupullinen paita on hyvä valinta vilukissalle, ja se suojaa niskaa vedolta.

Jeanette Vestergaard Juul

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee