Paras viikonpäivä punnitukseen – ja muut vinkit vaa'alle

Ei ole aivan sama, minä viikonpäivänä nouset puntarille. Lue myös kolme muuta vinkkiämme punnitukseen!

Nainen seisoo vaa'alla keltaisessa kylpyhuoneessa

Vaa'alla ei tarvitse välttämättä järkyttyä.

© iStock

Siinä se odottaa, kylpyhuoneen pikku totuuden torvi. Vaikka sen kanssa ei kovin hyvissä väleissä olisikaan, ei sen lukemia malta olla tarkistamatta aina silloin tällöin.

Jotta kohtaamiset puntarin kanssa sujuisivat hieman leppoisammissa merkeissä, kokosimme yhteen punnituksen neljä kultaista sääntöä.

1. Punnitse itsesi vain kerran viikossa

Kerran kahdessakin viikossa riittää mainosti antamaan realistisen kuvan siitä, mihin suuntaan painosi on menossa. Puntarin lukemaan voi vaikuttaa esimerkiksi kuukautiskierron vaihe tai edellispäivän suolainen ateria, joten joka päivä ei vaa'alla kannata rampata.

2. Nouse vaa'alle keskiviikkona

Paino voi heilahdella jopa 2,5 kiloa – päivässä! Kannattaa siis ajoittaa viikoittainen punnitus joka kertaan samalle viikonpäivälle ja samaan vuorokaudenaikaan, mieluiten aamuun vessakäynnin jälkeen. Viikonpäivistä paras punnituspäivä näyttäisi olevan keskiviikko – suomalaistutkimuksen mukaan keskellä viikkoa paino heilahtelee vähiten.

3. Ota lukemat löysin rantein

Torju vaa'an lukemien aiheuttamat pettymykset asettamalla etukäteen itsellesi lempeä ja riittävän väljä ihannepainohaarukka. Jos tavoitepainosi on vaikkapa 62 kg, voit päättää, että mikä tahansa lukema, joka jää alle 65 kg:n, riittää mainiosti. Näin teet elämästä – ja punnituksista – helpompaa.

4. Älä jumitu tuijottamaan vaa'an lukemia

Säännöllisellä punnituksella pysyt toki kärryillä siitä, missä olet menossa mahdollisen tavoitepainosi suhteen. Vaa'an lukemiin ei kuitenkaan kannata jumittua, vaan on hyvä kuulostella vointia yleisesti ja huomioida esimerkiksi miten vaatteet istuvat. Jos olo on hyvä eikä pusero kiristä, kenties tavoitteita voi säätää lähemmäs nykytilaa – tai todeta olevansa jo maalissa.

Miten painoindeksi lasketaan?