Stressioireet, joita ei kannata sivuuttaa
Pidä silmällä näitä viittä oiretta!
Tilapäinen stressi ei vielä ole vahingollista, vaan voi jopa auttaa keskittymään tarpeen vaatiessa. Pitkittyvä stressi ei kuitenkaan ole kenelläkään hyväksi. Listasimme viisi stressioiretta, jotka kannattaa ottaa vakavasti - ne voivat kertoa siitä, että on korkea aika keventää kuormitusta.
Onko sinulla stressi? Testimme kertoo vastauksen
Stressin aikana elimistössä erittyy enemmän adrenaliinia, mikä tekee olon jännittyneeksi. Myös kortisolin eritys lisääntyy, mikä voi tuntua epämiellyttävänä ja vastentahtoisena olona. Yhdessä ne voivat aiheuttaa ärtymystä, levottomuutta sekä muisti- ja keskittymisvaikeuksia.
OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona
Stressaantuneena voi kuin huomaamatta tulla syöneeksi tavallista enemmän runsasrasvaisia, -sokerisia ja -suolaisia ruokia. Tämä voi johtaa painonnousuun ja aiheuttaa rasvan kertymistä etenkin vatsan seudulle.
Jatkuva päänsärky on klassinen stressin oire. Sen taustalla voi olla esimerkiksi kohonnut verenpaine tai niskan ja hartioiden lihasjännitykset.
LUE MYÖS: Stressioireet – 30 oiretta, joita kannattaa tarkkailla
Pitkään jatkuva stressi voi aiheuttaa vatsa- ja ruuansulatusvaivoja. Krampit tai ripuli voivat kertoa ärtyneestä suolistosta.
Lievitä stressin oireita ruokavaliolla - lue vinkit täältä.
Stressaantuneena voi olla vaikea rentoutua ja nukahtaa. Uni voi olla myös katkonaista, ja keskellä yötä herättyä voi uutta unta joutua odottelemaan pitkäänkin, jolloin olo on aamulla kaikkea muuta kuin virkeä.
Pitkittyneet univaikeudet kannattaa ottaa vakavasti ja hakea apua lääkäriltä. Taustalla voi olla stressin ohella myös jokin sairaus.
Listasimme 10 yleisintä syytä univaikeuksiin - sekä ratkaisut niihin.