6 asiaa, jotka lisäävät aivojen stressinsietokykyä
Tulehdusta ehkäisevien ruoka-aineiden lisääminen päivittäiseen ruokavalioon on jo iso askel kohti parempaa stressinsietokykyä. Hyvän vaikutuksen maksimoimiseksi on kuitenkin tehtävä joitakin valintoja, jotka voivat kirpaista, mutta joista aivosi kiittävät!
Älä käytä alkoholia päivinä, jolloin edessä on raskasta fyysistä tai psyykkistä rasitusta, vaikka juuri silloin sitä saattaa eniten tehdä mieli.
Jos et kykene jättämään alkoholia kokonaan pois, yritä pitäytyä 1–2 annoksessa alkoholia viikossa.
PERUSTE: Alkoholi on tulehdusta aiheuttava aine, joka teettää immuunijärjestelmälle ylimääräistä työtä. Jo kaksi annosta vaikuttaa unen laatuun, mihin ei ole varaa stressaavina aikoina.
Paksu kerros voita leivän päällä ei ole hyväksi aivoille.
2. Jätä huono rasva – se edistää tulehdusta
STRATEGIA:
Vähennä tyydyttyneiden rasvojen kuten voin käyttöä ja suosi vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita.
Vältä runsaasti omega-6:ta sisältäviä öljyjä, kuten auringonkukkaöljyä, maissiöljyä ja viinirypäleensiemenöljyä. Suosi niiden sijaan rapsi- ja oliiviöljyä.
Huonot öljyt ovat usein tuoteselosteissa "kasviöljyn" nimellä. Auringonkukka- ja maissiöljyä on tyypillisesti majoneeseissa, remoulade-kastikkeessa, pestossa ja öljyyn säilöttyjen kasvisten ja kalojen liemenä. Ota tavaksi tarkistaa tuoteseloste ennen pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden ostamista.
Suosi oliivi- ja rypsiöljyä. Tarkista öljyoppaastamme, mitä öljyjä ruoanlaitossa kannattaa käyttää.
PERUSTE: Maito- ja lihatuotteiden tyydyttyneet rasvat kohottavat useiden sairauksien riskiä ja auringonkukka- ja viinirypälesiemenöljyjen sisältämät rasvahapot voivat edistää elimistön tulehdustilaa.
B6-vitamiini: Pistaasipähkinät, seesaminsiemenet, lohi, saksanpähkinät ja kuivatut linssit
Magnesium: Mantelit, cashewpähkinät, valkoiset pavut, hasselpähkinät ja kvinoa
Kalsium: Parmesaani, juusto, mantelit, sardiinit, pinaatti ja lehtikaali
Tryptofaani ja melatoniini: Saksanpähkinät
D-vitamiini: Kala (etenkin rasvainen kala, kuten lohi), munat, maksa, sienet ja maitotuotteet
PERUSTE: Riittävä uni suojaa stressiltä. Tutkimus on osoittanut, että jo viikko liian vähillä yöunilla aktivoi tulehdukselle altistavia geenejä, kun taas tulehdusta hillitseviä geenejä liian vähäinen uni vaimentaa. Jos nukkuu liian vähän, ei myöskään ole helppoa syödä oikein.
PERUSTE: Paineen alaisena sinulla on ehkä tapana jättää väliin ateria tai pari. Se on huono ajatus, sillä se saa verensokerin laskemaan, mikä heikentää keskittymiskykyä ja lisää todennäköisyyttä, että napostelet epäterveellisesti. Ylensyöminen taas väsyttää ja saa kehon ja mielen toimimaan säästöliekillä sillä aikaa, kun sulattelet ruokaa.
PERUSTE: Makeiset vievät verensokerin vuoristoradalle, joka haittaa hyvää stressinsietokykyä. Verensokerin sukeltaessa olo on väsynyt ja vetämätön, jolloin makea houkuttaa entistä enemmän. Makeiset, leivonnaiset ja virvoitusjuomat ovat pahimpia, mutta myös jotkin hedelmät, kuten banaanit, aiheuttavat verensokeripiikin. Vaikutus on kuitenkin pienempi, jos samalla syö rasvaa tai proteiinia.
Toistuva sokerisyöpöttely myös kasvattaa huonojen bakteerien määrää suolistossa, mikä heikentää elimistön vastustuskykyä.