Jooga: Näin valitset sopivat joogavälineet

Joogassa oikeanlaiset ja itselle sopivat välineet ovat avainasemassa. Mutta millainen joogamatto tai -tiili tulisi hankkia? Oppaamme auttaa valitsemaan oikeat välineet.

Nainen joogaa joogavälineiden kera

JOOGAVÄLINEET Oikeiden välineiden valitseminen joogaan voi olla haastavaa varsinkin vasta-alkajalle. Oppaamme auttaa suunnistamaan välinehyllyllä.

© iStock

Millaiset joogavälineet ovat tarpeen joogatunnilla tai kotona joogatessa?

Joogan hyviin puoliin kuuluu se, että sen harrastaminen ei edellytä kalliiden välinehankintojen tekemistä.

Joitakin välineitä on kuitenkin hyvä olla, sillä tietyt välineet tekevät joogaamisesta mukavampaa, koska ne auttavat rentoutumaan ja tekemään asanat oikein.

Jos joogaat ohjatuilla joogatunneilla, välineet saa yleensä lainaksi paikan päältä. Voi kuitenkin olla hyvä hankkia omat joogavälineet, niin ei tarvitse käyttää muiden jäljiltä hikisiä joogamattoja ja -pyyhkeitä. Omia välineitä voi tietysti hyödyntää myös kotona joogatessa.

Alla esittelemme 8 erilaista joogavälinettä.

Joogavälineet – joogamatto

Joogamatto on yksi joogatunnin tärkeimmistä välineistä. Matto eristää lattian kylmyyttä ja estää liukastumiset joogatessa.

Maton valintaan vaikuttavat myös joogaharjoitukset: mitä kuumempi joogassa tulee, sitä paremmin maton tulee suojata liukastumista vastaan. Esimerkiksi hatha-joogassa ei todennäköisesti hikoile niin paljon kuin dynaamisessa astanga-joogassa.

Kun etsii sopivaa joogamattoa, kannattaa tarkistaa, pysyykö se paikallaan lattialla tukevasti. Maton liukuminen tai rypistyminen harjoituksen aikana voi olla todella häiritsevää ja jopa vaarallista.

Matto-ostoksilla kannattaa käyttää myös nenäänsä. Jumppamatot saattavat haiskahtaa todella voimakkaasti muovilta, mikä voi olla ikävää hengitysharjoitusten aikana.

Maton paksuuden valinta riippuu yksilöllistä eroista. Selkävaivoista kärsivät ja ne, joista on hankalaa istua kovalla lattialla, valitsevat mielellään paksumman maton.

Oman joogamaton hankinta kannattaa, koska silloin voi valita juuri itselleen sopivan. Jooga- tai kuntosaleilta voi lainata maton, mutta hygieenisempää on käyttää omaa mattoa.

Joogamattoa kuljetetaan yleensä joko kokoon taiteltuna tai rullattuna. Taiteltava joogamatto vie rullaa vähemmän tilaa, joten se mahtuu paremmin treenikassiin.

Joogamaton hankinta voi kannattaa myös, vaikka ei varsinaista joogaa harrastaisikaan. Mattoa voi nimittäin käyttää myös lihaskuntotreeniin, venyttelyyn tai pilatekseen.

Lue myös: TESTISSÄ joogamatot: Näin valitset itsellesi sopivan maton

Joogavälineet - joogamatto
© iStock

Joogavälineet – joogatiili

Joogatiiltä käytetään lyhentämään matkaa lattiaan esimerkiksi asanassa, jossa pitää kuorottaa seisaaltaan kohti lattiaa.

Joogatiili voikin olla tarpeellinen väline erityisesti vasta-alkajille, kun keho ei ole vielä tottunut joogassa vaadittaviin asentoihin ja liikkeisiin.

Joogatiili voi olla valmistettu joko muovista, korkista tai bambusta. Joogatiilet ovat yleensä kauniisti muotoiltuja esineitä, joten niitä voi hyvin pitää kotona esillä, jolloin välinettä tulee kenties myös käytettyä useammin.

LUE MYÖS: Joogatiili on hyvä apu joogaajalle

Joogavälineet - joogatiili
© iStock

Joogavälineet – joogasukat

Joogassa kontaktin alustaan on tärkeää olla pitävä ja hyvä. Koska ohjaajan täytyy nähdä ohjattavien jalkojen asennot korjatakseen mahdollisia virheasentoja, joogassa ei käytetä kenkiä.

Siksi monien varpaita palelee, joten liukumattomat sukat ovat hyvä hankinta. Sukat pitävät lämpimänä ja ohjaaja näkee silti jalkojen asennot.

Liukuesteet sukissa antavat varmuutta ja turvallisuutta. Sukkien tulee olla niin sanotut varvassukat, jotta varpaitakin voi liikutella vapaasti.

Joogavälineet – joogavyö

Joogavyö auttaa pitämään asennon hyvänä ja venytyksen aktiivisena koko harjoitteen ajan.

Vyötä käytetään apuna, jos kädet eivät ylety. Vyö voidaan esimerkiksi kietaista jalkaterän ympärille ja saada siten aikaan oikea asento ja venytys. Hyvän vyön tulee olla joustamaton ja jämäkkä. Nailonvöitä kannattaa välttää, sillä ne luistavat helposti.

Joogavyön tulee olla noin 2 metriä pitkä, jotta se on riittävän pitkä kaikkiin asanoihin.

Joogavälineet - joogavyö
© iStock

Joogavälineet – joogapeitto

Joogapeittoa voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin tunnin aikana.

Peittoa voi käyttää lisäpehmusteena joogamaton päällä tai tunnin lopussa tehtävien meditaatioharjoitusten aikana lämpimänä pysymiseen.

Lisäksi peiton voi taitella kokoon ja laittaa pepun alle tai rullalle ja tueksi niskan alle.

Joogapeitto ei saa olla liian paksu ja lämmin. Mikä tahansa materiaali käy, kunhan peitto pitää sopivan lämpimänä eikä kutita, sillä kutina, kuumuus ja vilu voivat häiritä harjoitusta.

Joogavälineet – villamatto

Villasta tai puuvillasta kudottua mattoa käytetään meditoinnin ja rentoutuksen aikana. Se eristää lattiasta hohkaavaa kylmyyttä ja auttaa pitämään kehon lämpimänä.

Joogavälineet – joogapyyhe

Joogapyyhettä käytetään joogamaton päällä. Se suojaa joogamattoa ja tekee alustasta pitävän myös hikiselle joogaajalle.

Joogapyyhkeen avulla vältät siis matolla liukastelun ja pysyt vakaasti paikallasi myös vaativissa asanoissa. Pitävä alusta auttaa tekemään asanat oikein.

Joogapyyhe kannattaa hankkia erityisesti hot joogaan, hathajoogaan ja muihin joogatyyppeihin, joissa siirrytään virtaavasti asanasta toiseen ja joissa tulee hiki.

Jos käytät joogatunnilla lainamattoa, maton päälle on hyvä laittaa oma joogapyyhe, jolloin lainamaton käyttö on hygieenisempää.

Joogavälineet – joogapaita

Joogapaita auttaa pysymään lämpimänä esimerkiksi meditoinnin ja rentoutusharjoitusten aikana. Joogapaidan tulee olla päällä mukava ja pehmeä.

Hupullinen paita on hyvä valinta vilukissalle, sillä se suojaa niskaa vedolta.