Joulukuu on todellista juhlan aikaa aina kauden ensimmäisistä pikkujouluista uudenvuodenaaton samppanjanpoksautteluun. Juhlajuomista voi nauttia kohtuudella, vaikka liikoja kaloreita karttaisikin, kunhan valitsee lasiinsa niukemmin energiaa sisältävät vaihtoehdot. Alkoholijuomien energiapitoisuuksissa on nimittäin melkoisia eroja. Esimerkiksi yhden oluen ”hinnalla” voi saada lähes kaksi lasia kuohuviiniä, ja toisaalta yhdessä valkovenäläisessä on melkeinpä kolme kertaa enemmän energiaa kun lasillisessa valkoviiniä.
Viini sopii hyvin painoaankin tarkkailevan juhlajuomaksi: lasillisessa on yleensä 80–120 kilokaloria. Lisäksi viini voi auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia – tosin vain kohtuudella käytettynä.
Tippa ei siis tapa ainakaan painonpudotushaaveita, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina ja juomista valitaan kevyempiä vaihtoehtoja. Laihduttajan ykkösjuoma on kuiva valkoviini. Esimerkiksi chardonnay, sauvignon blanc ja riesling ovat suhteellisen kevyitä ja vähäsokerisia. Myös kuiva kuohuviini sopii hyvin kevyempään juomakattaukseen. Sen sijaan makeat jälkiruokaviinit voivat olla melkoisia sokeri- ja kaloripommeja.
Laske painoindeksisi ja tutustu energiantarvelaskuriimme!
Alkoholijuomien energiasisällöt
1 pullo keskiolutta (33 cl) = 140 kcal
1 iso tuoppi (50 cl) = 190 kcal
1 lasi kuivaa kuohuviiniä (11 cl) = 84 kcal
1 lasi kuivaa valkoviiniä (12 cl) = 80–90 kcal
1 lasi puolikuivaa punaviiniä (12 cl) = 90 kcal
1 lasi sherryä (10 cl) = 157 kcal
Cosmopolitan = 182 kcal
Mojito = 190 kcal
Valkovenäläinen = 297 kcal
Alkoholi kiilaa elimistössä muut energianlähteet
Alkoholin palaminen alkaa varsin pian skoolaamisesta. Tällöin esimerkiksi rasvan polttaminen energiaksi jää kakkossijalle, kun elimistö priorisoi alkoholin polttamisen. Rasvaenergia jää tällöin käyttämättä ja varastoituu elimistöön. Kosteat illat eivät näin ainakaan edistä painonpudotusta, etenkin kun alkoholijuomien kyytipoikana – sekä seuraavana päivänä – nautitaan usein runsasenergiaisia ruokia.