sokeripaloja lasissa

Sokerista voi tulla riippuvaiseksi siinä missä tupakasta ja alkoholistakin.

© iStock

Kuusi merkkiä, joista tiedät olevasi sokeririippuvainen

Käytkö alituista kamppailua makeanhimon kanssa? Lue, milloin kysymys on sokeririippuvuudesta.

tiistai 31. tammikuuta 2017 teksti M. Jespersen

Kun elimistö on tottunut saamaan päivittäisen sokeripaukkunsa, voi makeasta eroon pääseminen olla työn ja tuskan takana. Oletko ajautunut sokerikoukkuun? Näistä merkeistä tiedät, että persous makealle alkaa lähennellä jo riippuvuutta.

1. Makea maistuu heti aamusta

Elimistö huutaa sokeria jo aamupalalla. Jos muuta makeaa ei ole käden ulottuvilla, ripottelet valkoista sokeria vaikka puuron päälle. Ovesta ulos päästyäsi suuntaat ensimmäisenä kiskalle tai kahvilaan viinerivitriinien ääreen.

2. Mielialasi heittelee

Verensokerisi viuhtoo ylös ja alas ja vaatii reagoimaan makeanhimoon nopeasti, sillä muuten seurauksena on vähintään itkupotkuraivarit. Parhaat ystäväsi ovat jo oppineet kantamaan suklaapatukoita mukana, jos joutuvat viettämään seurassasi yli tunnin.

Täältä löydät reseptejä sokerittomiin herkkuihin.

3. Mässyttelet salaa

Työpaikalla kirjoituspöydän laatikossa ja kotona kuivakaapin perimmäisessä nurkassa on jemmassa melkoinen arsenaali karkkia ja suklaata, joka hupenee aina, kun muiden silmä välttää.

4. Herkuttelu lähtee (aina) lapasesta

Tarkoitus oli ottaa vain yksi pala suklaata, mutta kohta humpsahti toinenkin, ja nyt jäljellä on enää kääreet. Jälleen kerran.

5. Tämä oli nyt viimeinen kerta!

Tämän lupauksen olet tehnyt niin monta kertaa, ettet usko siihen itsekään. Kohta huomaat jälleen tuhonneesi kokonaisen karkkipussin niin hurjalla vauhdilla, että siitä on nautinto kaukana.

6. Hävität todisteet

Et haluaisi myöntää edes itsellesi, miten paljon sokeriherkkuja syöt ja miten usein. Sinulla on myös tapana piilotella karkkipapereita, jotta muut eivät saisi tietää, miten paljon namia sinulla todellisuudessa kuluu. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee