Näin vältät klementiinien torjunta-ainejäämät

Suosittu talvinen hedelmä voi sisältää torjunta-ainejäämiä. Mutta voit helposti minimoida niiden saannin.

Klementiinejä verkkopussissa

PUNAINEN VERKKOPUSSI klementiineineen on klassikko, joka löytyy lähes joka ruokakaupasta talvikautena.

© iStock

Nuuh ja aah. Klementiinin kuorimisesta nousee ihana, vastustamattoman houkutteleva tuoksu.

Mutta nautinto saattaa hiipua, kun tiedät, että klementiineissä voi olla torjunta-ainejäämiä.

Torjunta-aineita käytetään muun muassa rikkakasvien torjuntaan ja viljelysten suojaamiseen tuholaisilta ja sienitaudeilta.

Lue myös: Viikon ruokalista ilman ultraprosessoituja elintarvikkeita

Onneksi suurin osa torjunta-ainejäämistä on kuoressa, jota ei syödä, mutta niitä voi myös tunkeutua hedelmälihaan.

98 % sisälsi torjunta-ainejäämiä

Tuontihedelmistä ja -vihanneksista otetaan EU-maissa vuosittain satunnaisia torjunta-aineita koskevia näytteitä.

Lue myös: Näin vältät haitallisia kemikaaleja arjessa

Tanskalaisviranomaiset tutkivat vuonna 2024 tavallista 57 klementiini-/mandariininäytettä ja löysivät niistä 56:sta torjunta-ainejäämiä. Se vastaa 98:aa prosenttia näytteistä.

Sen sijaan tutkituista luomuklementiineistä/-mandariineista ei löytynyt torjunta-ainejäämiä.

Jos haluat varmasti välttää torjunta-ainejäämiä, kannattaa siis valita luomua.

Jos kuitenkin ostat tavallisia klementiinejä, voit myös tehdä jotakin minimoidaksesi torjunta-ainejäämien saannin.

Voit huuhdella hedelmät huolellisesti (tämä koskee myös luomutuotteita, sillä vesi poistaa myös bakteereja ja likaa) ja pestä kädet kuorimisen jälkeen.

Ruokavirasto kehottaa pesemään sekä suomalaiset että tuontikasvikset ennen käyttöä, jotta niiden pinnalla oleva pöly ja muu mahdollinen lika huuhtoutuu pois.

Lue myös: Saako torjunta-ainejäämät pois hedelmistä ja kasviksista huuhtelemalla?

Koska monet torjunta-ainejäämät ovat kuoressa, osa niistä päätyy väistämättä sormiin.

LÄHTEITÄ: DTU Fødevareinstituttet ja Ruokavirasto