Stressiasiantuntijan 10 parasta neuvoa

Stressi kuormittaa sekä mieltä että kehoa. Vaikka stressistä on useimmiten mahdollista selvitä, pitkäaikaista henkistä rasitusta kannattaa koettaa ehkäistä ennalta. Pyysimme stressin hoitoon erikoistunutta asiantuntijaa kertomaan parhaat vinkkinsä, joiden avulla stressiä voi torjua.

Työterveyslaitoksen mukaan jopa neljännes suomalaisista kokee työstressiä. Koko Euroopassa keskitaso on noin 22 prosenttia.

© iStock

Stressiasiantuntijan 10 neuvoa stressin välttämiseen ja hallintaan

Ole realisti

Jos ahdat yhdelle päivälle liikaa sisältöä, koet pettymyksen, kun et ehdi toteuttaa kaikkea. Opettele tuntemaan ja hyväksymään omat rajasi, se auttaa elämän ja sitoumusten hallintaa.

Anna unelle tilaisuus

Liian vähäiseksi jääneet unet ja levon laiminlyönti ovat ­matkalippu stressin maailmaan. Latautuminen on tärkeää, koska ilman sitä väsyy ja työteho kärsii, jolloin tehtäviä jää helposti rästiin, ja pian on stressikierre valmis.

Muista hupsutella

Elämässä pitää olla myös hauskuutta. On toki tärkeää pestä pyykit ja hoitaa tiskit, mutta ehkä suursiivous voi odottaa myös seuraavaan päivään, jos luvassa on jotakin hauskaa juuri nyt. Joskus leppoisa lenkki voi olla parasta mielen hoitoa, toisinaan taas lukuhetki vetää pisimmän korren. Rutiineista irtautuminen vapauttaa mielen ja ehkäisee stressiä.

LUE MYÖS: Meditaatio vasta-alkajille – näin pääset alkuun

Älä vaadi itseltäsi liikaa

Kukaan ei voi olla maailman paras kaikessa – useimmiten riittää, että teemme sen, mihin kunakin hetkenä pystymme. Moni kuormittaa mieltään pyrkimällä täydellisyyteen, vaikka vähempikin elämässä riittää. Mieti, vaaditko liikaa itseltäsi – entä vaaditko liikaa myös muilta? Kukaan ei takuulla järkyty, vaikka laskisit rimaa hiukan.

Muista lepopäivät

Jos paiskit töitä viisi päivää viikossa ja täytät myös illat kokouksilla ja sovituilla menoilla, varaa oman jaksamisesi nimissä kaksi päivää myös ohjelmoimattomaan lepoon. Kokeile, miltä tuntuu kokonainen päivä ilman aikatauluja! Siihen voi aluksi olla vaikeaa tottua, mutta akkujen lataaminen kannattaa – huomaat sen viimeistään seuraavalla viikolla.

Tee testi ja selvitä, mikä on oma stressitasosi tällä hetkellä

Älä kanna turhia huolia

Moni meistä kantaa mukanaan isoja ja pieniä huolia, joista ainakin osan voisi karistaa pois harteiltaan. Huolestuminen ei useinkaan kanna hedelmää, joten kannattaa miettiä, ovatko omaa mieltä painavat huolet aina tarpeen tai auttavatko ne omaa tai toisten elämää. Jatkuva huolehtiminen ja pahimman mahdollisen skenaarion pohtiminen lisää stressiä, joten pieni henkilökohtainen huoli-inventaario voi olla paikallaan.

Varaa aikaa asioille, joilla on todella väliä

Käytätkö aikaasi ja energiaasi asioihin, jotka rasittavat sinua ja jotka voisi ainakin toisinaan huoletta jättää tekemättä? Sen sijaan, että teet aina sen, mitä toiset pyytävät tai mitä oletat toisten sinulta odottavan, mieti, mitä itse haluaisit tehdä. Joskus metsälenkki rentouttaa enemmän kuin kissanristiäiset!

Pyri elämään nykyhetkessä

On selvää, että myös huomisesta on huolehdittava, mutta jatkuva tulevaisuudessa eläminen syö elämäniloa. Jos nykyhetkeen keskittyminen tuntuu vaikealta, läsnäoloa voi harjoitella pysähtymällä hetkeksi, sulkemalla silmät ja keskittymällä vain hengitykseen sekä siihen, miltä oma keho juuri nyt tuntuu.

LUE MYÖS: Meditoinnin alkeet

10 minuutin huilaustauko

Jos mahdollista, pidä myös töissä säännöllisiä taukoja. Joskus tämä on kiireen tai sanellun työtahdin vuoksi vaikeaa, toisinaan työ nielaisee niin täysin mukaansa, että lepotauko unohtuu. Tauoton puurtaminen kuitenkin laskee työtehoa ja kuormittaa kehoa ja mieltä. Hoida mieltäsi – pidä tauko!

Älä kainostele

Jos stressi on jo iskenyt siinä määrin, että huomaat olevasi väsynyt ja ahdistunut, älä pelkää pyytää apua. Puhu tilanteesta luotetun ystävän kanssa ja ota asia tarvittaessa esiin myös työpaikkasi työhyvinvoinnista vastaavien henkilöiden kanssa. Jo tilanteesta puhuminen helpottaa oloa, ja ennen kaikkea voit saada myös konkreettista helpotusta kiireen ja stressin keskellä.

Lue, miten tunnistat eriasteisen stressin merkit

Lautasmalli
Kuvittele, että päiväsi olisi ruokalautasellinen. Jos ahdat sen liian täyteen, voit aterian jälkeen ­huonosti. Täytä siis lautanen vain tärkeimmillä asioilla. Jos valitset ­­ lisähoukutuksia elämän nouto­pöydästä, jätä jotakin muuta pois.

LUE MYÖS: Koettele voimiasi Wim Hof -menetelmällä