Kauden kasvikset ja hedelmät helmikuussa
Sydäntalvella monet superterveelliset ja maukkaat luonnon antimet ovat parhaimmillaan. Katso, mitä kannattaa lastata ostoskoriin juuri nyt, jos haluat käyttää kotimaisia raaka-aineita.
Sydäntalvella monet superterveelliset ja maukkaat luonnon antimet ovat parhaimmillaan. Katso, mitä kannattaa lastata ostoskoriin juuri nyt, jos haluat käyttää kotimaisia raaka-aineita.
Vuoden kylmin aika sijoittuu Suomessa tammikuun lopun ja helmikuun puolivälin paikkeille. Keskilämpötila on tällöin koko maassa pakkasen puolella tai vähintään nollassa.
Raikkaat pakkaspäivät kutsuvat ulkoilemaan, ja kylmänä vuodenaikana maistuvat helpot ja herkulliset lämpimät ruoat. Kauden raaka-aineista, kuten kaalista ja juureksista saa terveellistä ja maukasta ruokaa ja vieläpä varsin edullisesti.
Lue myös: Kaipaatko vinkkejä arjen aterioille? Katso viikon ruokalista täältä
Juurekset ja kaalit sopivat erinomaisesti uuni- ja pataruokiin sekä ruokaisiin salaatteihin. Kokosimme niihin runsaasti vinkkejä alle.
Lue myös: Katso juliste kauden kasviksista
Jos talvi alkaa jo kyllästyttää, lohdun sanana voi muistuttaa, että helmikuu on myös vuoden lyhyin kuukausi.
Puna-valkoraidallinen raitajuuri tuo mieleen Marianne- tai polkakarkit, ja se tarjoaakin monien ravintoaineiden lisäksi myös iloa silmälle.
Raitajuurta voi käyttää sukulaisensa punajuuren tapaan, esimerkiksi pikkelöitynä tai uunissa paahdettuna.
Kauniit raidat ovat erottuvat parhaiten kypsentämättömänä. Leikkaa raitajuuri erittäin ohuiksi viipaleiksi ja käytä salaatteihin tai esimerkiksi herkulliseen, täyttävään kulhoruokaamme, johon tulee lisäksi katkarapuja, ohraa, kaalia ja marinoitua punasipulia.
KATSO RESEPTI:
Eräs talven tähtikasviksia, joka ilahduttaa makuhermojen lisäksi immuunijärjestelmää, on syvän vihreä lehtikaali. Sen kiharaiset lehdet sisältävät runsaasti vitamiineja ja kuitua, jotka vahvistavat suolistobakteereita ja siten myös immuunipuolustusta.
Jos käytät lehtikaalia raakana, lisää lehtiin hieman oliiviöljyä leikkaamisen jälkeen, jolloin karkeat lehdet menevät hieman helpommin alas.
Lehtikaalista valmistat esimerkiksi herkullista keittoa tai rapsakkaa salaattia. Kokeile sitä myös smoothiessa – lisää kourallinen muiden ainesten sekaan. Kylmänä talvipäivänä maistuu myös maukas ja helppo kasvispasta.
KATSO RESEPTI:
Porkkanat maistuvat ympäri vuoden. Ne käyvät sellaisenaan vaikkapa välipalaksi ja dippailuun ja sopivat varsin monipuolisesti ruoanvalmistukseen – myöskään esimerkiksi porkkanakakkua unohtamatta.
Helmikuisena pakkaspäivänä mausteinen porkkanakeitto lämmittää niin mieltä kuin vatsaa. Porkkanaraaste on lisukkeiden ikiklassikko, mutta kokeile myös lämmintä porkkana-kvinoasalaattia, joka sopii erinomaisesti broileripyöryköiden kaveriksi.
KATSO RESEPTI:
Jos kukkaronnyörejä on tarpeen kiristää alkuvuodesta, valkokaali on erinomainen valinta, joka tarjoaa tuhdisti vastinetta joka eurolle.
Käytä valkokaalia salaatteihin tai kokeile esimerkiksi helppoa kaalimuhennosta. Suosittelemme myös tätä maukasta koko perheen arkiruokaa, johon tulee jauhelihaa, valkokaalia ja porkkanoita.
KATSO RESEPTI:
Lämmin keitto on ihanaa kylmänä talvipäivänä – varsinkin, jos siinä on käytetty muhkeasti mausteita. Valkosipuli sopii erinomaisesti tuomaan makua hyvin monenlaisiin ruokiin, ja bonuksena se auttaa myös torjumaan tulehdusta.
Valkosipuli sopii esimerkiksi herkulliseen tomaattikeittoon ja itse tehtyyn pannuleipään, mutta testaa myös tätä hottia herkkua, joka vie makumatkalle Thaimaan aurinkoon.
KATSO RESEPTI:
Maa-artisokka ei ehkä hurmaa ulkonäöllään, ja sen kuoriminenkin on hieman vaivalloista. Mutta maku – ooh la la – se on vertaansa vailla. Anna siis maa-artisokalle mahdollisuus näin talvella, jolloin se on parhaimmillaan.
Kokeile herkullista maa-artisokkakeittoa, ja ripottele päälle maa-artisokkasipsejä. Voit käyttää maukkaita mukuloita myös samettisessa peruna-maa-artisokkasoseessa, kuten tässä reseptissä, jossa se täydentää mehevää pihviä.
KATSO RESEPTI:
Ulkonäkö ei ole tärkeintä – ei kasviksillekaan. Mukulaselleri eli juuriselleri ei todellakaan ole mikään kaunotar, mutta sen maku on aivan omaa luokkaansa.
Kevyt mukulaselleri sopii erinomaisesti myös laihduttajan lautaselle. Esimerkiksi herkulliset selleriranskalaiset sisältävät hyvin niukalti kaloreita – jopa alle puolet perunan kaloreista.
Mukulaselleri antaa myös makua perunasoseeseen ja sopii mainiosti myös bolognesekastikkeeseen. Pidämme myös hurjan paljon tästä herkullisesta broilerilasagnesta, johon juuriselleri tuo oman viehkon makulisänsä.
KATSO RESEPTI:
Sipuli on kenties hieman aliarvostettu kasvis mutta toisaalta monilla kotikeittiön vakiotavaraa. Sipuli säilyy pitkään, se on monikäyttöinen ja maistuu sekä raakana että kypsennettynä.
Sipuli on usein ruoanlaitossa sivuosassa, mutta suosittelemme, että annat sipulin kerrankin loistaa pääraaka-aineena – kokeile tätä herkullista, ranskalaishenkistä sipulikeittoa. Bon appetit!
KATSO RESEPTI:
Jos olet niin onnekas, että kasvatat itse [palsternakkaa],(https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/palsternakka) voit jättää osan maahan talven ajaksi.
Palsternakka nimittäin pärjää näin talven yli, ja pakkanen vain parantaa palsternakan makua ja tuo siihen lisää makeutta.
Kokeile palsternakkaa keitoissa ja pataruoissa, juuressoseessa tai uunissa kypsennettynä.
KATSO RESEPTI:
Piparjuurta voisi kutsua Pohjolan chiliksi. Se saa nenän vuotamaan ja silmät kyyneliin, joten jos pidät voimakkaista mausteista, kuten inkivääristä ja chilistä, kannattaa ehdottomasti kokeilla myös piparjuurta.
Lämmittävät mausteet sopivat etenkin talvisiin ruokiin, joten kokeile valkoista juurta esimerkiksi keitoissa ja kastikkeissa tai voileivän päällä, joko sellaisenaan raastettuna tai täyteläisessä leivänpäällisessä.
KATSO RESEPTI:
Jos pidät persiljasta, kokeile talvella juuripersiljaa. Juuressa on hieno maku, ja se sopii erinomaisesti uunissa kypsennettäväksi muiden juuresten kanssa.
Kokeile juuripersiljaa myös keitoissa tai paista kuutioituna pannulla lihan ja kalan lisukkeeksi. Juuripersilja sopii hyvin myös uuni- ja pataruokiin, esimerkiksi ranskalaiseen burgundinpataan.
KATSO RESEPTI:
Se on puhdistettava huolellisesti eikä se sovi raakana syötäväksi, mutta tästä huolimatta tämä virtaviivainen kasvis ansaitsee vain kehuja.
Purjo sopii mainiosti tuomaan makua keittoihin sekä täytteeksi suolaisiin piirakoihin. Purjo ja kala ovat myös verraton yhdistelmä.
Herkullinen peruna-purjokeitto on aina maistuva klassikko. Suosittelemme lämpimästi myös tätä suosikkiamme, jossa purjo pääsee uunivuokaan yhdessä lohen, kaalin ja mascarponen kanssa. Lopputulos vie kielen mennessään!
KATSO RESEPTI:
Ruusukaali on hieman karvas sekä maultaan että tuoksultaan, mutta pienet suloiset kaalinpallukat sisältävät runsain mitoin terveellisiä ravintoaineita.
Uunissa kypsentäminen pehmentää makua, ja ruusukaali sopii hyvin myös hauduteltavaksi esimerkiksi kermakastikkeessa paistamisen jälkeen.
Ruusukaalit maistuvat sinällään – paista vain tilkassa voita tai oliiviöljyä ja mausta maun mukaan – mutta kokeile niitä myös tässä maukkaassa ja täyttävässä talviruoassa, johon tulee lisäksi kanaa, juureksia, punasipulia ja ohraa.
KATSO RESEPTI:
Vinkki: ennen kuin käsittelet tätä ihanaa juuresta, laita kumihanskat käteen. Punajuuret värjäävät sormet punaisiksi, mutta tämän voi antaa anteeksi, sillä ne sisältävät runsaasti täyttävää kuitua – mahtavasta mausta puhumattakaan.
Lue myös: Lisää kuitua ruokavalioon: 45 herkullista reseptiä
Perinteinen borssikeitto on aina hyvä valinta, ja siihen sopivat myös itämaiset makuvivahteet. Punajuuria voi käyttää myös raakana – esimerkiksi tässä talvisalaatissa, johon tulee lisäksi omenoita ja kolmea erilaista kaalia. Todellinen terveyspommi!
KATSO RESEPTI:
Punakaali lienee monille tutuin salaateista, mutta se maistuu herkulliselta myös haudutettuna.
Terveellinen punakaali on kuitenkin toki raakana kaunis, täyttävä ja rapea lisä terveellisiin talvisalaatteihin. Kokeile esimerkiksi tätä värikästä herkkua.
KATSO RESEPTI:
Kaunis väri ja runsas maku ovat punasipulin suurimmat edut, mutta lisäksi se säilyy verrattain pitkään, ainakin oikeissa olosuhteissa. Paras säilytyspaikka on kuiva, pimeä ja viileä paikka, mieluiten ei jääkaapin vihanneslokero.
Raakana punasipuli tuo väriä ja potkua mihin tahansa salaattiin.
Uunissa kypsennettynä maku muuttuu makeaksi. Kokeile myös marinointia – marinoitu punasipuli on herkullinen ja monipuolinen lisuke.
KATSO RESEPTI:
Savoijinkaali eli kurttukaali on jäänyt aivan suotta monien kollegoidensa varjoon, sillä se on varsin maukasta syötävää ja myös hyvin herttaisen näköinen kasvis.
Hienonnettua savoijinkaalia voi käyttää esimerkiksi salaatteihin ja vokkeihin. Suuret kauniit lehdet sopivat myös wrapeiksi. Kokeile myös savoijinkaalin lehtiä falafeltäytteellä tai kääri lehtien sisään kalaa ja paista uunissa – tai askartele aina niin herkullisia kaalikääryleitä, tällä kertaa sieni-pähkinätäytteellä.
KATSO RESEPTI:
Omenat ovat kasvismaailman moniottelijoita: ne maistuvat sinällään välipalana ja sopivat myös monipuolisesti niin salaatteihin, lämpimiin ruokiin kuin makeisiin herkkuihin ja leivonnaisiin.
Talvella etenkin kaalisalaatit ovat hyvä valinta – kokeile omenoita esimerkiksi lehtikaalisalaatissa.
Omenat sopivat myös hyvin curryn kaveriksi. Kokeile esimerkiksi sillileipiä kotitekoisen currysalaatin kanssa tai broilericurrya.
Omenat sopivat tietysti erinomaisesti myös talvisiin jälkiruokiin, esimerkiksi herkulliseen omena-kaurahyveeseen. Tuplanam!
KATSO RESEPTI: