7 salakavalaa ainesta, jotka tekevät salaatista energiapommin

Nämä seitsemän ainesta saattavat kasvattaa salaatin energiakuormaa kuin huomaamatta.

Nainen syö salaattia, jossa on runsasenergiaisia aineksia kuten pestoa ja pähkinöitä.

RUNSASENERGIAINEN – Pinjansiemenet ja pesto maistuvat hyvältä, mutta ota huomioon niiden korkea rasvapitoisuus.

© iStock

Pähkinät, juusto, kastike, pekoni – salaattiin tekisi mieli kasata kaikista herkuimmat ainekset, ja toki makunystyrät tarvit- sevat tyydyttyäkseen muutakin kuin porkkanaraastetta. Osa valitsee salaattiaterian koska haluaa vähentää energiansaantiaan. Silloin herkkutäytteet voivat äkkiä kartuttaa salaatin energiasaldoa pienestä suureen – ilman että asiaa huomaa ajatellakaan.

Lue tästä ravitsemusterapeutin varoitukset ja hyvät neuvot yleisimpien sudenkuoppien välttämiseen.

Nämä ainekset tuovat lisää rasvaa salaattiin

Seesaminsiemenet
© iStock

Seesaminsiemenet

Rouskuvat siemenet antavat mukavasti rakennetta salaattiin, mutta sirottele siemeniä kohtuudella, sillä niissä on kaloreita yhtä paljon kuin pähkinöissä.

Edamamepavut
© iStock

Edamamepavut

Napakat vihreät pavut ovat kotoisin Japanista, ja ne ovat todellisia proteiinipommeja. Muista silti, että niiden – kuten muidenkin palkokasvien – energiasisältö on samaa tasoa kuin riisin ja pastan.

Avokado
© iStock

Avokado

Kasviöljyt, E-vitamiini ja ravintokuitu tekevät miedon maukkaasta avokadosta superterveellisen. Mutta ota huomioon, että se sisältää myös runsaasti energiaa.

Pähkinät
© iStock

Pähkinät

Ne ovat suosittuja naposteltavia ja rapea lisä salaatteihin – varsinkin paahdettuina. Pähkinöiden energiasisältö on kuitenkin raskaammasta päästä: 500–600 kcal/100 g.

Juusto
© iStock

Juusto

Parmesaani, halloumi ja mozzarella – juusto on herkullista, siitä ei pääse mihinkään! Käytä sitä kuitenkin mausteena, ei pääaineksena. Raejuusto on poikkeus sääntöön, sillä sitä on myös 1,5 rasvaprosenttisena.

Pekoni
© iStock

Pekoni

Paahdettu pekoni lisää salaattiin makua, rapeutta ja suolaisuutta. Mutta saman vaikutuksen saa myös muilla, kevyemmillä vaihtoehtoilla, kuten kalkkuna- tai fileepekonilla.

Pestoa
© iStock

Kastike

Harkitse, kaadatko salaatin päälle pestoa, ranskankermakastiketta vai vinaigrettea. Jälkimmäistä on helpoin jatkaa soijakastikkeella tai sitruunamehulla, niin se ei ole niin tuhtia.

Asiantuntija: ravitsemusterapeutti S. Albrechtsen

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 7/2022.