Miksi ruuan jälkeen tekee mieli makeaa
Mitä oikein pitäisi tehdä, kun elimistö huutaa makeaa iltaruuan jälkeen?
Mitä oikein pitäisi tehdä, kun elimistö huutaa makeaa iltaruuan jälkeen?
Kuulostaako tutulta: olet hädin tuskin saanut iltaruuan syötyä, kun elimistö huutaa jo jotakin makeaa. Mitä oikein tapahtuu? Miksi makeanhimo iskee heti ruuan jälkeen?
Olet luultavasti totuttanut elimistösi siihen, että se saa makeaa johonkin tiettyyn aikaan päivästä, esimerkiksi juuri aterian jälkeen. Silloin elimistö huutaa makeaa aina samaan aikaan.
Ratkaisu: Osta hyvää teetä ja totuta elimistö siihen, että jälkiruuan sijasta aterian jälkeen onkin vuorossa kuppi teetä. Pese myös hampaat aterian jälkeen, sillä harvan mieli tekee karkkia, kun hammastahna maistuu suussa. Jos tunnet vieläkin makeanhimoa, poistu houkutusten ääreltä vaikka kävelylenkille. Siitä voi tulla uusi, hyvä tapa!
Tunteet voivat olla salakavala vihollinen. Syötkö usein makeita leivonnaisia tai karkkia, kun tunnet itsesi vaikkapa surulliseksi? Lohtusyömisestä tulee helposti paha tapa.
Ratkaisu: Pane merkille, koska syöt mitäkin ja miltä silloin tuntuu. Mieti, voisiko jokin muu asia tai ihminen lohduttaa sinua paremmin kuin kakut ja suklaa. Soita vaikka äidillesi tai ystävällesi tai palkitse itsesi jalkakylvyllä ja hienolla kynsilakalla.
Kolmas syy makeanhimoon voi olla, että et ole syönyt tarpeeksi päivän mittaan. Vajausta on silloin erityisesti proteiineissa ja rasvassa, jotka antavat parhaan kylläisyyden tunteen. Nälän tunne lisää nopeiden hiilihydraattien ja tärkkelyksen himoa.
Ratkaisu: Koeta saada proteiinia ja hyviä rasvoja joka aterialla. Hyviä proteiineja on mm. kanamunassa, rahkassa, lihassa, pavuissa ja linsseissä, kun taas pähkinät, avokado, oliiviöljy ja rasvainen kala ovat oivia hyvien rasvojen lähteitä.