7 syytä kävellä kaverin kanssa

Vaikkei ehkä luulisi, kävelylle lähteminen on paljon helpompaa silloin, jos tiedossa on kävelyseuraa. Kävelyllä on runsaasti terveyshyötyjä, mutta myös ystävyys voi kukoistaa kävelyn ansiosta, sillä kävellessä keskustelut ovat erilaisia kuin paikallaan istuessa.

Kaksi naista kävelyllä ulkona

KÄVELY TEKEE HYVÄÄ Kävelylle lähtö on kaverin kanssa helpompaa.

© iStock

1. Saat lähdettyä kävelylle – joka kerta

Ulkona on huono ilma. Lempisarja tulee tv:stä. Tiskit pitäisi tehdä. Joinain päivinä keksit lukemattomia tekosyitä sille, miksi tänään ei jaksa vetää lenkkareita jalkaan ja lähteä kävelylle. Mutta ovesta tulee lähdettyä helpommin, jos kaveri odottaa jo.

Keskinäinen sopimus siitä, että tekosyyn varjolla kävelylenkkiä ei saa jättää väliin, on vahva motivaattori. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kaverin kanssa juoksevat lähtevät usein lenkille pääasiassa sen vuoksi, etteivät halua perua jo sovittua lenkkiä.

2. Keskustelut syvenevät

Pariterapeutit ovat tienneet jo kauan, että kävellessä ihmisen on helpompi puhua vaikeista asioista kuin paikallaan silmätysten istuessa. Siksi yhteiset kävelylenkit ovat hyvä tapa päästä puhumaan myös syvällisemmistä asioista. Meidän on siis helpompi puhua syntyjä syviä silloin, kun kävelemme rinnakkain verrattuna siihen, että istumme vastatusten esimerkiksi kahvilan pöydässä. Raittiin ilman ja liikunnan lisäksi saat siis myös kevennettyä omaa mieltäsi, kun teet kävelylenkit kaverin kanssa.

3. Luovuus lisääntyy

Stanfordin yliopiston tutkijat kirjoittavat Journal of Experimental Psychology -lehdessä tutkimuksesta, jonka mukaan luova ajattelu tehostuu kävellessä istumiseen verrattuna.

Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin keksimään uusia käyttötapoja tavallisille esineille, kuten napeille. Kävi ilmi, että kävelijät keksivät enemmän uusia ajatuksia kuin istujat sekä kävelyn aikana että lenkin jälkeen. Sillä ei ollut väliä, kävelikö juoksumatolla vai ulkona.

Jos sinun pitää keksiä vaikkapa ohjelmanumero kaverin juhliin tai pohdit jotain muuta visaista pulmaa, yhteinen kävelylenkki voi saada aivot raksuttamaan.

4. Erot fyysisessä kunnossa eivät haittaa

Innostus voi saada harrastajan ylittämään itsensä ja pysymään myös parempikuntoisen kaverin vauhdissa, mutta esimerkiksi juoksussa tai pyöräilyssä intokaan ei kanna pitkälle, jos fyysisessä kunnossa on kovin suuri ero.

Kävelyssä se ei haittaa, että toinen on toista paremmassa kunnossa. Tämä johtuu siitä, että kävely ei vaadi kovin kummoista kestävyyskuntoa, joten sitä voi harrastaa lähes kuka vain. Siksi kaverin kanssa kävely on yhdessä juoksemista helpompaa.

5. Ystävyyssuhde vahvistuu

Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, joten joskus voi olla vaikea ahtaa arkipäiviin sekä treeni että kavereiden tapaaminen. Siksi kannattaa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja harrastaa liikuntaa ja erityisesti kävelyä yhdessä kaverin kanssa.

Toisin kuin kuntosalilla, kävellessä kaverin kanssa saa puhua rauhassa ilman ylimääräisiä kuuntelijoita. Muitakaan häiriötekijöitä ei ole, joten voitte jutella kerrankin kunnolla. Ja lisäksi säästyy rahaa, kun tapaatte kahvilan sijaan lenkkipolulla!

6. Kaveri tuo turvaa

Jos olet huolehtivaa tyyppiä etkä uskalla kävellä metsässä tai pimeällä kadulla yksin, kaveri tuo turvaa kävelylenkkeihin. Kaverin kanssa uskaltaudut varmasti ovesta ulos rauhallisin mielin.

Kaverin kanssa voi myös uskaltautua uusiin maisemiin. Voitte jättää tutut kulmat sikseen ja suunnata aivan uusille reiteille. KUNTO PLUSsan reittisuunnittelussa voitte etsiä uusia kävelyreittejä.

7. Kävely ei vaadi valmistautumista

Yhteinen juoksulenkki voi joskus tyssätä siihen, että toinen on syönyt ison aterian juuri ennen lähtöä, mutta kävelyssä tätä ongelmaa ei ole. Yhteinen kävelylenkki onnistuu siis vähemmälläkin suunnittelulla ja myös spontaanisti ilman aiempaa sopimista, jos kaveri asuu lähellä. Silloin voi vain soittaa tai laittaa viestin ja olla muutaman minuutin päästä jo ulkona kävelemässä. Tämä helpottaa ulos lähtöä esimerkiksi silloin, kun aurinko paistaa tai kun olet päässyt aikaisin töistä.

Tästä huolimatta kannattaa kuitenkin pyrkiä sopimaan lenkeistä ja niiden pituudesta kaverin kanssa etukäteen, niin molemmat tietävät mitä on tulossa. Toisinaan voi kuitenkin toimia spontaanisti.

Lue täältä, miten saat treenikaverin seurasta eniten irti