Onko punaviini kaloripommi?

Oletko tullut koskaan miettineeksi, paljonko punaviinilasillisessa on energiaa? Kaloritaulukosta alta selviää tarkka määrä, joka varsinkin hoikistumista suunnittelevan viininystävän kannattaa ottaa huomioon.

Nainen juo punaviiniä – viini kalorit

VIININ ENERGIASISÄLTÖ Kuinka paljon energiaa on lasillisessa punaviiniä? Kaloritaulukko kertoo vastauksen.

© iStock

Alkoholijuomissa, kuten punaviinissä, sanotaan olevan runsaasti energiaa, joka jää meiltä usein huomaamatta, koska neste ei täytä vatsaa samalla tavalla kuin kiinteät herkut. Punaviini ei onneksi sisällä sen enempää kaloreita kuin moni muukaan herkku, mutta kyllä senkin sisältämän energian kanssa saa olla tarkkana, kun avaa viinipullon.

Kaikki viinit eivät suinkaan sisällä saman verran energiaa. Energiasisältöön vaikuttaa viinin alkoholipitoisuus sekä makeus. Mitä makeampaa viini on ja mitä suurempi on sen alkoholipitoisuus, sitä enemmän viinissä on myös energiaa. Niinpä makeassa valkoviinissä on enemmän energiaa kuin kuivassa, ja alkoholiton viini on yllättävän vähäenergiaista.

Lasillinen punaviiniä vastaa energiamäärältään noin 2,5 palaa maitosuklaata.

Alta näet erilaisten viinien energiasisällön.

Viinin sisältämän energiamäärän lisäksi olisi hyvä kiinnittää huomiota myös alkoholiannosten määrään viiniä juotaessa. Yleensä on tapana laskea yksi lasillinen viiniä yhdeksi alkoholiannokseksi, mutta tämä sääntö ei suinkaan aina päde.

Ensinnäkin on huomioitava viinilasin koko eli kuinka monta senttilitraa alkoholia lasiin kaadetaan.

Toiseksi täytyy ottaa huomioon kyseisen viinin alkoholipitoisuus.

Nyrkkisääntö on, että 12-prosenttinen viinipullo (750 ml) sisältää 6 alkoholiannosta, kun taas väkevä viinipullo (alkoholipitoisuus vähintään 16 %) sisältää 10-11 alkoholiannosta.