Joogatiili on hyvä apu joogaajalle

Haluaisitko päästä syvemmälle joissain asennoissa ja toisissa päästää kehosi helpommalla? Joogatiili on mahtava apuväline, joka voi antaa sekä tukea että haastetta joogaamiseen. Opettele siis käyttämään tätä kevyttä palikkaa.

Nainen joogaa joogatiilen avulla

JOOGATIILI toimii joissain asanoissa tukena ja toisissa auttaa syventämään asentoa.

© iStock

Joogatiili on treeniväline, jota käytetään joogassa, mutta se sopii yhtä lailla pilatekseen ja venyttelyyn. Joogatiili antaa tukea ja apua vaikeimmissa asanoissa, ja erityisesti vasta-alkajat voivat hyötyä joogatiilen käytöstä.

Kerromme, miten joogatiili toimii, miten valitset itsellesi sopivan ja mitä harjoitteita sillä voi tehdä.

Joogatiili – kysymyksiä ja vastauksia

Mihin joogatiiltä käytetään?

  • Tukena eri asennoissa, kuten risti-istunnassa tai päänalusena rentoutumisessa. Tiiltä voi käyttää myös käden jatkeena yltääkseen maahan.

  • Haastavien liikkeiden tekemiseen, joihin ei ilman tukea pystyisi, tai syventämään venytystä joissakin asennoissa.

  • Voiman kasvattamiseen, sillä tiilen voi puristaa jalkojen väliin ja siten käyttää reisien ja keskivartalon lihaksia tehokkaammin.

Nainen joogaa joogatiilen kanssa

JOOGATIILI Joogatiili voi auttaa syventämään venytystä tai pitämään venytyksen pidempään.

© Morten Andersen

Mistä materiaalista joogatiili on tehty?

Tiilet on usein tehty kovasta vaahtomuovista tai korkista, jotta ne olisivat kevyitä ja hieman joustavia. Niissä on myös hyvä pito hikisenäkin.

Millainen joogatiili kannattaa ostaa?

Joogatiili vaahtomuovista

  • Vaahtomuovista tehty joogatiili on samaan aikaan sekä käytössä mukava että kevyt. Se antaa hyvää tukea ja on erityisen mukava alaselän alla tukena käytettäessä. Lisäksi monet vaahtomuoviset joogatiilet ovat hyvännäköisiä ja valmistettu 50-prosenttisesti kierrätysmuovista.

Joogatiili bambusta

  • Bambusta valmistetun joogatiilen etu on ekologisuus, mutta samalla tiili tukee hyvin ja pitää muotonsa pitkään. Bambutiili on myös kaunis katsella.

Joogatiili korkista

  • Myös korkkinen joogatiili on ympäristöystävällinen valinta. Tiilen luonnollinen rakenne tekee siitä kevyen mutta samalla erittäin tiiviin. Tiilen pinta on pitävä, ja tiili säilyttää muotonsa pitkään.

LUE MYÖS: Näin valitset itsellesi sopivan joogamaton

Vaahtomuovinen joogatiili

JOOGATIILI Suurin osa vaahtomuovisista joogatiilistä on tehty 50-prosenttisesti kierrätysmuovista.

© iStock

Miten iso joogatiili on?

Joogatiili on usein tehty kovasta vaahtomuovista tai korkista, jotta tiili olisi kevyt ja hieman joustava. Niissä on myös hyvä pito hikisenäkin.

Erimittaisten sivujen ansiosta tiiltä kääntämällä saa itselleen erikorkuisen tuen. Kokeile, mikä on sinulle paras korkeus eri asennoissa.

Kuinka monta tiiltä tarvitsen?

Voi olla fiksua hankkia kaksi joogatiiltä, sillä joissakin harjoitteissa saattaa tarvita tukea useammalle kehonosalle, esimerkiksi molempien polvien alle tai molempiin käsiin.

Tiilet voi myös pinota, jotta pääsee joissain asennoissa kaksinverroin korkeammalle tai syvemmälle.

LUE MYÖS: Opas joogavälineiden valintaan

Joogatiilellä tehtäviä harjoitteita

Harjoite 1: Puolisilta

Asetu selinmakuulle käsivarret vartalon vierellä, käännä kämmenet alaspäin ja koukista polvet.

Aseta joogatiili lappeelleen reisien väliin ja pidä se paikallaan jännittämällä reisien ja keskivartalon lihaksia. Jännitä pakarat ja nosta lantio ylös niin, että yläselkä tukeutuu alustaan.

Pidä keho suorassa linjassa hartioista polviin. Käsivarret pysyvät alustassa. Pidä asento niin pitkään kuin pystyt ja laske sitten lantio rauhallisesti alas.

Joogatiili – harjoite 1: Puolisilta

Harjoite 2: Kala (polvet koukussa)

Istu alustalle polvet koukussa, aseta joogatiili pystyyn selkäsi taakse ja nojaudu sen päälle niin, että tiili asettuu suunnilleen keskelle selkää.

Anna niskan ja selän kaartua taakse ja laske käsivarret vartalon sivuille kämmenet ylöspäin. Levitä polvet alas sivuille ja paina jalkapohjat yhteen. Vedä kantapäät mahdollisimman lähelle nivusia.

Pysy asennossa ainakin muutama minuutti. Nouse asennosta varovaisesti käyttäen käsiä tukena.

Joogatiili – harjoite 2: Kala (polvet koukussa)

Harjoite 3: Kolmio

Seiso leveässä haara-asennossa tiili oikeassa kädessä. Käännä oikea jalka sivulle ja pidä vasen eteenpäin.

Nosta käsivarret suorina sivuille ja jännitä vatsalihaksia. Pidä jalat paikoillaan ja käsivarret suorina ja taivuta ylävartaloa alas oikean kyljen puoleen sulavalla liikeellä, niin pitkälle, että tiili tulee alustaan.

Ota tukea tiilestä, avaa rintaa ja käännä katse ylös. Pidä asento 4–6 hengityksen ajan. Toista vasemmalle.

Joogatiili – harjoite 3: Kolmio