Mikä ero on stressillä ja masennuksella?

Tuleeko stressistä masennus? Vai tuleeko masennuksesta stressi? Stressi ja masennus ovat sukua toisilleen. Lue lisää yhteydestä täältä.

Stressaantunut ja masentunut nainen

MISTÄ TIETÄÄ, MIKÄ ON STRESSIÄ JA MIKÄ MASENNUSTA? Oletko stressaantunut? Varo, ettei se kehity masennukseksi!

© iStock

Sekä stressi että masennus ovat molemmat yleisiä ongelmia, ja niiden oireet ovat usein samoja. Uniongelmat, alakuloisuus, näköalattomuus ja aloitekyvyttömyys ovat tyypillisiä sekä stressaantuneena että masentuneena.

Stressin ja masennuksen ero

Vaikka stressi ja depressio ovat usein päällekkäisiä, ne ovat kuitenkin eri asioita. Stressi ei ole psyykkinen sairaus vaan liiallisen kuormituksen aiheuttama tila.

Stressaantuminen johtuu yleensä siitä, että ei pysty täyttämään omia tai ympäristön vaatimuksia. Masennus on kokonaisvaltaisempi häiriö, jolle voi olla perinnöllinen ja/tai varhaisten tai viimeaikaisten traumaattisten kokemusten tuottama alttius.

Poul Videbechin mukaan stressiin on helpompi vaikuttaa kuin masennukseen:

”Stressaantuneenakin voi kokea hyviä hetkiä ja iloa. Stressiin on helpompi vaikuttaa kuin masennukseen. Kun töissä stressaa, tauko voi auttaa. Masentuneen ei välttämättä tule sen parempi olla, vaikka masennuksen syy poistuisikin.”

”Jos on pitkään masentunut, töitään ei jaksa hoitaa, eikä työ tunnu merkitykselliseltä ja ihmissuh­teetkin kärsivät, jolloin olosuhteet ovat otolliset myös stressille"
— Ylilääkäri, professori Poul Videbech, Center for Neuropsychiatric Depression Research, Kööpenhaminan yliopistosairaala

Stressi ja masennus kulkevat usein myös käsi kädessä. Pitkään jatkunut stressi ilman toivoa tilanteen päättymisestä voi johtaa masennukseen. Jo vuosikymmeniä on tiedetty, että depressiossa stressihormonitasot ovat korkealla. Stressi ja masennus pahentavat toisiaan. Stressi nostaa stressihormoni kortisolin eritystä, mikä on tilapäisesti vaaratonta, mutta pitkään jatkuessaan se voi johtaa stressin muuttumiseen masennukseksi, ja päinvastoin.