8 tapaa, joilla ystävät edistävät terveyttä

Itsestä huolehtiminen on kunkin omalla vastuulla. Silti ei ole pahitteeksi saada välillä ystävältä rakkaudellista tuuppausta oikeaan suuntaan. Inspiroidu näistä ihanista ystävänrakkauden esimerkeistä.

Kaksi ystävystä on yhdessä kävelyllä ja tukee siten toistensa terveellisempää elämäntapaa.

YSTÄVÄT Kun johokin tyhtyminen vaarti ryhdistäytymistä, on ystävien tuki kultaa kalliimpaa.

© iStock

Terveellinen ruoka, säännöllinen liikunta ja sisäinen rauha.

Jos tahtoo elää terveellisesti ja pitää elintapasairaudet loitolla, on lukemattomia asioita, joilla sitä voi edistää. Joskus motivaatio voi rakoilla, ja silloin tulee helposti luistaneeksi terveellisistä elämäntavoistaan.

Tällöin hyvä ystävä voi olla pelastus. Muistele, kuinka monta kertaa olet innostunut kokeilemaan jotain uutta, terveellistä ruokaohjetta, koska ystäväsi on pitänyt siitä.

Tai miten työkaverin elävä kuvaus treenistään tempasi sinut mukaansa mielikuvan tasolla – ja innosti myöhemmin kokeilemaan lajia itsekin.

Ystävien suositukset ovat parhaita! Varsinkin niiltä ihmisiltä, joita arvostaa eniten. Lisäbonus ystävien terveellisistä ideoista innostumisessa on, että se voi luoda tilaisuuksia hyville keskusteluille ja saada aikaan tunteen, että haluatte toisillenne parasta.

Kokosimme yhteen kahdeksan naisen ajatuksia siitä, miten heidän ystävänsä edistävät heidän terveyttään. Nämä ideat saa mielihyvin kopioida ja tuunata itselle ja ystäville sopiviksi.

8TAPAA, JOILLA YSTÄVYYS PARANTAA TERVEYTTÄ

Yhteiset lomasäästöt

“Olen tuntenut ystäväni siitä asti, kun olimme 7-vuotiaita lettipäitä. 20-vuotiaina sinkku- tyttöinä asuimme yhdessä ja kävimme yhteisillä lomamat- koilla. Sitten saimme lapsia ja saimme tyytyä satunnaisiin kahvilatreffeihin. Pari vuotta sitten hän ehdotti, että alkai- simme säästää rahaa niitä päiviä varten, kun meillä olisi taas enemmän aikaa ystäville. Hän avasi meille yhteisen säästötilin, jolle olemme siitä lähtien tallettaneet 40 euroa kuukaudessa. Luonnollisesti iloitsen siitä, että voimme joku päivä seikkailla yhdessä New Yorkissa tai Pariisissa, mutta olen vähintään yhtä iloinen siitä, että minulla on ystävä, joka näyttää olevansa valmis kirjaimellisesti sijoitta- maan ystävyyteemme”

Hanna, 50 vuotta

Viikottaiset kävelylenkit

”Minulla on ystävä, jonka kanssa käymme kävelyllä miltei joka viikko. Saamme puhuttua paljon paremmin, kun kävelemme. Olemme käyneet kävelyillä hyvinä ja huonoina aikoina ja läpi maailman mullistusten. Käymme tuulettumassa kirjaimellisesti ja henkisesti ja menemme lopuksi jomman kumman luo teelle.”

Emilia, 42 vuotta

Näyttävät peiliä

”Parasta vanhimmissa ystävissäni on, että he eivät turhaan myötäile minua. Kun valitan miehen kanssa tul- leesta riidasta tai ongelmasta töissä, he eivät vain silitä pää- täni, vaan uskaltavat myös kysyä lisäkysymyksiä ja antaa minulle uusia näkökulmia asiaan, jonka ehkä näen puo- lueellisesti. Se tekee minusta paremman – ja siten myös terveemmän – ihmisen.”

Katri, 47 vuotta

Sanoo, mitä näkee

“”Minulla on ystävä, joka sanoo aina ääneen, kun teen liikaa töitä. Samoin sen, jos vaikutan hukanneeni itseni, näytän väsyneeltä tai leipääntyneeltä. Arvostan sitä suuresti, koska en kaiken keskellä välttämättä näe sitä itse.”

Anna, 48 vuotta

Aina aikaa kuunnella

“Minulla on ystävä, joka jaksaa aina kuunnella, kun minusta tuntuu, että kaikki kiehuu yli. Hän on tyynin ihminen, jonka olen tavannut. Täynnä kunnianhimoa, mutta silti varustettu verrattomalla kyvyllä olla ikinä stressaa- matta. Hän onnistuu aina rauhoittamaan minut ja muistuttamaan kaikesta siitä, minkä osaan ja mikä tosiasiassa toimii, kun minulla on vaikeuksia nähdä se. Se on arvokkaampaa kuin kaikki maailman meditaatiot, psykologit ja valmentajat yhdessä.”

Anne, 35 vuotta

Vievät mukanaan treenaamaan

”Ystäväni auttavat minua elämään terveellisemmin kutsumalla minut mukaan treeneihin ja juoksulenkeille. On paljon helpompaa moti- voitua liikkumaan, kun joku ottaa mukaan tai on itse se, joka ottaa muita mukaan.”

Linnea, 40 vuotta

Jakaa terveellisiä ruokaohjeita

“Ei ole kyse siitä, etten pitäisi kasvisruuasta, mutta minun on usein vaikea keksiä, miten kasviksia käyttäisin. Tässä kuvaan astuu ystäväni, sillä hän on asunut ulkomailla ja on oikea kävelevä ruokablogi. Hän osaa laittaa kaikkea hedelmäpohjaisista jälkiruuista herkullisiin kastikkeisiin, jotka piristävät koko ateriaa, ja jakaa minulle usein reseptejä somessa, mistä kiitän.”

Anette, 57 år

Lähtee mukaan kokeiluihin

“Rakastan kokeilla uusia asioita, mutta kertyneet vuodet voivat tehdä siitä hieman haastavaa. Onneksi minulla on ystävä, joka on yhtä innoissaan erilaisten vapaaajanvietteiden kokeilemisesta kuin minäkin. Tähän mennessä olemme muun muassa käyneet yhdessä neliötanssissa, soudussa ja opiskelemassa korkeakoulussa. Sääntömme on, ettei saa sanoa ei, jos toinen pyytää mukaan.”

Ulla, 68 år