Kauden kasvikset ja hedelmät tammikuussa

Tammikuussakin on tarjolla kotimaisia kasviksia, joista saa paljon kuitua ja kylläisyyttä. Saat myös reseptivinkit, joissa kauden raaka-aineita hyödynnetään.

Tammikuun kauden kasviksia

TAMMIKUUN KASVIKSIA – Lehtikaali, juuriselleri ja ruusukaali ovat osa runsaskuituisista kauden kasviksista tammikuussa. Hyödynnä reseptit ja vinkit niiden käytöstä.

© iStock

Joulun jälkeen tammikuu voi tuntua hieman raskaalta ajalta. Joulun tunnelma on jo takanapäin, ja ulkona on pimeää ja kylmää. Mutta kyllä siitä selvitään.

Sytytä kynttilä, laita lempimusiikkiasi soimaan, pue villasukat jalkaan ja mene keittiöön valmistamaan herkullista, höyryävää ruokaa.

Lue myös: Mitähän sitä tänään söisi? Katso viikon ruokalistalta

Lämmin ruoka auttaa tylsän tammikuun läpi, ja onneksi vielä on tarjolla kauden kasviksia pannuihin ja patoihin pantavaksi.

Kylläisyyttä kerrakseen

Tähän vuodenaikaan tarjolla on tuhtia ja täyttäviä raaka-aineita, kuten juureksia, kaalia, purjoa ja sipulia. Mikä sopii hyvin, sillä nyt lautaselle tarvitaankin hieman enemmän kuin kevyttä kesäsalaattia.

Kaipaamme ruokaa, joka lämmittää, täyttää ja ravitsee. Joten tervetuloa pataruoat, höyryävät keitot, pehmeät juuressoseet ja mehukkaat kaalisalaatit

Lue myös: Kauden kasvikset ja hedelmät -juliste

Luettelo tammikuun kasviksista ja hedelmistä:

1 Raitajuuri


Jos rakastat kauniita ja värikkäitä kasviksia, nappaa ostoskoriisi raitajuuria, jotka näyttävät melkein karkilta.

Raitajuurta voi käyttää samaan tapaan kuin punajuurta, esimerkiksi marinoimalla siitä herkullisen ja kauniin lisukkeen, joka sopii vaikka voileivän päälle.

Kauniit raidat tulevat kuitenkin parhaiten esiin raakana. Leikkaa raitajuuri ohuiksi viipaleiksi ja käytä salaatteihin, esimerkiksi herkulliseen kulhoon katkarapujen, spelttihelmien, suippokaalin ja marinoidun punasipulin seuraksi.

KATSO RESEPTI:

2 Lehtikaali


Jos jokin vihannes terästää immuunijärjestelmää talvella, se on lehtikaali. Sen ryppyiset, vihreät lehdet pursuavat vitamiineja ja ravintokuitua, jotka vahvistavat suoliston hyviä bakteereja ja siten immuunijärjestelmääsi.

Jos käytät lehtikaalia raakana, sekoita paloiteltujen lehtien joukkoon hieman oliiviöljyä ja hiero käsissä, niin karkeat lehdet pehmenevät.

Käytä lehtikaalia herkulliseen keittoon, rapeaan lehtikaalisalaattiin tai lisää reilu kourallinen smoothieen. Tai hemmottele itseäsi kylmänä talvi-iltana maukkaalla pastalla.

KATSO RESEPTI:

3 Porkkana


Porkkanoita voi popsia kautta vuoden. Ne ovat loistava terveellinen välipala, ja niitä on helppo käyttää ruoanlaitossa.

Tammikuussa maistuu mausteinen porkkanakeitto, joka lämmittää mieltä ja kehoa. Porkkanaraaste on aina hyvä perinteinen lisuke, mutta kokeile myös lämmintä porkkana-kvinoasalaattia, jonka tarjoilemme herkullisten broileripyöryköiden kanssa.

KATSO RESEPTI:

4 Valkokaali eli keräkaali


Jos talous on vähän tiukalla tammikuussa, muista valkokaali. Siitä saa todella rahoilleen vastinetta.

Käytä sitä salaatteihin tai tee lihatonta kaalimuhennosta. Tai kokeile mehevää arkiruokaa, johon tulee kaalia, porkkanaa ja naudanjauhelihaa.

KATSO RESEPTI:

5 Valkosipuli


Lämmin keitto on ihanaa kylmänä talvipäivänä – varsinkin, jos siinä on paljon mausteita, jotka nostavat hien otsalle. Valkosipuli antaa runsaasti makua, ja lisäksi sillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Valkosipuli maistuu herkulliselta tomaattikeitossa ja maustaa keiton kaverina tarjotun pannuleivän, ja mausteinen thaikeitto vie kielen mennessään ja mielen lomaan ja aurinkoon.

KATSO RESEPTI:

6 Maa-artisokka


Maa-artisokat eivät ehkä näytä kovin houkuttelevilta, ja kyllä, niiden kuoriminen voi olla vähän vaivalloista. Mutta maku on sen arvoinen. Anna siis maa-artisokalle mahdollisuus talvikuukausina.

Tee niistä samettista maa-artisokkakeittoa, ja ripottele päälle vaikka kotitekoisia maa-artisokkasipseja. Pienistä mukuloista voi myös valmistaa perunoiden kanssa pehmeää muusia, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan.

KATSO RESEPTI:

7 Suippokaali


Suippokaali on keräkaalin suipon muotoinen muunnos. Maultaan se on mieto, ja sitä voi syödä sekä raakana että kypsennettynä.

Lämpimissä ruoissa suippokaalille riittää nopea kypsennys, jolloin myös sen ravintoaineet säilyvät parhaiten. Käytä sitä wokkiruokiin tai höyrytä tai paista kevyesti.

Suippokaali sopii miedon makunsa vuoksi erinomaisesti myös salaatteihin ja kulhoihin, esimerkiksi lohen, porkkanan, salaatin ja chili-inkiväärikastikkeen kanssa.

KATSO RESEPTI:

8 Juuriselleri


Ulkonäkö ei ole tärkein – juureksissakaan. Juuriselleri ei välttämättä ole mikään kaunotar, mutta sen maku on aivan omaa luokkaansa.

Jos haluat pudottaa muutaman kilon joulun jälkeen, voit huoletta syödä juuriselleriä ja valmistaa siitä vaikka herkullisia selleriranskalaisia. Kaloreita juurisellerissä ei ole juuri nimeksikään, siinä on alle puolet perunan kaloreista.

Selleri antaa lisämakua myös perunamuusiin ja sopii erinomaisesti bolognesekastikkeeseen tai herkulliseen lasagneen.

KATSO RESEPTI:

9 Sipuli (keltasipuli)


Sipuli on ehkä hieman aliarvostettu vihannes, mutta silti niitä on useimmilla aina kaapissa. Luultavasti siksi, että sipuli säilyy pitkään, on monikäyttöinen ja maistuu hyvältä sekä raakana että kypsennettynä.

Sipuli jää kuitenkin usein sivurooliin, mutta suosittelemme, että annat sipulille kerrankin pääroolin herkullisessa, ranskalaisesta klassikosta insipiraatiota saaneessa sipulikeitossa. Bon appetit!

KATSO RESEPTI:

10 Mustakaali


Mustakaali eli palmukaali muistuttaa ulkonäöltään ja koostumukseltaan lehtikaalia. Sitä voi myös käyttää samaan tapaan esimerkiksi hienonnettuna salaatteihin ja wokkeihin tai talvisiin keittoihin.

Kun valmistat mustakaalia, poista sitkeät lehtiruodit ja leikkaa sitten lehdet ohuiksi suikaleiksi. Myös varret voi käyttää esimerkiksi keittoihin tai wokkeihin pieneksi kuutioituna.

KATSO RESEPTI:

11 Palsternakka


Jos kasvatat itse palsternakkaa, tiesitkö että sen voi myös korjata vasta keväällä maan sulettua, jolloin sen maku on makeimmillaan?

Mutta jo talteen keräämäsi tai ostamasi palsternakat voit käyttää kuutioituna keittoihin ja patoihin makua antamaan, paistaa viipaleina tai soseuttaa.

KATSO RESEPTI:

12 Piparjuuri


Piparjuurta kutsutaan joskus pohjolan chiliksi, eikä syyttä. Piparjuuri saa nenän vuotamaan ja kyyneleet silmiin, joten jos pidät voimakkaista mausteista, kuten inkivääristä ja chilistä, myös piparjuuri kuuluu sinun keittiöösi.

Etenkin talvella on mukavaa syödä ruokaa, joka lämmittää päästä varpaisiin, joten käytä kirpeää juurta ahkerasti keitoissa ja kastikkeissa tai voileivän päällä, joko raastettuna tai piparjuurikreeminä.

Piparjuuri sopii hyvin yhteen punajuuren kanssa. Kokeile vaikka herkullista punajuurikeittoa.

KATSO RESEPTI:

13 Juuripersilja


Jos pidät persiljasta, pidät varmaan myös juuripersiljasta. Siinä on hieno maku, ja se sopii erinomaisesti paistettavaksi uunissa muiden juuresten kanssa.

Käytä juuripersiljaa myös kuutioituna keitoissa tai paista raa’at kuutiot pannulla lihan ja kalan lisukkeeksi. Se sopii myös mainiosti patoihin ja haudutettuihin ruokiin, kuten ranskalaiseen klassikkoon, burgundinpataan.

KATSO RESEPTI:

14 Purjosipuli


Se on puhdistettava huolellisesti, mutta sen pitkän ja hoikan varren voi käyttää kokonaan

Purjo sopii hyvin keittoihin makua antamaan, minkä vuoksi se on erityisen suosittu talvella. Se on myös varsin herkullinen piirakoissa, ja purjo ja kala on todella hyvä yhdistelmä.

Suuri suosikkimme on herkullinen peruna-purjososekeitto. Kehotamme kokeilemaan myös uuniruokaa, jossa purjo pääsee samaan vuokaan lohen, suippokaalin ja mascarponejuuston kanssa. Ai että on hyvää!

KATSO RESEPTI:

15 Ruusukaali


Ruusukaalin maku ja tuoksu voi olla hieman karvas, mutta pienet vihreät kerät sisältävät roppakaupalla terveellisiä ravintoaineita.

Uunissa kypsennettäessä maku pehmenee, ja esimerkiksi höyrytetyt tai paahdetut ruusukaalit voi tarjota myös kylmänä lisukkeena sinappimarinadissa marinoituna.

Paista ruusukaalit nopeasti pannulla tilkassa oliviiöljyä, tai valmista uunissa helppo ja nopea talvinen ruoka, jossa ruusukaali saa seurakseen broileria, juureksia, punasipulia ja spelttihelmiä.

KATSO RESEPTI:

16 Punajuuri


Vinkki: Käytä käsineitä käsitellessäsi tätä pirteää juuresta. Punajuuret värjäävät kätesi punaiseksi, mutta toisaalta ne sisältävät runsaasti vatsaa täyttäviä kuituja.

Punajuurista syntyy ihana keitto, ja kokeile myös esimerkiksi punajuurifalafeleja!

KATSO RESEPTI:

17 Punakaali


Punakaalia voi kypsentää hauduttamalla, keittämällä tai paistamalla. Haudutettu punakaali on jo klassikko.

Punakaalia voi kuitenkin syödä myös raakana, esimerkiksi suikaloituna salaateissa. Seuraava värikäs salaatti on yksi suosikeistamme.

KATSO RESEPTI:

18 Punasipuli


Punasipuli on kauniin värinen ja maukas, ja sen etuihin kuuluu myös pitkä säilyvyys. Parhaiten se säilyy kuivassa, pimeässä ja viileässä, mieluiten muualla kuin jääkaapin vihanneslaatikossa.

Raakana punasipuli antaa väriä ja pirteyttä mihin tahansa salaattiin, esimerkiksi klassiseen tomaattisalaattiin.

Uunissa punasipulin maku muuttuu makeammaksi, ja marinoitu punasipuli on monipuolinen lisuke monille ruoille.

KATSO RESEPTI:

19 Savoijinkaali


Ihan liian harva käyttää tai edes tuntee tätä maukasta ja todella kaunista kaalia.

Suikaloitu savoijinkaali eli kurttukaali sopii esimerkiksi salaatteihin ja wokkeihin, ja sen suuria kauniita lehtiä voi käyttää myös wrapeina. Kokeile esimerkiksi falafelwrapejä, kääri kaalin lehtiin kalaa ja paista uunissa tai valmista savoijinkaalista sienillä ja pähkinöillä täytettyjä kasviskääryleitä.

KATSO RESEPTI:

20 Omena


Omenat ovat ainoita ”tuoreita” kotimaisia hedelmiä, joita on saatavana vielä tammikuussa joten niitä kannattaa ostaa niin naposteltavaksi kuin ruoanlaittoon.

Omena kruunaa kaalisalaatin, esimerkiksi tässä lehtikaalisalaatissa.

Omena ja curry on myös erinomainen yhdistelmä, joten kokeile omenaa vaikka currysillileipään tai broilericurryyn.

Eikä pidä unohtaa jälkiruokia, esimerkiksi ihanaa omenahyvettä.

KATSO RESEPTI:

Tuoreita yrttejä ympäri vuoden

Useimpia tuoreyrttejä on saatavana nykyään ympäri vuoden. Jos ei tule heti käytettyä koko nippua, yrttejä voi myös pakastaa ja kuivattaa.

Onko peruna unohtunut luettelosta?

Peruna on jätetty pois listalta tarkoituksella. Vaikka peruna on eittämättä terveellistä ruokaa, emme laske sitä tässä vihannekseksi.

Toki peruna on kasvis, mutta ravitsemuksellisesti se luokitellaan hiilihydraatin lähteeksi, kuten riisi ja pasta, koska perunat sisältävät enemmän tärkkelystä ja vähemmän bioaktiivisia aineita kuin muut kasvikset.

Perunat eivät siis kuulu ravitsemussuositusten vähintään puolen kilon päivittäiseen hedelmä- ja kasvisannokseen.

Myöskään sienet eivät ole erikseen listalla, eivätkä siemenet ja pähkinät, joita ei ole sisällytetty kasvis- ja hedelmäsuositukseen vaan joille on oma suositus noin 20–30 grammaa päivässä.