Nämä stressin oireet kannattaa ottaa vakavasti
Onko sinulla vaikeuksia keskittyä tai eikö uni tule iltaisin? Tilapäinen stressi on yleensä harmitonta, mutta pitkittyneen stressin oireisiin kannattaa reagoida ennen kuin tilanne pahenee.
Onko sinulla vaikeuksia keskittyä tai eikö uni tule iltaisin? Tilapäinen stressi on yleensä harmitonta, mutta pitkittyneen stressin oireisiin kannattaa reagoida ennen kuin tilanne pahenee.
Tilapäinen stressi ei ole vaarallista vaan saattaa suorastaan parantaa suorituskykyä. Jos stressin oireet eivät kuitenkaan tunnu helpottavan, kannattaa tilanteeseen reagoida. Listasimme viisi oiretta, jotka saattavat kieliä siitä, että stressi on syvenemässä uupumukseksi tai masennukseksi.
Painaako stressi? Listasimme 5 tyypillistä stressioiretta, jotka kannattaa ottaa vakavasti.
Univaikeudet voivat ilmetä joko unettomuutena tai liiallisena nukkumisena, joka ei kuitenkaan virkistä oloa. Uupumuksesta voi kertoa myös jatkuva väsymys, johon uni tai tauot eivät enää tepsi.
Myös tavallisesti poikkeva ruokahalu voi kertoa stressin olevan pahenemassa: joko ruoka ei maistu enää entiseen tapaan tai pahimmillaan lainkaan, tai ruokahalu kasvaa selvästi, vaikka energian kulutus pysyy ennallaan.
Etenkin masennus voi oireilla myös fyysisinä kipuina, tyypillisesti esimerkiksi vatsa- ja pääkipuna. Stessi voi vaikuttaa myös suoliston toimintaan.
LUE MYÖS: Meditaatio vasta-alkajille – näin pääset alkuun
Pinnallinen ja nopea hengitys voi olla stressin ja ahdistuksen oire. Mieltä ja oloa voi koettaa rauhoittaa hengittämällä tietoisesti syvään aina vatsaan asti.
LUE MYÖS: Stressioireet – 30 oiretta, joita kannattaa tarkkailla
Pitkittynyt stressi ja uupumus saattaa aiheuttaa myös keskittymis- ja muistamisvaikeuksia, jolloin arkisetkin asiat voivat unohtua ja ongelmien ratkaisu tuntua vaikeammalta.
Huom! Jos epäilet uupumusta tai masennusta, kannattaa apua hakea mieluummin välittömästi kuin jäädä seuraamaan, paheneeko tilanne.