Kauden kasvikset ja hedelmät joulukuussa

Vuoden viimeisenä kuukautena mennään kohti joulua ja talven syliä. On punakaalin ja 23 muun suomalaisen hedelmän ja vihanneksen aika.

Kauden kasvikset joulukuussa

JOULUKUUN KASVIKSIA – ovat muun muassa sikuri ja monet kaalit ja paljon muuta. Lue niistä lisää ja inspiroidu käyttämään niitä herkullisissa ja terveellisissä resepteissä.

© iStock

Joulukuu on monille talven kohokohta. Silloin ripustetaan jouluvalot pihalle ja parvekkeelle, siivotaan ja koristellaan kotia ja vietetään aikaa perheen kanssa pelien, perinteiden ja hyvän ruoan parissa.

Lue myös: Kauden kasvikset ja hedelmät -juliste

Joulukuussa popsitaan tavallista enemmän suklaata ja muita jouluherkkuja, mutta monissa kodeissa myös runsaskuituisten ja runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävien hedelmien, pähkinöiden, taatelien ja viikunoiden kulutus kasvaa.

Tankkaa talvisalaatteja

Alla on muun muassa terveellisten talvisalaattien reseptejä. Ne ovat hyvää vastapainoa joulunajan usein raskaille ruoille, ja vatsa ja ruoansulatus kiittävät.

Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa suosia kauden kotimaisia hedelmiä ja vihanneksia

Nyt kaupoissa on tarjolla suomalaisia kaaleja, kuten valkokaalia, mutta myös myös monia muita hyvää tekeviä kauden kasviksia.

Luettelo joulukuun kasviksista ja hedelmistä:

1 Lehtiselleri


Sellerin omaleimainen maku ei ole kaikkien mieleen, mutta se sisältää erittäin vähän kaloreita, vain 23 kcal sadassa grammassa.

Jos pidät lehtisellerin mausta, voit napostella sitä sellaisenaan, dipata sitä terveellisen rahkadippiin tai salsaan tai vaikka täyttää sen varren uran esimerkiksi maapähkinävoilla tai sinihomejuustokreemillä.

Sekä juhlaan että arkeen

Lehtiselleriä ei ehkä tule heti yhdistetyksi jouluun, mutta itse asiassa se on olennainen osa klassista waldorfinsalaattia, joka kuuluu monen joulupöytään.

Vihreät varret sopivat kuitenkin myös arkiruokiin, erityisesti italialaiseen keittiöön. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää klassiseen minestronekeittoon tai spagettikastikkeeseen.

KATSO RESEPTI:

2 Raitajuuri


Jos rakastat kauniita ja värikkäitä kasviksia, nappaa ostoskoriisi raitajuuria, jotka näyttävät melkein karkilta.

Raitajuurta voi käyttää samaan tapaan kuin punajuurta, esimerkiksi marinoimalla siitä herkullisen ja kauniin lisukkeen, joka sopii vaikka arkisen voileivän päälle ja tietenkin myös juhlavaan joulupöytään.

Kauniit raidat tulevat kuitenkin parhaiten esiin raakana. Leikkaa raitajuuri ohuiksi viipaleiksi ja käytä salaatteihin, esimerkiksi herkulliseen kulhoon katkarapujen, spelttihelmien, suippokaalin ja marinoidun punasipulin seuraksi.

KATSO RESEPTI:

3 Suippokaali


Suippokaali on keräkaalin suipon muotoinen muunnos. Maultaan se on mieto, ja sitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.

Lue myös: Top 3 – terveellisimmät vihannekset

Lämpimissä ruoissa suippokaalille riittää nopea kypsennys, jolloin myös sen ravintoaineet säilyvät parhaiten. Käytä sitä wokkiruokiin tai höyrytä tai paista kevyesti.

Suippokaali sopii miedon makunsa vuoksi erinomaisesti myös salaatteihin ja esimerkiksi kulhoruokaan lohen, porkkanan, salaatin ja chili-inkiväärikastikkeen kanssa.

KATSO RESEPTI:

4 Myskikurpitsa


Joulukuussa kurpitsojen sesonki alkaa olla lopuillaan. Kurpitsat – sekä myski- että hokkaidokurpitsat – voi soseuttaa, paahtaa, keittää, paistaa tai säilöä.

Melko neutraalia makua voi piristää esimerkiksi timjamilla, valkosipulilla, chilillä, cayennepippurilla, salvialla tai rosmariinilla.

Kurpitsakeitto on ykkönen, mutta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi kurpitsalasagnea.

Jos olet kutsunut vierata glögille, tarjoa sen seuraksi siirapilla, pähkinöillä ja suklaalla kruunattuja rapeita kurpitsavohveleita. Nam!

Illalliseksi vieraat voivat nauttia lisää kurpitsaa, esimerkiksi broileripyöryköitä pastan ja myskikurpitsakastikkeen kera. Ruoan voi valmistaa etukäteen ja panna jääkaappiin odottamaan, ja sitten tarvitsee vain keittää pasta ja lämmittää kastike.

KATSO RESEPTI:

5 Lehtikaali


Jos jokin vihannes terästää immuunijärjestelmää talvella, se on lehtikaali. Sen ryppyiset, vihreät lehdet pursuavat vitamiineja ja ravintokuitua, jotka vahvistavat suoliston hyviä bakteereja ja siten immuunijärjestelmääsi.

Jos käytät lehtikaalia raakana, sekoita paloiteltujen lehtien joukkoon hieman oliiviöljyä ja hiero käsissä, niin karkeat lehdet pehmenevät.

Käytä lehtikaalia herkulliseen keittoon tai lisää reilu kourallinen smoothieen. Kylmänä joulukuun iltana maistuu myös maukas kasvispasta, johon tulee lehtikaalia, kesäkurpitsaa ja valkoisia papuja.

Ja vaikka joulupöytään sopii rapea omena-avokado-lehtikaalisalaatti. Superhyvää!

KATSO RESEPTI:

6 Porkkana


Porkkanoita voi popsia kautta vuoden. Ne ovat loistava terveellinen välipala, ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa.

Joulukuussa mieltä ja kehoa lämmittää mausteinen porkkanakeitto. Porkkanaraaste on aina hyvä perinteinen lisuke, mutta kokeile myös lämmintä porkkana-kvinoasalaattia, jonka tarjoilemme herkullisten broileripyöryköiden kanssa.

KATSO RESEPTI:

7 Hokkaidokurpitsa


Joulukuussa myskikurpitsan lisäksi on vielä hokkaidokurpitsan aika.

Näitä kahta kurpitsalajiketta voi käyttää samoissa ruoissa, ja etenkin kurpitsakeitto yksi talven suosikeista.

Kurpitsan voi myös paahtaa uunissa. Poista siemenet, viipaloi kurpitsa, ripottele päälle mausteita, esimerkiksi chiliä, ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

Käytä viipaleita lihan ja kalan lisukkeena tai salaatissa, esimerkiksi ihanassa buddhabowlissa, johon tulee lehtikaalia, avokadoa, kikherneitä, granaattiomenan siemeniä ja fetajuustoa.

KATSO RESEPTI:

8 Valkokaali eli keräkaali


Joulukuussa yleensä rahaa palaa, joten välillä kuluja voi tasoittaa esimerkiksi syömällä vähän edullisemmin. Valkokaali ei paljon maksa ja siitä voi valmistaa vaikka mitä.

Käytä sitä salaatteihin tai tee lihatonta kaalimuhennosta. Tai kokeile ihanaa arkiruokaa, johon tulee kaalia, porkkanaa ja naudanjauhelihaa.

KATSO RESEPTI:

9 Maa-artisokka


Maa-artisokat eivät ehkä näytä kovin houkuttelevilta, ja kyllä, niiden kuoriminen voi olla vähän vaivalloista. Mutta maku on sen arvoinen. Anna siis maa-artisokalle mahdollisuus talvikuukausina, jolloin sitä on vielä saatavana.

Valmista siitä samettista maa-artisokkakeittoa, ja ripottele päälle vaikka kotitekoisia maa-artisokkasipseja.

Pienistä mukuloista voi myös valmistaa perunoiden kanssa pehmeää muusia, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

KATSO RESEPTI:

10 Punasikuri


Punasikuri eli punasalaatti on maultaan hieman katkera. Se sopii hyvin salaattiin muiden salaattien seuraksi, mutta sitä voi myös hyvin kypsentää pannulla tai uunissa.

Halkaise salaatti pituussuunnassa, sivele oliiviöljyllä tai voisulalla ja paista pannulla 5–10 minuuttia tai uunissa noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle rouhittuja pähkinöitä ja persiljaa. Yksinkertaista ja hyvää.

Pienistä punasikurinlehdistä saa myös loistavia pieniä, syötäviä tarjoiluastioita alkupaloille tai alkuruoille, kuten tässä katkarapucocktailille.

KATSO RESEPTI:

11 Kiinankaali


Jos muistat vielä 1980-luvun, muistat varmasti myös kiinankaalin. Tuolloin tätä mietoa, pitkänomaista ja halpaa salaattikaalia oli AINA salaattibuffeteissa.

Kiinankaali on edelleen olemassa ja voi hyvin ja sitä viljellään myös Suomessa. Jos ajatus kiinankaalisalaatista ei – vieläkään – innosta, anna kiinankaalille mahdollisuus wokeissa. Siinä sen leveät, valkoiset ja ihanan rapeat lehdet ovat todella omiaan.

Jos olet innostunut hapattamisesta, kiinankaali sopii siihenkin hyvin. Kokeile esimerkiksi korealaista kimchiä, johon tulee tässä versiossa kiinankaalin lisäksi japaninretikkaa, retiisiä ja kevätsipulia. Se tekee hyvää suolistobakteereille ja siten immuunijärjestelmällesi.

KATSO RESEPTI:

12 Juuriselleri


Ulkonäkö ei ole tärkein – juureksissakaan. Juuriselleri ei välttämättä ole mikään kaunotar, mutta sen maku on aivan omaa luokkaansa.

Kaloreita siinä ei ole juuri nimeksikään – siinä on alle puolet perunan kaloreista – ja sitä voi käyttää myös perunan tapaan. Valmista esimerkiksi herkullisia selleriranskalaisia tai selleri-perunamuusia.

Käytä sitä myös bolognesekastikkeeseen tai herkulliseen lasagneen.

KATSO RESEPTI:

13 Sipuli (keltasipuli)


Sipuli on ehkä hieman aliarvostettu vihannes, mutta silti niitä on useimmilla aina kaapissa. Luultavasti siksi, että sipuli säilyy pitkään, on monikäyttöinen ja maistuu hyvältä sekä raakana että kypsennettynä.

Sipuli jää kuitenkin usein sivurooliin, mutta suosittelemme, että annat sipulille kerrankin pääroolin herkullisessa, ranskalaisesta klassikosta insipiraatiota saaneessa sipulikeitossa. Bon appetit!

KATSO RESEPTI:

14 Mustakaali


Mustakaali eli palmukaali muistuttaa ulkonäöltään ja koostumukseltaan lehtikaalia. Sitä voi myös käyttää samaan tapaan esimerkiksi hienonnettuna salaatteihin ja wokkeihin tai talvisiin keittoihin.

Kun valmistat mustakaalia, poista sitkeät lehtiruodit ja leikkaa sitten lehdet ohuiksi suikaleiksi. Myös varret voi käyttää esimerkiksi keittoihin tai wokkeihin pieneksi kuutioituna.

KATSO RESEPTI:

15 Palsternakka


Jos kasvatat itse palsternakkaa, tiesitkö, että sitä voi korjata joskus vielä jopa joulukuussa, jos syksy on ollut leuto ja kuiva?

Sen voi myös korjata vasta keväällä maan sulettua, jolloin sen maku on makeimmillaan. Mutta hankitpa palsternakkasi mistä ja miten hyvänsä, voit käyttää sitä kuutioituna keittoihin ja patoihin makua antamaan, soseuttaa tai vaikka paistaa viipaleina.

KATSO RESEPTI:

16 Juuripersilja


Jos pidät persiljasta, pidät varmaan myös juuripersiljasta. Siinä on hieno maku, ja se sopii erinomaisesti paistettavaksi uunissa muiden juuresten kanssa.

Käytä juuripersiljaa myös kuutioituna keitoissa tai paista raa’at kuutiot pannulla lihan ja kalan lisukkeeksi. Se sopii myös mainiosti patoihin ja haudutettuihin ruokiin, kuten ranskalaiseen klassikkoon, burgundinpataan.

KATSO RESEPTI:

17 Purjosipuli


Se on puhdistettava huolellisesti, mutta sen pitkän ja hoikan varren voi käyttää kokonaan.

Purjoa voi käyttää raakana salaatteihin, ja se antaa makua keittoihin, minkä vuoksi se on erityisen suosittu talvella. Se on myös varsin herkullinen piirakoissa, ja purjo ja kala on todella hyvä yhdistelmä.

Suuri suosikkimme on herkullinen peruna-purjososekeitto. Kehotamme kokeilemaan myös uuniruokaa, jossa purjo pääsee samaan vuokaan lohen, suippokaalin ja mascarponejuuston kanssa. Ai että on hyvää!

KATSO RESEPTI:

18 Päärynä


Nyt voi vielä saada kotimaista päärynää, joten osta, jos näet. Syö päärynät sellaisenaan tai kuutioi kaurapuuron tai rahkan joukkoon.

Päärynät sopivat myös salaattiin esimerkiksi kalan kanssa. Yksi suosikeistamme on salaatti, jossa on mm. kaalia, edamamepapuja, päärynää, saksanpähkinöitä ja dijonvinegretteä.

KATSO RESEPTI:

19 Ruusukaali


Ruusukaalin maku ja tuoksu voi olla hieman karvas, mutta pienet vihreät kerät sisältävät roppakaupalla terveellisiä ravintoaineita.

Uunissa kypsennettäessä maku pehmenee, ja esimerkiksi höyrytetyt tai paahdetut ruusukaalit voi tarjota myös kylmänä lisukkeena sinappimarinadissa marinoituna.

Paista ruusukaalit nopeasti pannulla tilkassa oliviiöljyä, tai valmista uunissa helppo ja nopea talvinen ruoka, jossa ruusukaali saa seurakseen broileria, juureksia, punasipulia ja spelttihelmiä.

KATSO RESEPTI:

20 Punajuuri


Vinkki: Käytä käsineitä käsitellessäsi tätä pirteää juuresta. Punajuuret värjäävät kätesi punaiseksi, mutta toisaalta ne sisältävät runsaasti vatsaa täyttäviä kuituja.

Punajuurista syntyy ihana keitto, ja kokeile myös esimerkiksi punajuurifalafeleja!

KATSO RESEPTI:

21 Punakaali


Punakaalia voi kypsentää hauduttamalla, keittämällä tai paistamalla. Haudutettu punakaali on jo klassikko monissa joulupöydissä.

Punakaalia voi kuitenkin syödä myös raakana, esimerkiksi suikaloituna salaatissa. Myös punakaalisalaatti sopii mainosti joulupöytään perinteisten tuhtien jouluruokien keventäjäksi.

Seuraava värikäs salaatti on yksi suosikeistamme.

KATSO RESEPTI:

22 Punasipuli


Punasipuli on kauniin värinen ja maukas, ja sen etuihin kuuluu myös pitkä säilyvyys. Parhaiten se säilyy kuivassa, pimeässä ja viileässä, mieluiten muualla kuin jääkaapin vihanneslaatikossa.

Raakana punasipuli antaa väriä ja pirteyttä mihin tahansa salaattiin.

Uunissa punasipulin maku muuttuu makeammaksi, ja marinoitu punasipuli on monipuolinen lisuke monille ruoille.

KATSO RESEPTI:

23 Savoijinkaali


Ihan liian harva käyttää tai edes tuntee tätä maukasta ja todella kaunista kaalia.

Suikaloitu savoijinkaali eli kurttukaali sopii esimerkiksi salaatteihin ja wokkeihin, ja sen suuria kauniita lehtiä voi käyttää myös wrapeina. Kokeile esimerkiksi falafelwrapejä, kääri kaalin lehtiin kalaa ja paista uunissa tai valmista savoijinkaalista sienillä ja pähkinöillä täytettyjä kasviskääryleitä.

KATSO RESEPTI:

24 Omena


Omenat ovat hyvä terveellinen välipala, esimerkiksi yhdessä pähkinöiden kanssa, mutta ne sopivat myös erinomaisesti salaatteihin ja lämpimiin ruokiin.

Omena kruunaa kaalisalaatin, esimerkiksi tässä lehtikaalisalaatissa.

Omena ja curry on myös erinomainen yhdistelmä, joten kokeile omenoita vaikkapa broilericurryssä. Omena sopii myös joulupöydän currysillileipään.

Omenajälkiruoat ovat talven klassikkoja, esimerkkinä kaurahiutaleita ja manteleita sisältävä omenahyve.

Ja joulukuun glögikautena on välillä hyvä valita alkoholiton vaihtoehto, joka syntyy käden käänteessä omenamehusta. Kippis – ja oikein hyvää joulua!

KATSO RESEPTI:

Tuoreita yrttejä ympäri vuoden

Useimpia tuoreyrttejä on saatavana nykyään ympäri vuoden. Jos ei tule heti käytettyä koko nippua, yrttejä voi myös pakastaa ja kuivattaa.

Onko peruna unohtunut luettelosta?

Peruna on jätetty pois listalta tarkoituksella. Vaikka peruna on eittämättä terveellistä ruokaa, emme laske sitä tässä vihannekseksi.

Toki peruna on kasvis, mutta ravitsemuksellisesti se luokitellaan hiilihydraatin lähteeksi, kuten riisi ja pasta, koska perunat sisältävät enemmän tärkkelystä ja vähemmän bioaktiivisia aineita kuin muut kasvikset.

Perunat eivät siis kuulu ravitsemussuositusten vähintään puolen kilon päivittäiseen hedelmä- ja kasvisannokseen.

Myöskään sienet eivät ole erikseen listalla, eivätkä siemenet ja pähkinät, joita ei ole sisällytetty kasvis- ja hedelmäsuositukseen vaan joille on oma suositus noin 20–30 grammaa päivässä.