6 vaihtoehtoa työpaikkapullalle

Monilla työpaikoilla on tapana juhlistaa makeilla herkuilla niin syntymäpäiviä kuin lomalle lähtöä – ja mitä vain keksitäänkin. Tässä kuusi terveellistä vaihtoehtoa kakku- ja pullatarjoilulle!

Dippikasvikset

TYÖPAIKKAPULLATARJOILU – Mussutatko sinäkin pullaa, vaikka olisit halunnut kieltäytyä, vain jotta kollega ei loukkaantuisi?

© iStock

”Kyllä sinä nyt yhden palan voit ottaa.”

”Mitä, eikö kelpaa?”

Työpaikalla kollegan kakku- tai pullatarjoilu on herkun välttelijälle melkoinen miinakenttä.

Monissa työyhteisöissä yhteinen herkuttelu milloin minkäkin syyn varjolla on vakiintunut perinne. Se on sinänsä mukava tapa kokoontua kollegoiden kanssa, mutta jos syystä tai toisesta ei halua syödä tarjottuja herkkuja, paine voi olla kova.

Kiinnostaako paasto? Tällainen on pätkäpaasto

Tällaisessa tilanteessa on kaksi vaihtoehtoa.Yksi ratkaisu on tuoda pöytään vaihtoehtoja makeille herkuille. Toinen ratkaisu on muuttaa työpaikkaherkuttelun kulttuuria niin, että syömisen väliin jättämisestä tehdään kaikille hyväksyttyä, eikä selittelyjä tarvita.

Ensimmäisestä ratkaisusta esimerkkinä on oma työpaikkani. Meillä on nimittäin täällä toimituksessa eräs kollega, joka leipoo maailman parhaita sämpylöitä. On aina juhlaa, kun hän tuo niitä tarjolle. Toinen kollega taas tarjoaa syntymäpäivänään upean hedelmäkattauksen.

Ei kuitenkaan pitäisi olla kiellettyä kieltäytyä jonkin syyn vuoksi tai ilman mitään syytäkään. Seuraavassa vinkkini molempien vaihtoehtojen toteutukseen.

Vinkki 1: Kieltäydy hienotunteisesti

Tarjoajan näkemä vaiva on kohteliasta huomioida. Voit kiittää kollegaa tämän kauniista eleestä sanomalla, että kakku näyttää aivan hurjan herkulliselta ja samalla pysyä kannassasi, että et tänään kuitenkaan syö kakkua. Voit myös tehdä ystävällisesti selväksi, että sinulla ei ole tapana syödä mitään makeaa työpäivän aikana – koskaan. Näin sinun ei tarvitse selitellä kieltäytymistä joka kerta erikseen.

Vinkki 2: Ei tehdä tästä numeroa

Ole itse muutos, jonka haluat tapahtuvan – eli anna toistenkin kieltäytyä tuomastasi pullasta ja kakusta päivittelemättä sitä suureen ääneen. Tee sen sijaan selväksi, että sinulle on ihan OK, jos kollega ei haluakaan kakkupalaa, etkä ota sitä missään nimessä henkilökohtaisesti – jätäthän välillä herkut väliin itsekin.

Vinkki 3: Pienikin pala riittää herkutteluun

Oletpa tarjoaja tai vieras, muista, että vähemmän voi olla enemmän. Monelle iskee makeiden herkkujen äärellä tietty tappiomieliala; kun on ottanut vähän, voi saman tien sitten mättää enemmänkin, kun peli on jo menetetty. Tämähän ei toki pidä paikkaansa. Jaa herkut pienempiin annospaloihin ja jaa kaverin kanssa.

Terveellisiä vaihtoehtoja työkavereille tarjottavaksi

Onko työpaikan pullarumba lähtenyt aivan lapasesta? Kenties voitte ottaa tavaksi tuoda tarjolle myös jonkin vaihtoehdon leivonnaisille – pelkästään tai muun herkun ohella.

Sesongin hedelmät

Kesällä mansikat ja vesimelonit ovat taatusti kaikkien mieleen ja myös helposti saatavilla. Talvella hedelmäsalaatti – vaikka vaniljajogurtti lisukkeena – on mainio vaihtoehto kakulle.

Dippikasvikset

Jonkun muun valmiiksi leikkaamat kasvistikut ovat silkkaa arjen luksusta. Pane kasvisten kanssa tarjolle hummusta ja erilaisia dippikastikkeita.

Itse tehtyjä banaanilettuja

Lettujen lisukkeeksi vielä rahkaa ja marjoja – nam!

KUNTO PLUSsan banaaniletturesepti täältä

Manteleita tai pähkinöitä

Vastustamattomia niin sellaisenaan kuin paahdettuina ja kevyesti suolattuinakin.

Jotain muuta kuin syötävää

Voisiko merkkipäivää juhlistaa tarjoamalla kollegoille jonkin elämyksen syötävän sijaan – lähtisikö työyhteisö mukaan vaikka kahvitunnin karaokeen tai johonkin leikkiin?

Supermaukkaat sämpylät

Kerroinko jo, että kollegani täällä toimituksessa tekee maailman parhaita sämpylöitä? Täältä saat ohjeen. Vannon käsi taikinalla, että näistä ei jää yksikään syömättä!