Tuleeko suurista elämäntapahtumista stressi?

Avioero, muutto ja työpaikan vaihto mainitaan usein, kun puhutaan elämän stressaavimmista asioista. Mutta aiheuttavatko suuret elämäntapahtumat stressiä? Me kysyimme stressitutkijalta.

Nainen ottaa vihkisormuksen sormesta.

TRIGGERI Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan avioero on yksi stressaavimmista asioista elämässä.

© iStock

Stressistä puhuttaessa tarkoitetaan usein nimenomaan työstressiä, vaikka tutkimusten mukaan eniten elämässä henkistä kuormitusta aiheuttavat muutokset ja menetykset henkilökohtaisessa elämässä.

Raskaimmin stressiä tuottavat tutkitusti avioliiton päättyminen, puolison kuolema tai oma tai perheenjäsenen vakava sairastuminen.

Yhdysvalloissa selvitettiin eri elämäntapahtumien stressaavuutta jo vuonna 1967, ja 5 000:n stressistä kärsivän yhdysvaltalaisten tutkimusvastausten perusteella koottiin 43 stressaavinta elämäntapahtumaa kattava SRRS-asteikko (Social Readjustment Rating Scale).

Kuolemantapaukset, aviosuhteen päättyminen ja sairastumiset olivat tuolloin asteikon kärkipäässä – ja myöhempien päivitysten perusteella ovat yhä edelleen.

Useiden tekijöiden summa

Stressitutkija Tanja Kirkegaardin mukaan asteikko sisältää tekijöitä, jotka mahdollisesti altistavat stressille, joka on usein monen eri asian yhteisvaikutusta.

Esimerkiksi järkytykset tai tunne oman elämänsä hallinnan menettämisestä voivat jokaisen kohdalla kummuta aivan erlaisista asioista omasta persoonasta ja elämäntilanteesta riippuen.

Työelämä ja yksityiselämä vaikuttavat toisiinsa puolin ja toisin.

Kriisi yksityiselämässä ei välttämättä vaikuta työhön mitenkään, mutta muutokset työssä, kuten poikkeuksellisen kova kiire, saattaa saada mitan täyttymään niin, että stressi näkyy kotiasioissa.

Lähde: Educational and Psychological Measurement (2000). Päivitetty versio alkuperäisestä vuoden 1967 SRRS-asteikosta (Holmes and Rahe Stress Scale)