9 hyvää syytä joogata

Katso täältä 9 hyötyä joogasta. Jooga vahvistaa lihaksia, edistää ruuansulatusta ja parantaa unta sekä edistää elimistön ja kehon tasapainoa monin tavoin – katso täältä, miten.

Joogan hyödyt

JOOGASTA ON MONENLAISTA HYÖTYÄ Jooga lisää kehon joustavuutta, mikä on yksi tärkeimpiä syitä harrastaa joogaa. Muitakin syitä löytyy.

© Jacob Helbig

Joogan sanotaan tekevän ihmeitä keholle ja mielelle – ja se tosiaan pitää paikkansa.

Jooga luo kehon ja mielen välille tasapainoa. Joogafilosofian mukaan joogaharjoitteet ja hengitysharjoitukset edistävät kehon ja mielen yhteyttä.

Kuulostaako hämärältä? Täältä saat 9 selkeää syytä joogata.

1 Jooga vahvistaa koko kehoa


Monissa liikuntamuodoissa keskitytään puskemaan kehoa intensiivisiin suorituksiin ja puristamaan irti kaikki voima. Joogassa lähtökohta on aivan toinen: tärkeintä on kehon ja mielen yhteistyö, eikä ole mitään maaliviivaa, joka täytyy ylittää tai ennätystä, joka pitäisi rikkoa. Ratkaisevaa on se, miltä itsestä tuntuu ja mihin oma keho tänään pystyy. Se ei toki tarkoita, ettei säännöllisellä joogaharjoituksella voisi kehittää lihasvoimaa merkittävästikin.

Valtaosa asanoista sisältää voimaa kehittäviä elementtejä, joihin voi lisätä haastetta tai helpottaa niitä riippuen siitä, mikä tuntuu hyvältä kehossa. Joissakin harjoitteista lihakset pääsevät kunnolla töihin, ja kehon voimat haastetaan oman tason äärirajoille, ja asennossa pysyminen edellyttää todellista tahdonvoimaa.

Yhteistä kaikille harjoitteille on, että niissä kannatellaan silti vain oman kehon painoa ja tehdään töitä painovoimaa vastaan, jolloin lihasten ylirasittumisen riski on pieni. Tämän ansiosta jooga on lempeän mutta tehoas liikuntamuoto.

LUE MYÖS: Mikä joogan laji sopii sinulle?

2 Jooga parantaa liikkuvuutta


Onko vaikeaa ylettää imuroimaan sohvan takaa, aiheuttaako auton penkiltä nouseminen ähinää ja puhinaa, tai onko kyykkyyn laskeutuminen sula mahdottomuus?

Vaikka keho olisi päässyt kangistumaan, ei ole syytä huoleen, sillä asiaan voi vaikuttaa säännöllisellä joogalla.

Moni luulee, että aloittaakseen joogan pitää olla valmiiksi notkea. Notkeus ei kuitenkaan ole joogaamisen edellytys vaan lopputulos. Säännöllinen jooga parantaa kehon liikkuvuutta ajan myötä kuin itsestään.

Voisi jopa sanoa, että mitä kankeampi on, sitä enemmän joogavenytyksistä on hyötyä. Ei ole tärkeää, kuinka syvälle asennossa pääsee tai kuinka pitkään siinä jaksaa olla. Ratkaisevaa on, että venytyksen huomaa, sillä heti kun se tuntuu, sillä on vaikutusta.

Sen lisäksi, että keho muuttuu notkeammaksi, kun sitä vie säännöllisesti asentoihin, joihin ei muuten arjessa päätyisi, joogavenytykset myös auttavat lievittämään lihasjännityksiä ja vauhdittamaan verenkiertoa.

Jos tahtoo parantaa kehonsa liikkuvuttaa, kannattaa pitää mielessä, että kaikkein vaikeimmilta tuntuvia asanoja keho luultavasti tarvitsee eniten. Jos sinun on esimerkiksi vaikeaa istua risti-istunnassa lonkkien kireyden vuoksi, kokeile istua risti-istunnassa muutama minuutti joka ilta – vaikka sohvalla tyyny takamuksen alla ja selkänojaan nojaten.

LUE MYÖS: Näin valitset sopivat joogavälineet

Nainen tekee nukkuva kyyhky -joogaharjoitetta

JOOGAHARJOITE NUKKUVA KYYHKY Nukkuva kyyhky on hyvä esimerkki asanasta, joka edellyttää liikkuvuutta ja parantaa sitä.

© Jacob Helbig

3 Parempi ryhti


Jooga aktivoi keskivartalon syviä lihaksia. Joogan vahvistamat vatsa- ja selkälihakset auttavat parantamaan ryhtiä, jolloin kehon kannattelu tuntuu helpommalta ja olemuksesta tulee ryhdikkäämpi.

Harjoitteet ja venytykset lievittävät myös selän ja niskan kireyksiä, joten esimerkiksi päivän kiireiden aikana korviin nousseet hartiat rentoutuvat ja laskeutuvat joogan myötä takaisin paikoilleen.

4 Jooga parantaa fyysistä tasapainoa


Hyvä tasapaino syntyy saumattomasta yhteistyöstä aistien, aivojen ja niiden lihasten välillä, jotka auttavat kehoa pysymään vakaana ja reagoimaan nopeasti painopisteen muutoksiin.

Kun tasapaino on hyvä, voi esimerkiksi pysyä pystyssä, kun bussi lähtee äkillisesti liikkeelle, eikä nilkka nuljahda epätasaisessa maastossa kävellessä. Sen lisäksi, että hyvää tasapainoa tarvitaan arjen liikkumisessa, se myös auttaa oikaisemaan ryhtiä, tukemaan selän hallintaa sekä edistämään suorituskykyä ja ehkäisemään loukkaantumisia.

Asanat, jotka laittavat tasapainon niin kovalle koetukselle, että pystyssä pysymiseen on todella panostettava, kehittävät samalla myös keskittymiskykyä. Iän myötä tasapaino yleensä heikkenee, mutta tätä voi onneksi ehkäistä harjoittamalla tasapainoaan esimerkiksi juuri joogalla.

Osa asanoista tähtää nimenomaan tasapainon kehittämiseen, kun taas toisissa tasapainoharjoittelu on lisäetu, mutta ei itsetarkoitus.

5 Jooga lievittää stressin tunnetta


Stressaavina aikoina voi olla vaikeaa muistaa huomioida itseään, ja tällöin jooga on oiva työkalu. Se nimittäin ohjaa tietoisuutta kehoon ja siihen, mitä kehossa tapahtuu ja mitä se voi.

Joogaan luomassa rauhallisessa ja pysähtynessä tilassa pystyy myös paremmin kuuntelemaan omaa itseään. Kun huomio kääntyy sisäänpäin, on helpompi havaita, mitä mielessä liikkuu, ja tietoisuuteen voi nousta asioita, joita ei olisi muuten havainnut ja jotka ovat tarpeellisia myönteisten muutosten aikaan saamiseksi.

Kun on stressaantunut, keho jännittyy. Joogaharjoitteet voivat lievittää lihasjännityksiä ja auttaa rentoumaan. Lisäksi huomion keskittäminen hengitykseen auttaa tasapainottamaan elimistöä ja aktivoimaan parasympaattista hermostoa – eli sitä osaa hermostosta, joka laskee valmiustilaa kehossa ja helpottaa rentoutumista.

Jooga ei luonnollisesti kuitenkaan poista stressin juurisyitä, vaan ne täytyy tunnistaa ja ratkaista jollain muulla tavalla, tarvittaessa esimerkiksi terapiassa.

Tekemällä joogasta osan omaa arkeaan voi kuitenkin ehkäistä ja lievittää stressaantunutta oloa tuntuvasti.

6 Jooga voi auttaa nukahtamaan


Unettomuus on valitettavan yleistä, ja syitä siihen on useita. Yksi niistä on se, että moni ei tiedä, kuinka rauhoittua pitkän päivän jälkeen, toipua sen lukuisista ärsykkeistä ja valmistella keho ja mieli nukkumaanmenoa varten.

Jooga ja meditaatio eivät ole toki ihmelääke uniongelmiin, mutta joogan harjoittaminen säännöllisesti ja pitkäaikaisesti vaikuttaa myönteisesti unirytmiin. Rauhoittavia ja rentouttavia asanoita on lukuisia, ja etenkin eteentaivutukset ja hengitysharjoitteet ovat hyviä tyynnyttämään hermostoa ja mieltä.

Jos sinun on vaikea rauhoittaa päässä pyörivää ajatusrallia iltaisin ennen nukkumaanmenoa, kannattaa kokeilla nukahtamista edistäviä joogaharjoitteita, sillä ne auttavat rauhoittumaan ennen yöunia.

Jos uni ei silti tule, voit asettua sängyssä mukavasti savasanaan: asetu selällesi, kädet hieman erillään vartalosta, kämmenet ylöspäin käännettynä, jalat suorina ja jalkaterät hieman sivuille osoittaen. Yritä palauttaa mieleen, miltä kehossa tuntuu joogaamisen jälkeen. Kuvittele, että lihaksesi ovat väsyneitä, koko keho painuu raskaana alustaan – ja kuinka hyvältä tuntuu vain maata paikallaan muutama minuutti.

Hengitä muutaman kerran syvään sisään vatsanpohjaan asti ja sitten hitaasti ulos.

Makaa vain paikallasi ja keskity hengittämiseen ja lihasten rentouttamiseen, niin saat luultavasti pian unen päästä kiinni.

Nainen tekee onnellinen vauva -joogaharjoitetta

ONNELLINEN VAUVA -JOOGAHARJOITE Jos jooga on uutta, muutos energiatasossa – sekä fyysisessä että henkisessä – on tyypillisesti yksi ensimmäisistä hyödyistä, jotka tuore joogi voi huomata.

© Jacob Helbig

7 Tehokkaampi ruuansulatus


Tietyt joogan lajit voivat tehostaa ruuansulatusta. Aivan samoin kuin kireät hartiat hyötyvät hieronnasta, myös suolisto hyötyy liikunnasta, joka saa suolen sisällön liikkeelle.

Ruuansulatuselimistön hyvinvointiin vaikuttavat sekä liikkuminen että hengitystekniikka. Esimerkiksi kävellessä tai juostessa selkäranka liikkuu aktiivisten vatsa- ja selkälihasten tukemana. Vatsan, selän ja selkärangan yhtäaikainen liike tekee hyvää suoliston toiminnalle. Jooga saa aikaan samanlaisen vaikutuksen, ja kun keskityt samalla myös hengittämään syvään, vaikutus tehostuu.

8 Jooga antaa vireyttä


Väsymys ja vireyden uute voivat uuvuttaa olon varsinkin kiireisinä ja stressaavina aikoina, kun ajatukset kiertävät kehää ja kuormitus vie paljon henkistä kaistaa.

Jooga voi toimia taukona hälyn ja huoliajatusten keskellä, kun huomio ohjataan pois ajatuksista ja suunnataan omaan kehoon ja hengitykseen.

Kun olet läsnä kehossasi, huomaat, että energiasi palautuu hiljalleen.

9 Jooga auttaa keskittymään


Asanoiden ohjeiden seuraaminen vaatii keskittymistä, ja kaikissa niistä myös ohjataan suuntaamaan tietoisuutta hengitykseen. Kun huomio kiinnitetään sisään- ja uloshengitykseen ja ajatellaan vain niitä, mieli saa mahdollisuuden päästää irti muista ajatuksista, rauhoittua ja tyyntyä.

Asanoihin kuuluvat erilaiset venytykset edistävät omalta osaltaan rentoutumista avaamalla kireitä ja jännittyneitä lihaksia.

Henkisen stressin ja fyysisten lihasjännitysten hellittäminen luovat paremmat edellytykset saada ajatukset järjestykseen. Kun ajatukset eivät enää laukkaa tai kierrä kehää, on enemmän tilaa ajatella selkeästi. Henkisesti vakaammasta ja rennommasta olosta käsin on myös helpompi ottaa vastaan uutta informaatiota.

LUE MYÖS: Joogatiili on hyvä apu joogaajalle